Speeldag: Speeldag 11
Stadion: DSB Stadion
Tien dolle minuten helpen Ajax voorbij AZ
Anthony Van der Planken

Ajax heeft in de Nederlandse Eredivisie AZ een nieuwe mokerslag toegediend. De Amsterdammers gingen met 2-4 winnen in Alkmaar en kegelen de landskampioen zo definitief uit de titelrace.

Nochtans stond AZ bij de rust 1-0 voor. Mounir El Hamdaoui had zijn ploeg op het halfuur verdiend op voorsprong getrapt. Een stand waar Ajax blij mee mocht zijn, want eerder had Maarten Martens al twee wenkende kansen gemist. Een poging van Stijn Schaars belandde dan weer op de paal.

Na de rust schakelde Ajax plots een versnelling hoger. Emanuelson tekende met een verrassend schot al gauw voor de gelijkmaker. Nog geen minuut later was het opnieuw feest, dit keer dankzij een treffer van Suarez.

In één minuut tijd van 1-0 naar 1-2, het was een klap die het sowieso al getergde AZ niet meer te boven zou komen. Integendeel, Grégory Van der Wiel zorgde al gauw voor de beslissende 1-3.

In de blessuretijd werd er nog twee keer gescoord. Eerst was er -alweer- Luis Suarez met zijn vijftiende van het seizoen, daarna Pellè met de 2-4.

In de stand blijft Ajax in het spoor van leider Twente. AZ stelt dan weer zwaar teleur met een achtste plaats en maar liefst veertien punten achterstand op Twente.

Bij AZ startten Martens, Dembélé en Swerts in de basis. Pocognoli kwam alweer niet van de bank af. Bij Ajax vormden Rode Duivels Alderweireld en Vertonghen naar goede gewoonte het centrale duo achterin.