Speeldag: Speeldag 26
Stadion: Oosterpark Stadion
Feyenoord uit koers
Joeri De Ren

Feyenoord won vorige week overtuigend van Sparta met 4-0 en trad vandaag dan ook aan met een ongewijzigde ploeg op bezoek in het Noorden bij FC Groningen.  Gezien het vroege aanvangsuur van AZ-PSV wist Feyenoord dat het op weg naar de landstitel geen steken mocht laten vallen op het veld van Groningen.

Bij de thuisploeg dienden Matthijs en Nevland te worden vervangen in vergelijking met vorige week.  Deze taak was weggelegd voor Luirink en Salmon.  De thuisploeg – toch ook vijfde in de ere-divisie – greep de bezoekers onmiddellijk naar de keel.  Het thuispubliek kon het best smaken en vuurde zijn ploeg dan ook luidruchtig aan.  Al na 3 minuten leverde dit bijna een doelpunt op wanneer Fledderus met een staalhard schot keeper Lodewijks het nakijken gaf.  De deklat gooide echter roet in het eten en Groningen kwam nog niet aan feesten toe.  Twee minuten later was het Cornelisse die met een schot de Rotterdamse keeper tot een redding dwong.  In de 12e minuut werd het goede eerste kwartier van de thuisploeg beloond met een doelpunt.  Luirinck bediende Cornelisse met een strakke pass en deze zag Fledderus opduiken voor doel.  Deze laatste nam de bal mooi aan en knalde de bal binnen aan de rechterpaal.  Het handje van Lodewijks was vergeefs.  Na 20 minuten werd Cornelisse onderuit geschoffeld in de zestien maar de scheidsrechter oordeelde dat er geen contact geweest was en bedeelde de Groningse aanvaller zelfs met een gele kaart.  In het tweede kwartier diende Groningen wat gas terug te nemen.  Feyenoord kon ook dan nog niets forceren en dit inspireerde Koeman ertoe om Van Hooidonck van de bak te halen.  Hofs was het slachtoffer van dienst en de kersverse international mocht al na 39 minuten naar de kant.  In de slotminuut van de eerste helft verloor Feyenoord zijn keeper Lodewijks die slecht neerkwam na een interventie.

In de tweede helft verwachtte iedereen meer van Feyenoord.  Naar het einde van de eerste helft toe was Feyenoord op een moeilijk veld meer de lange bal gaan hanteren.  Bikkelen op het middenveld leverde te weinig op en de inbreng van Van Hooidonck was hier ongetwijfeld ook niet vreemd aan.  Groningen bleef verbeten en met volle inzet spelen.  De vijf gele kaarten die geslikt werden doorheen de wedstrijd waren hier toch duidelijk een bewijs van.  In het eerste kwartier leverde de toenemende druk van de bezoekers nog maar weinig kansen op.  Er was passieve dreiging en enkele afstandsschoten van Kuyt en Kalou, maar het bleef wachten tot in het laatste halfuur voor er echt gevaar was.  In de 66e minuut leverde Kuyt een fraaie pass af met buitenkant voet.  Hij bereikte Castelen en bracht deze in scoringspositie.  Castelen was te haastig en benutte da kans niet naar behoren.  Zijn schot ging naast het doel en Feyenoord moest verder blijven jagen op de gelijkmaker.  In de 72e minuut maakte diezelfde Castelen dit echter goed door een assist te geven op Van Hooidonck die eens te meer bewees over dodelijke precisie te beschikken.  De meest roemruchte invaller van de Eredivisie plaatste het leer binnen in de verste hoek.  Feyenoord had dit doelpunt nodig om het beste van zichzelf te vinden.  Na het doelpunt draaide het plots wel bij de Rotterdammers.  Groningen trachtte de meubels te redden door Fledderus en Cornelisse te wisselen.  In hun plaats kwamen Nevland en Levchenko.  Castelen had de wedstrijd kunnen beslissen maar zijn schot werd keurig gered door keeper Roorda. Seconden later kon dezelfde Roorda enkele toekijken hoe een voorzet-schot van De Guzman flirtte met de dwarsligger.  De wedstrijd bleef fel bevochten.  Kuyt had de laatste kans van de wedstrijd, maar zijn schot was te zwak en te slecht gericht.
Een gelijkspel was voor Feyenoord te weinig en coach Koeman vond het bovendien overdiend.  Gelet op het spel mag echter gesteld worden dat beide ploegen een helft beheersten en dat en gelijkspel dan toch misschien de logische uitslag was.  Voor Groningen was dit uiteraard een goede zaak daar het vijfde blijft, op twee punten van Ajax dat binnen enkele weken te gast zal zijn.  Feyenoord zal het moeilijk krijgen om alsnog een gooi te doen naar de titel tenzij PSV plots een inzinking kent.