Analyse Jovanovic en Standard razen door

Thomas Dubois
Jovanovic en Standard razen door

Standard is dé ploeg van het seizoensbegin. Standard heeft nog als enige ploeg het maximum van de punten, en mag met twee punten bonus volgende week aan de eerste echte seizoenstopper tegen Club Brugge beginnen, Club dat zelf gelijkspeelde tegen KV Mechelen. Ook Gent heeft het maximum niet meer, de Gentenaars speelden gelijk tegen Zulte Waregem. Anderlecht won vrij gemakkelijk van Brussels, terwijl Genk het maar in extremis kon halen van Germinal Beerschot. Onderaan hebben zowel Sint-Truiden als Brussels nog altijd geen punten.

Standard raast als een hogesnelheidstrein door de competitie. Ook Roeselare moest er op eigen veld aan geloven zaterdagavond. Het is vooral Jovanovic die bij Standard het verschil maakt tussen winst of verlies. Hij scoorde opnieuw drie keer en ontpopt zich tot de ster van de competitie. Het is nog enkele dagen tot het einde van de transferperiode, het wordt dan ook –Standard kennende- afwachten of het de speler kan houden. Opvallend: Standard scoorde al in iedere wedstrijd vier keer. Een mooi gemiddelde alvast.

Voor Genk gaat het in deze competitie allemaal wat moeilijker dan vorig jaar. Ook met zwart beest Germinal Beerschot had Genk het bijzonder moeilijk, het had dan nog het geluk dat Germinal Beerschot in de eerste helft een strafschop miste en dat Alex kort daarop Genk op voorsprong kon brengen. Het werd een thriller op het eind daar in Antwerpen, Germinal Beerschot kwam een minuut voor tijd op gelijke hoogte via een strafschop van Losada. Genk kon echter toch nog winnen door enkele seconden later de 1-2 te scoren.

Ook Moeskroen doet het bijzonder goed. De mannen van trainer Marc Brys staan na vier speeldagen in de subtop met negen punten uit vier wedstrijden. Moeskroen lijkt financieel op orde en dat toont zich ook in de spelersgroep die zich terug enkel moet concentreren op het sportieve. Westerlo was het slachtoffer van dienst. Moeskroen maakte het verschil op het einde, Coto en Tomou scoorden in de slotminuten de twee doelpunten, 0-2 was het eindresultaat.

Dender kon de goede prestatie van een goede week geleden tegen landskampioen Anderlecht niet herhalen, de ploeg was enkele maatjes te klein voor een efficiënt Cercle Brugge. In de eerste helft was er maar weinig verschil tussen beide ploegen, Cercle probeerde het combinerend te doen, terwijl Dender teerde op de snelheid van Munyaneza. Kort voor rusten kon Snelders dan toch de ban breken voor de thuisploeg. Na de rust had Cercle controle maar geen noemenswaardig overwicht. De Sutter en Iachtchouk diepten de score naar het einde toe nog wat uit.

Wat hebben Brussels en Sint-Truiden gemeen na vier speeldag in ’s vaderlandse competitie? Het aantal punten. Geen van beide ploegen kon tot nu toe een punt halen. Voor Brussels was dat niet zo verwonderlijk afgelopen weekend want de Brusselaars keken stadsgenoot Anderlecht in de ogen. Anderlecht speelde een goede helft en een helft op aanvaardbaar niveau. Het werd 3-0 met het eerste doelpunt voor Théreau en opnieuw een buffelstoot van Wasilewski. Legaer zette de 3-0 eindstand vast. Sint-Truiden ging in eigen huis ten onder tegen Charleroi. Het was Akpala die de Haspengouwers de slag toediende. Hij scoorde drie keer. Timothy Dreesen scoorde in de slotfase de schamele eertreffer. Vreven kreeg nog rood bij STVV.

AA Gent moet de rol even lossen aan de kop van het klassement. Ondanks een treffer van –wie anders dan- Gregoire speelde Gent thuis slechts gelijk tegen Zulte Waregem. Zulte Waregem kwam op het kwartier op voorsprong via Leye. Lang duurde dat niet, want een kwartier later stond de gelijkmaker al op het bord. Gent probeerde nog om op voorsprong te komen, maar wat vorige weken wel lukte, lukte nu niet. Gent blijft toch nog mooi meedraaien bovenaan en verloor nog niet.

Lokeren is goed gestart aan het seizoen, na vier speeldagen heeft het al zeven punten en staat het in de linkerkolom. Zaterdag ging Bergen eraan, hetzij nipt. In een weinig om het lijf hebbende wedstrijd was het de ploeg van Georges Leekens die kon scoren, dat lukte Bergen niet waardoor Lokeren z’n tweede overwinning van het seizoen mocht vieren.

KV Mechelen en Club Brugge mochten uitzonderlijk op maandagavond de speeldag afsluiten. Club had de kans om samen met Standard aan kop te komen, maar verzaakte. Het kende nochtans een uitstekende start, Club stond al na twee minuten op voorsprong. Philippe Clement die normaal niet mocht spelen van de bond, maar met onderling akkoord tussen de clubs toch aan de aftrap mocht komen scoorde de 0-1. Club speelde een goede eerste 25 minuten maar verzwakte daarna. KV Mechelen rook z’n kans en maakte ook gelijk. Bij het begin van de tweede helft was het Bajevski die gelijk maakte. Mechelen drukte nog door, maar scoren lukte niet meer. Club blijft zo op twee punten steken van Standard samen met Gent en Anderlecht.