Analyse Malmö smeert Kalmar eerste verlies aan

Nils Vanbellingen
Malmö smeert Kalmar eerste verlies aan

Op de zesde speeldag in de Zweedse Allsvenskan heeft Kalmar FF zijn eerste doelpunt én zijn eerste nederlaag opgelopen. Beul van dienst was landskampioen Malmö FF, dat dankzij een doelpunt van Afonso Alves de drie punten thuishield. De andere topper tussen Göteborg en Helsingborg eindigde onbeslist, terwijl Gefle de kelderderby tegen Sundsvall won.

De Braziliaan Afonso Alves had welgeteld 37 minuten nodig om de totnogtoe ongeslagen Kalmar-verdediging te grazen te nemen. Met een knap schot liet de spits doelman Petter WastÃ¥ geen schijn van kans. Kalmar mocht uiteindelijk bij WastÃ¥ én Dame Fortuna bedanken dat het maar bij één doelpunt bleef: Markus Rosenberg trof in de tweede helft nog de paal, terwijl WastÃ¥ daarna Alves en Daniel Alexandersson nog van een doelpunt onthield.

Malmö komt zo aan de leiding naast Helsingborg, dat bij IFK Göteborg 0-0 ging gelijkspelen. De bezoekers domineerden de eerste helft en zorgden voor de meeste kansen, maar een doelpunt zat er niet in. Na de rust nam Göteborg de wedstrijd over, maar ondanks goede kansen voor George Mourad en Peter Ijeh kwam de thuisploeg evenmin tot scoren. Al bij al dus een billijk gelijkspel, waarmee vooral de bezoekers tevreden zullen zijn.

Onderaan de rangschikking won Gefle IF op eigen veld de Norrlandsderby van GIF Sundsvall. Na negen minuten kopte Daniel Bernhardsson op corner van Patrik Karlsson de 1-0 voor de thuisploeg binnen. Vier minuten later duwde Thomas Hedlund echter iets te opzichtig Tommy Bergersen van de bal, waarna het leer op de stip ging: Fredrik Lundqvist twijfelde niet en stelde gelijk. Kort voor het uur klom Gefle opnieuw op voorsprong, toen Daniel Westlin na een karambolsituatie de bal in doel kreeg. Daarna bleef het spannend: Sundsvall zag een doelpunt nog afgekeurd worden wegens buitenspel, terwijl Gefle de paal trof. Er werd echter niet meer gescoord, waardoor Gefle de degradatieplaatsen achter zich laat.

Zondag werden al drie wedstrijden afgewerkt, de verslagen van deze duels leest u hier. Woensdag sluiten Hammarby en Djurgården in de hoofdstedelijke derby deze speeldag af.