Rune Lange bezorgt VÃ¥lerenga de overwinning

Zeventien mei is het nationale feestdag in Noorwegen. Traditioneel wordt de dag ervoor, 16 mei voetbal gespeeld. Gisteren stonden er enkele leuke wedstrijden op het programma. Rosenborg ontving Start op Lerkendal. Stabæk moest het opnemen tegen Odd, dat een makkelijke prooi leek. De verrassing bleek Aalesund dat Strømsgodset wistte verslaan. Vålerenga kende op zijn zachtst gezegd een wisselvallige seizoensstart en kreeg thuis Sandefjord op bezoek. Het moet dringend punten gaan pakken om uit de onderste regionen van het klassement weg te geraken.

Rosenborg BK – Start: 4-1
Het feest begon op Lerkendal al na acht minuten. Fredrik Stoor en Marek Sapara lieten de verdediging van Start achter zich. Stoor werd gehinderd en kreeg een vrije trap in de toegewezen. De bal van Sapara kwam op het hoofd van Didier Ya Kona terecht die hem mooi in doel kopte. Drie minuten voor de pauze legde Sapara de bal klaar voor
Daniel Braaten die de bal weliswaar op de paal schoot maar de bal alsnog in doel zag gaan. In de laatste minuut van de eerste helft probeerde Steffen Iversen om Sapara vrij te spelen maar een been van een speler van Start verhinderde dat. In plaats daarvan kwam de bal bij Ya Konan terecht die op links klaar stond. De Ivoriaan maakte geen fout en schoot de bal hard in doel, achter een verbouwereerde keeper Nilssen.

In de tweede helft nam RBK helemaal het heft in handen en twintig minuten voor tijd zette ook Steffen Iversen zich op het scoreblad. Een inworp van Mikael Dorsin, de bal kwam bij Iversen terecht die de 4-0 binnenkopte. In de 76e minuut kon invaller Jon Midtun Lie de eer redden voor Stabæk na een inworp van Steinar Pedersen.

Brann – Fredrikstad FK: 2-2
Brann wist in deze partij een 2-0 achterstand uiteindelijk nog om te buigen in een 2-2 gelijkspel. Brann was duidelijk favoriet in deze partij maar dat draaide net eventjes anders uit dan verwacht. Brann nam meteen controle over de wedstrijd met veel balbezit maar slaagde er niet in om doelkansen af te dwingen. In plaats van doelkansen werd de eerste helft getekend door corners en stilstaande fases. Keer op keer lieten Petter Vaagan Moen en Martin Andresen zich van hun gevaarlijkste kant zien bij vrijschoppen. Vaagan Moen had ook een paar doelkansen maar zijn pogingen eindigden bijna elke keer in het publiek in plaats van in doel. In de 42e minuut kreeg Fredrikstad een vrije trap. Tarik Elyounoussi met een gevaarlijke uithaal richting doel, ook Raio Piiroja kreeg twee kansen op doel, de tweede keer ging de bal over de doellijn. Ramiro Corrales en Robbie Winters met een goede combinatie en Corrales wist de kans te gebruiken om Brann aan op gelijke hoogte met Fredrikstad te brengen.

De tweede helft begon zoals de eerste. De thuisploeg had wederom het meeste balbezit maar kon er geen doelkansen uit puren. De bezoekers hielden stand en verdedigden zich goed. Ze moesten echter wel een groot aantal corners en vrije trappen toestaan. Op het uur was kwam er een inworp van Raymond Kvisvik en weer was het Piiroja die de bal binnenwerkte. Fredrikstad leek tevreden met deze score maar dat was zonder Helstad gerekend. Een goede pass van Bengt Sæternes naar Helstad, die aarzelde niet en schoot de bal hard in doel. Verder dan dit gelijkspel kwam Brann echter niet.

