Copa América komt er aan

Copa América komt er aan
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vanaf 6 juli is het weer zo ver: de 12 beste ploegen van Zuid-Amerika nemen het dan tegen elkaar op in de Copa América. Peru organiseert het toernooi, maar Argentinië en Brazilië zijn uiteraard weer de topfavorieten. Maar hoe zitten de poules nu in elkaar?

Groep A
Peru is als gastland ingedeeld in de op papier zwakste groep. De ploeg van Andres Mendoza speelt in de eerste groepsfase tegen Colombia, Venezuela en Bolivië. Colombia is titelverdediger, maar is niet meer wat het geweest is. Zo blijkt ook uit de WK-kwalificatie, waar de Colombianen slechts 7 punten pakten uit 7 wedstrijden. Bolivië doet zo waar nog slechter: het land staat laatste met 6 punten. Peru heeft 9 punten, Venezuela heeft er 10.

Groep B
Groep B bevat een stuk sterkere teams. Eerst is er Argentinië, altijd één van de favorieten op grote toernooien. Toch moeten de Argentijnen oppassen voor Mexico, twee jaar geleden nog finalist in de Copa América, en het stugge Ecuador. Ecuador doet het in de WK-kwalificatie immers verrassend goed, met 10 punten uit zeven wedstrijden. Tenslotte is er Uruguay. De voormalig wereldkampioen is ook niet meer wat het geweest is, zo tonen de 7 punten en de voorlaatste plaats in de WK-voorronde aan.

Groep C
Laat er geen twijfel over bestaan: Groep C is zonder enige twijfel de groep des doods op deze Copa América. Brazilië mag als wereldkampioen dan wel topfavoriet zijn, de Goddelijke Kanaries zullen zeker moeten oppassen voor Chili, Paraguay en Costa Rica. Chili en Paraguay staan respectievelijke 3e en 4e in de WK-kwalificatie met elk 11 punten. De Seleçao konden zowel van Chili als van Paraguay niet winnen in deze WK-kwalificatie. Costa Rica speelt ondertussen aardig voetbal en was ondermeer aanwezig op het WK in Japan en Zuid-Korea. Daar was men overigens ingedeeld met Brazilië in dezelfde poule: Costa Rico verloor na een spectaculaire wedstrijd (volgens velen de mooiste van het WK) met 2-5.

De Copa América werkt volgens een in Europa onbekend systeem: in de eerste fase zijn er immers maar 3 groepen, terwijl er toch 8 plaatsjes zijn in de kwartfinales. De twee eersten in elke groep gaan dus zowiezo naar die kwartfinales. De twee besten derdes mogen hen vergezellen. In de eerste ronde zullen er dus slechts vier teams afvallen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties