Analyse We nemen de kern van Tsjechië, de volgende tegenstander van de Rode Duivels, eens onder de loep

Jelle Ruts
| 14 reacties
We nemen de kern van Tsjechië, de volgende tegenstander van de Rode Duivels, eens onder de loep
Foto: © photonews

Morgen spelen de Rode Duivels de tweede kwalificatiewedstrijd voor het WK. Onze Belgen nemen het op tegen Tsjechië, de nummer 42 op de FIFA Wereldranglijst. We nemen onze tegenstander onder de loep.

In doel kunnen de Tsjechen niet rekenen op Ondřej Kolář, de keeper van Slavia Praag. In de Europa League-wedstrijd tegen Rangers liep hij een blessure op aan het hoofd na een trap van ex-Anderlechtspits Kemar Roofe. Daardoor kan Vaclík in doel te vinden zijn. De 31-jarige doelman van Sevilla is niet aan zijn beste seizoen bezig, maar heeft met 34 interlands wel al wat ervaring. Jiri Pavlenka is ook wel kanshebber om een plek te krijgen onder de lat. Hij miste dit seizoen nog geen minuut in de Bundesliga met Werder Bremen en kon ook al vijf keer de nul houden. Op vlak van vorm zou Pavlenka dus een logische keuze zijn. In een oefenwedstrijd in 2017 van Tsjechië tegen de Belgen stond Pavlenka ook al eens onder de lat na een blessure van Vaclík.

Op vier verdedigers na speelt de hele defensie van Tsjechië in de vaderlandse competitie. Met Vaclav Jemelka zien we een bekende naam in de selectie van de Tsjechen. De 25-jarige centrale verdediger wordt dit seizoen uitgeleend aan Oud-Heverlee Leuven, waar hij aan een sterk seizoen bezig is. Vladimir Coufal en Pavel Kadeřábek zijn de sterkhouders in de defensie. Coufal is aan een prachtig seizoen bezig in de Premier League met West Ham. De 28-jarige Kadeřábek was dit seizoen geen vaste waarde meer bij Hoffenheim omwille van kuitproblemen, maar sinds het seizoen 2016/17 toont hij wel dat hij de kwaliteiten heeft om in de Bundesliga te spelen.

Souček de man op het middenveld

Wie tegenwoordig Tsjechië zegt, zegt Souček. Toman Souček speelt net als Coufal bij West Ham. Dit seizoen speelde hij letterlijk elke minuut in de Premier League en was hij ook al goed voor negen doelpunten. Souček is de absolute ster van dit elftal. Ook op het middenveld zien we veel spelers die in de Tsjechische competitie spelen. Antonio Barak van Hellas Verona en Jakub Jankto van Sampdoria zijn na Souček de belangrijkste mannen op het middenveld. Vladimir Darida is met al zijn ervaring ook een pion die niet weg te denken is uit het elftal van Jaroslav Šilhavý. 

Het is vrijwel zeker dat Patrik Schick in de spits zal spelen. De 25-jarige spits van Leverkusen vond dit seizoen al twaalf keer de weg naar doel. In 22 interlands kon hij ook al negen keer raak treffen. Met Matej Vydra en Michael Krmencik hebben de Tsjechen ook nog een hoop ervaring voorin met elk een verleden in onze competitie. Vydra speelt al een hele poos in Engeland. Hij speelde er voor Reading, Derby County, Watford en zijn huidige club, Burnley. In 2011 huurde Club Brugge de jonge spits nog voor een half seizoen van Udinese. Krmencik werd vorig jaar door de Bruggelingen aangekocht voor zes miljoen. Hij kon er nooit echt potten breken en wordt dan ook sinds deze winter uitgeleend aan het Griekse PAOK Saloniki. 

Algemene conclusie

Over het algemeen kunnen we concluderen dat Tsjechië geen tegenstander mag zijn die het de Belgen echt moeilijk maakt. Tomáš Souček is de enige echte topspeler die de Tsjechen in hun rangen hebben. Als defensieve middenvelder kan hij een wereldelftal als de Rode Duivels niet in zijn eentje verslaan. De gemiddelde leeftijd van de Tsjechische nationale ploeg ligt ergens rond de 27 jaar. Zo kunnen we ook zien dat op Souček, Schick en Barak na, alle grote spelers al over hun top heen zijn of nu in hun beste jaren zitten. Ongeveer een half jaar geleden liet Tsjechië wel zien dat het een stugge tegenstander is in een oefenwedstrijd tegen Duitsland. De Duitsers wonnen wel met 1-0, maar de Tsjechen hielden al bij al goed stand. We moeten er wel bij vermelden dat Löw niet zijn sterkste elftal had opgesteld. Het zou dus moeten verbazen als de Belgen punten laten liggen op het veld van Tsjechië.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

WK

Nieuwste reacties