Stabæk - Odd Grenland: 1-0
Weinig toeschouwers bij deze wedstrijd, slechts 4.500 personen waren er getuige van hoe Veigar Pall Gunnarsson Stabæk de overwinning bezorgde. Stabæk liet niets heel van Odd Grenland, dat ver beneden niveau speelde. De voormalige Odd-speler Somen Tchoyi verpletterde Tommy Svindal Larsen op het middenveld terwijl Alanzinho zich op link wist te amuseren. Na zestien minuten gaf Christian Keller een lage pas naar Gunnarsson die Pelle Nilsson van zich afschudde en de bal makkelijk in doel schoot.
Na de rust kwam Odd beter in de wedstrijd wat een paar kansen opleverde. Jacob Sørensen kwam keer op keer tot goede acties op de rechterkant maar een slecht spelende Pospech draaide elke doelpoging de nek om door de bal steeds ver over of naast het doel te spelen. Tchoyi en Alanzinho waren telkens gevaarlijk bij de tempowisselingen maar slaagden er niet in om de bal in doel te krijgen. Odd zette in de slotminuten nog druk maar miste precisie voor doel. Stabæk staat nu op de vierde plaats met acht doelpunten, zeven ervan werden gemaakt door het superduo Gunnarsson/Nannskog.

Strømsgodset-Aalesund FK 0-4
Strømsgodset wist vorige week nog te winnen van Rosenborg maar gisteren ging het net even minder goed. De ploeg verloor thuis van rode lantaarn Aalesund. Op het half uur wist Tor Hogne Aarøy de score te openen. Na de rust domineerde de thuisploeg. Peter Kovacs was een gesel voor de verdediging van Aalesund en kreeg een paar goede kansen vlak na de rust maar keeper Adin Brown was op zijn hoede. Strømsgodset zette dan wel druk maar Aalesund gaf zich niet gewonnen. In de 65e minuut nam Kihlberg de bal mee en passeerde drie verdedigers vooraleer hij de bal in doel achter keeper Larsen werkte. Enkele minuten later wist Godset de bal niet voor doel weg te werken, Trond Fredriksen dook op en stuurde de bal recht in doel. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd wist Austnes er nog 4-0 van te maken. Met deze overwinning heeft Aalesund de rode lantaarn doorgegeven aan Odd Grenland.

Vålerenga IF – Sandefjord: 2-0
Trainer Petter Myhre had ervoor gekozen om Rune Lange te laten starten en daar kreeg hij geen spijt van. De voormalige spits van Club Brugge was gedurende heel de wedstrijd erg actief en gevaarlijk. Hij moest het opnemen tegen twee goede en kopbalsterke middenvelders, Fredrik Kjølner en Birger Madsen maar dat verhinderde hem niet om verschillende keren gevaarlijk uit de hoek te komen en zijn eerste goal van dit seizoen mee te pikken.
De eerste helft was niet echt indrukwekkend, noch van de zijde van Vålerenga, noch van Sandefjord. Na de rust leek het echter of de thuispoeg wakker geschud was. Het begon al met een gemiste strafschop. Hands van Martin Jensen leverde VIF een strafschop op, maar Christian Grindheim slaagde er niet in om die in doel te werken maar wel torenhoog over doel. Slechts minuten later slaagde Morten Berre er wel in om de bal over de doellijn te krijgen. Lange won een luchtduel en legde de bal mooi af voor Berre die de bal vanop twintig meter achter een kansloze Bugge Petersen in doel schoot. Daarmee ging Vålerenga verdiend aan de leiding en bleef ook de rest van deze helft druk zetten. Lange kwam in de 65e minuut nog dicht bij een goal maar zijn kopbal eindigde net naast het doel. Tegen het einde van de wedstrijd zette Sandefjord alles op de aanval en invaller Jan Frode Nornes kwam nog dichtbij de gelijkmaker. In de toegevoegde tijd kreeg Lange teveel tijd en ruimte en stuurde de bal met een lob in doel.

