Interview Zitka: 'Schitterende ervaring in carrière'

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Zitka: 'Schitterende ervaring in carrière'
Foto: © SC

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Je hebt op een Europees kampioenschap altijd zo van die spelers die op voorhand weten dat ze niet aan de bak zullen komen. Eén van hen is Daniel Zitka: eerste doelman bij vice-kampioen Anderlecht en derde doelman bij de Tsjechische nationale ploeg.

Vanuit Genève

Maar klagen zal je Daniel Zitka nooit horen doen. De misschien wel fairste speler op de Belgische voetbalvelden komt zonder morren van de spelersbus terug naar de mixed zone van het Stade de Genève. “Ik ben hier al gepasseerd, maar het is geen probleem”, grapt de Tsjech.
 
Hoe beleef je zo’n tornooi als derde doelman, Daniel?
 
“Ik ben heel blij dat ik hier mag bij zijn op Euro 2008. Je kan het vergelijken met de Champions League: alles is op topniveau. Persoonlijk is het een schitterende ervaring in mijn spelerscarrière en een hele eer om de kleuren van mijn land te verdedigen. Maar sommige spelers, zoals ik, weten op voorhand dat ze zeker niet in actie zullen komen. Toch moet je altijd klaar staan als er iets gebeurt Op de bank leven we ook echt mee met de spelers op het veld. We proberen onze landgenoten te coachen en te steunen.”
 
Hoe is de sfeer in de Tsjechische ploeg?
 
“Na een nederlaag is het nooit echt perfect, maar de trainersstaf sprak ons na de wedstrijden meteen positieve woorden in. We moeten ons terug motiveren voor de laatste partij, waarin we nog een grote kans hebben om ons te kwalificeren voor de kwartfinales.”
 
Het spelpeil haalt toch nog niet het gewenste niveau.
 
“We hebben al beter gespeeld dan in de eerste wedstrijd, maar daar heb je nog geen punt mee. Dan speel ik liever een slechte wedstrijd met een goed resultaat. Al moet je tegen Portugal wel heel goed spelen om iets te rapen. De laatste wedstrijd tegen Turkije zal alvast heel spannend worden.”
 
Over de massale steun in Genève konden jullie alvast niet klagen.
 
“En dan is hockey nog de belangrijkste sport in Tsjechië. Voetbal komt pas op de tweede plaats, maar bij zo’n grote tornooien willen de supporters er allemaal bij zijn. De sfeer bij een interland is volledig anders dan bij een gewone clubwedstrijd. De supporters leven emotioneler mee. Daarvoor strijd je voor je eigen land.”
 
Op de bank heb je meer tijd om de tegenstander te analyseren. Wat vond je van Cristiano Ronaldo?
 
“Hij was opnieuw beslissend. Tijdens de eerste helft heb je hem, op een paar overstapjes na, bijna niet gezien, maar in de tweede helft laat hij opnieuw zijn sterkte zien en zorgt hij voor een doelpunt en een assist. Dat maakt een grote speler.”
 
Wie schuif je naar voor als favoriet?
 
“Ik heb altijd gezegd dat Nederland op het EK wel eens voor de verrassing kon zorgen. Spanje heb ik niet zien spelen, maar zij hebben ook wel een goede prestatie neergezet. En ook Zweden vond ik een goede wedstrijd spelen, maar Nederland blijft mijn favoriet.”
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 02/06 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties