Word fan! 36

Poules WK 2022

Zoals steeds is de eerste horde voor de deelnemende landen op het WK voetbal het overleven van de eerste ronde, de groepsfase. Het is dan ook van cruciaal belang hoe het op het WK voetbal met de groepen zit: welke landen treffen mekaar meteen, wat zijn de zwaarste groepen, is er een 'groep des doods'? Uiteraard kan u alles over de verschillende groepen vinden op Voetbalkrant.

WK-loting op 1 april

De loting zal bepalen hoe op het WK van 2022 de poules eruit zullen zien. De loting voor de eindronde zal uitgevoerd worden op 1 april 2022 (geen grap) in Doha, wanneer bekend is welke landen zich allemaal gekwalificeerd hebben. De 32 deelnemende landen worden onderverdeeld in acht poules van vier ploegen.

Er zal bij die loting ook rekening gehouden worden met een potindeling en met het feit dat geen landen uit hetzelfde continent in dezelfde groep mogen uitkomen. Met een uitzondering voor Europa, omdat bijna de helft van de deelnemende landen uit dat continent komen. Er mogen maximaal twee Europese teams in dezelfde groep belanden. Tot zover de regels inzake de continenten van de verschillende landen op het WK van 2022 in de poules.

Rode Duivels in pot 1

Wat de potindeling betreft: gastland Qatar zit in pot 1, samen met de zeven hoogst gerangschikte op de FIFA-ranking. Het is nu al zeker dat ook de Rode Duivels in pot 1 zullen zitten en dus met drie op papier haalbare kaarten in de groep zouden moeten zitten.

Qatar in poule A

Daarnaast is er nog één andere zekerheid in verband met het WK voetbal en welke groepen gevormd zullen worden in de eerste ronde: gastland Qatar komt sowieso in poule A terecht. Dat staat nu al vast. Poule A zal dus nog aangevuld worden met drie andere landen. Terwijl voor poule B, C, D, E, F, G en H nog vier landen uit de trommel moeten komen.

Eens bekend is welke landen in welke groepen zitten, zal er ook geloot worden wanneer welke groepswedstrijd doorgaat. Alles in verband met de WK-kalender kan u overigens vinden op Voetbalkrant.

 Speeldag 1