Tromsø IL – Lillestrøm: 2-1
Sigurd Rushfeldt werd de grote held in deze wedstrijd, eerst wist hij de stand op 1-1 te brengen en later wist hij Tromsø de overwinning te bezorgen. Het zag er naar uit dat zowel Tom Nordlie als Steinar Nilsen hun ploeg de instructie gegeven had om alles op de aanval te zetten. De bal werd goed rondgespeeld en beide ploegen lieten zien waarom zij bovenaan de tabel geklasseerd staan. Bij Tromsø waren het Rushfeldt en de onvermijdelijke Ole Martin Årst die het meest opvielen. Als bieden zo blijven spelen, zou Tromsø wel eens hoger kunnen eindigen op het einde van het seizoen dan aanvankelijk voorspeld. Lillestrøms spel was vooral gericht op Magnus Myklebust en Bjørn Helge Riise maar zij kregen nooit de kans om echt voluit te spelen. In de 24e minuut kreeg Lillestrøm een strafschop toegewezen nadat keeper Stamatopoulos Sundgot nogal onzacht neerhaalde. Sundgot nam de penalty zelf en miste niet. Op het half uur maakte Rushfeldt de gelijkmaker. Rushfeldt stond vrij in de zestien meter en Strand speelde de bal naar hem. “Rush” schot de bal in de verste hoek en zo stond de stand terug gelijk. Enkele minuten later viel er een merkwaardig doelpunt. Rushfeldt met een pass naar Knudsen, Tromsø rukte met veel spelers op richting doel. Knudsen kreeg de bal na een pass van Stefanutto terug en speelde die net over keeper Müller en juist onder de dwarslat, net over de doellijn.
Na de rust bleven de vlotte aanvallen achterwegen en trok Tromsø zich meer op de eigen helft terug. Lillestrøm kwam met meer lange ballen op Arild Sundgot en Olivier Occean op de proppen. De druk van LSK werd groter en groter en in de 83 minuut viel er ook aan hun kant een doelpunt, dat geannuleerd werd. Occean won een doel tegen Hafstad en kopte de bal in doel, scheidsrechter Kjell Alseth annuleerde de goal omdat hij van mening was dat de bal Occeans arm geraakt had.

Viking – Lyn: 4-2
Als men deze partij over het geheel bekijkt zou 5-1 een juistere uitslag geweest zijn dan 4-2. Het begon nochtans niet al te best voor Viking, dat zijn topscorer Peter Ijeh moest missen. Hij zit een straf uit omdat hij vorige wedstrijd het niet al te fraaie “Fuck you” naar de scheidsrechter had geroepen. Al na vier minuten ging Lyn aan de leiding met een vrije trap vanop 22 meter. Ståle Stensaas met een middelmatig schot, de muur stond niet goed opgesteld en keeper Austbø was niet snel genoeg om de bal uit doel te houden. Viking sloeg echter vlug terug. Alexander Ødegaard haalde de bal weg op de helft van Lyn en schoot de bal knalhard op doel. Edddie Gustafsson stak er nog een vinger tussen maar dat was niet genoeg om te verhinderen dat de bal in doel ging. Halverwege de eerste helft kreeg Ødegaard nog twee kansen maar geen van beide keren ging de bal in doel. Andre Danielsen werd in de 46e minuut neergehaald binnen de zestien en Viking kreeg een penalty. Die werd ijskoud genomen door Nicolai Stokholm waardoor de stand in de rust 2-1 was in het voordeel van Viking.
Ook na de rust bleef de thuisploeg goed spelen. Al na vier minuten werd Razak Pimpong vrijgespeeld door Ødegaard en schoot de bal netjes in doel, Viking verhoogde de voorsprong tot 3-1. Een kwartier later was het Stokholm die aflegde voor Søren Berg die de bal hard achter Gustafsson in doel schoot, Viking ging nu met 4-1 aan de leiding. Hierna viel het tempo wat terug en kwam Lyn meer in de wedstrijd maar het enige dat ze nog konden halen was de late goal van Edu.