WK2006: Zwitserland, sterke jeugdlichting is gegroeid

Luc Goderis
| 0 reacties
WK2006: Zwitserland, sterke jeugdlichting is gegroeid
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Na het missen van de twee vorige WK’s is Zwitserland er in buurland Duitsland toch al voor de achtste keer bij. Het team van Jakob Kuhn plaatste zich uiteindelijk na een bloedstollende play-off in Turkije. Hoewel ze met 4-2 verloren in de return in Istanbul, was de 2-0 overwinning in Bern vier dagen eerder genoeg voor een plek bij de laatste 32.

Voor ze de 4-2 nederlaag in de laatste wedstrijd van de play-offs leden, waren de Zwitsers een jaar lang ongeslagen gebleven. Hét bewijs van de groeiende kracht van een team dat bestaat uit spelers die lovende recensies kregen op diverse Jeugdtoernooien. Tranquillo Barnetta en Philippe Senderos, die beide deel uitmaakten van het elftal dat in 2002 het EK voor spelers onder de 17 won, zijn er maar twee van.

De mannen van Kuhn verloren tijdens hun kwalificatiereeks geen enkele wedstrijd en de hoogtepunten van deze degelijke reeks waren ongetwijfeld de twee gelijke spelen tegen Frankrijk. De Zwitsers zaten wel tot het allerlaatste moment in spanning. Pas toen ze Israël van de mat veegden in de laatste wedstrijd waren ze zeker van de tweede plaats en dus van de play-offs.

Aanvoerder van het team, dat een goede mix van jeugd en ervaring is, is Johann Vogel. Doelman Pascal Zuberbühler voert het commando over de verdediging, terwijl Hamburg-speler Raphaël Wicky zijn stempel op het middenveld drukt. Verdediger Senderos (Arsenal) en Barnetta (Bayer Leverkusen) kunnen natuurlijk niet ontbreken in de nationale ploeg en ook Alexander Frei (Stade Rennes) heeft al een aantal keren zijn scorend vermogen getoond.

Op hun laatste WK in 1994 in de Verenigde Staten plaatsten de Zwitsers zich bij de laatste zestien maar verloren toen met 3-0 van Spanje, ondanks de aanwezigheid van gevestigde namen als Ciriaco Sforza en Stephane Chapuisat. Het huidige ambitieuse elftal hoopt in Duitsland minstens zo goed te presteren als tijdens eerdere WK-deelnames. Sommige kenners denken zelfs dat Zwitserland wel eens als grote verrassing voor de dag kan komen.

Onze prognose : Zwitserland moet in staat zijn de groepsfase te overleven.  In de tweede ronde wacht dan normaal gezien Oekraïne of Spanje.  Uitschakeling in de tweede ronde.

Morgen : Saoedi Arabië

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties