West Brom: pompen of verzuipen?

Yves Dekoning
| 0 reacties
West Brom: pompen of verzuipen?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In 1878 werden de West Bromwich Strollers opgericht. Twee jaar later veranderde de naam in West Bromwich Albion. In 1888 was de club één van de stichtende leden van de voetbalcompetitie in Engeland. Slechts één keer (1919-1920) konden de Baggies de titel binnenrijven.

West Brom vertoefde lang in de First Division, maar zakte eind jaren '80 steeds verder weg. In 1991 werd een dieptepunt bereikt (Third Division), maar de Baggies kwamen langzaam maar zeker terug. Vorig seizoen mochten ze zelfs in de Premier League aantreden. Hun eerste jaar op het hoogste niveau leek gedoemd te mislukken. West Brom parkeerde nagenoeg het hele jaar op de laatste plaats. De rode lantaarn werd in een uitermate spannend competitieslot alsnog doorgegeven en op de laatste speeldag wisten de Baggies zich zelfs te redden.  


Ambities

Net als vorig seizoen zal West Bromwich Albion hard moeten knokken tegen de degradatie. Voorzitter Jeremy Peace legt de lat voorlopig niet te hoog. Sinds oktober 2004 heeft Bryan Robson het sportieve roer in handen en hij stuurt in de goed richting. Hij was nauwelijks actief op de transfermarkt, maar haalde wel enkele belangrijke spelers naar The Hawthornz. De Baggies zijn dan ook iets beter gewapend om punten te pakken in de Premier League. Bovendien weten de meeste spelers nu ook wat vechten tegen de degradatie inhoudt. De ervaring van vorig seizoen moet West Brom helpen om zich te redden.   


Belangrijkste spelers

Doelman Russel Hoult en verdediger Neil Clement speelden vorig seizoen bijna alle wedstrijden van West Brom in de Premier League. Toch is de belangrijkste speler misschien wel Robert Earnshaw (foto). Met zijn snelheid en beweeglijkheid is de goalgetter uit Wales een nachtmerrie voor elke verdediger. Hij scoorde belangrijke doelpunten in de degradatiestrijd. Naast hem in de aanval vinden we niemand minder dan Nwankwo Kanu. De boomlange Nigeriaan blijft een gevaarlijke targetman. Hij speelde, net als middenvelder Junichi Inamoto, ooit nog voor topclub Arsenal. Ook Ronnie Wallwork en Jonathan Greening leerden het klappen van de zweep bij een topclub kennen. Beiden groeiden bij Manchester United en Wallwork kwam zelfs even voor het Belgische Antwerp uit.


Transfers

Bryan Robson is altijd op zoek naar topspelers, maar het is moeilijk om die naar West Bromwich te lokken. Hij wist wel Chris Kirkland (foto) te lenen van Liverpool. De 24-jarige doelman riskeert een eeuwige belofte te blijven als hij niet snel doorbreekt op het hoogste niveau. Bij Liverpool werd hij afgeremd door blessures, maar kenners blijven in hem de toekomstige keeper van de Engelse nationale ploeg zien. Kirkland combineert kracht en lenigheid en zou voor de Baggies meermaals de nul op het bord moeten kunnen houden. In de aanval moet Dionmansy Kamara een vaardig alternatief bieden. De 24-jarige Fransman moet Kanu uit de voorhoede kunnen verdringen. Het middenveld werd versterkt met de ervaren Steve Watson en de talentvolle Darren Carter.

Rob Hulse verliet de Hawthornz voor Leeds United. Jason Koumas en Darren Purse vertrokken beiden voor één seizoen naar Cardiff City. Voor de rest slaagde manager Robson er in om de kern samen te houden.


De kern

doelmannen:
Chris Kirkland
Tomasz Kuszczak
Russell Hoult

Verdedigers:
Riccardo Scimeca
Steve Watson
Martin Albrechtsen
Neil Clement
Darren Moore
Ronnie Wallwork
Larus Sigurdsson
Thomas Gaardsoe
Paul Robinson

Middenvelders:
Junichi Inamoto
Darren Carter
Andy Johnson
Richard Chaplow 
Jonathan Greening
Zoltan Gera
Artim Sakiri

Aanvallers:
Robert Earnshaw
Diomansy Kamara
Geoff Horsfield
Kevin Campbell
Nwankwo Kanu





Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties