Speeldag: Speeldag 13
Stadion: Amsterdam ArenA
Vertonghen leidt Amsterdams drama in
Jimmy Wouters

NAC Breda heeft een einde gemaakt aan de ongeslagen status van Ajax (1-3). De Brabanders waren duidelijk de meerdere van een kwakkelde thuisploeg. Door de nederlaag in de eigen ArenA moet Ajax nu de leiding laten aan PSV.

De zege van NAC kwam vrij gelukkig tot stand, maar was zeker verdiend te noemen. De ploeg uit Breda profiteerde optimaal van een collectieve offday van de Amsterdammers.

NAC begon agressief aan de wedstrijd en zette Ajax al vroeg onder druk. De bezoekers zochten gretig de aanval terwijl Ajax enkel gevaarlijk was via een poging van Suarez. Ajax bleef in de eerste helft klungelen en kwam dan ook nog eens door een eigen speler op achterstand. Kurt Elshot mocht halverwege de eerste periode vrij voorzetten waarna Jan Vertonghen het leer ongelukkig in eigen doel werkte.

Na de rust speelde Ajax wat feller, maar een fout van John Heitinga betekende de genadeslag. De verdediger tastte op een uittrap van doelman Ten Rouwelaar volledig in de mist waardoor Matthew Amoah eenvoudig voor de dubbele voorsprong kon zorgen.

Ajax ging in de slotfase nog op zoek naar een doelpunt, maar worstelde zich vooral naar het einde.  De ploeg trok krampachtig ten aanval, maar moest toch toezien hoe invaller Ahmed Ammi er met een afstandsschot 0-3 van maakte. In de slotminuut slaagde Klaas-Jan Huntelaar er wel nog in om een eerreddend doelpunt uit de brand te slepen. [AN]