Stadion: DSB Stadion
Dembele zorgt mee voor eerste AZ-winst
Philippe Crols

AZ heeft op de tweede speeldag voor het eerst kunnen winnen. De landskampioen was in eigen huis te sterk voor Sparta. Moussa Dembele en Mounir El Hamdaoui maakten de goals.

Mounir El Hamdaoui en Moussa Dembele (foto) waren vorig seizoen al de grote nachtmerries van menig Nederlandse eersteklasser. Tegen Sparta pikte het spitsenduo de draad opnieuw op. De eerste vijf minuten waren nog maar net weggetikt toen El Hamdaoui Dembele op weg hielp naar de openingstreffer. AZ domineerde en het was uitsluitend door een foutje van Stijn Schaars dat de bezoekers uit Rotterdam een kans kregen. Eduard Duplan nam het geschenk echter niet aan.

AZ verzuimde de wedstrijd vroegtijdig af te maken, maar op het uur stond de 2-0 toch op het bord. Doelman Aleksander Seliga hielp El Hamdaoui een handje door het schot van de Marokkaan vanuit een scherpe hoek toch door te laten. De landskampioen dikte de score nadien niet meer aan. Het bleef 2-0.

Bij de club uit Alkmaar stonden er drie Belgen in de basis. Moussa Dembele en Sebastien Pocognoli werden in de tweede helft naar de kant gehaald, terwijl Maarten Martens de hele wedstrijd mocht afwerken. Gill Swerts was geschorst.