Bodart bij KRC Genk aan de slag

Nico Wieme
| 10 reacties
Bodart bij KRC Genk aan de slag
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Hier zijn we met mediaweek, terug van even weggeweest. Lees hoe de Rode Duivels in Brussel ontvangen werden, waarom Club in een kleiner stadion dan Cercle speelt, wat Bodart in Genk zoekt, waarom Vaessen ziek is en waarom de BeLux- de BeNeliga vervangt.

Massale gekte bij terugkeer Duivels
 
Zondagochtend zijn de jonge Rode Duivels in Zaventem aangekomen na een verdienstelijke vierde plaats op de Olympische Spelen. De Belgische voetbalbond maande de voetbalgekke Belgische fans aan om niet naar de luchthaven te komen. Diezelfde fans, onderdanig als ze zijn, gaven massaal gehoor aan de oproep de bondsbobo’s. Nadien volgde een blijde intrede op de Brusselse Grote Markt. De KBVB dacht met veel heimwee terug aan die memorabele terugkeer na Mexico ‘86 toen Brussel overspoeld werd door Belgische supporters.
 
De politie plaatste zaterdag de nodige dranghekkens om zondag de hysterische aanhangers van onze talentvolle spelers op afstand te houden. En dat was nodig ook, want in alle drukte telden de ordehandhavers toch wel exact 67 fans, onder wie een groepje van 24 Japanners. Jean-Marie Philips, CEO (Conflictoproepende Enerverende Oproerkraaier) bij de KBVB, poseerde gewillig voor de flitsende toestellen van onze Aziatische vrienden en deelde met de glimlach van de grote dagen handtekeningen uit. Ondertussen deden de spelers een omhaling bij de supporters om Jean-François De Sart (foto rechts), hun ontslagnemende coach, te helpen zijn verbrekingsvergoeding aan de bond te betalen. Er wordt beweerd dat Laurent Ciman en Anthony Vanden Borre zelf ook een grote financiële bijdrage leverden.
 
Club speelt in kleiner stadion dan Cercle
 
Wat lezen wij in de Voetbalgids die op 13 augustus als bijlage in Het Nieuwsblad verschenen is? Club moet zich grote zorgen gaan maken, want zij en Cercle Brugge spelen blijkbaar nu al niet meer in hetzelfde stadion. En het is duidelijk niet Club, maar Cercle dat een groter stadion nodig heeft. Wat wil je, met dat recordaantal abonnees was een grotere voetbaltempel voor de vereniging een absolute noodzaak. Burgemeester Patrick Moenaert heeft niet geaarzeld toen het groen-zwarte bestuur een bouwaanvraag indiende. Het stadion van Cercle telt naar het schijnt 29.945 plaatsen, dat van blauw-zwart amper 29.042. Voor Europese en topwedstrijden in de Jupiler PRO League is Clubvoorzitter Michel D’Hooghe met zijn Cerclecollega Frans Schotte overeengekomen dat Club in het Cerclestadion mag spelen. Waar burenvrienden al niet goed voor zijn, hé.
 
Wie verkoopt de huid van Gilbeer voor hij geschoten is?
 
Faut le faire, amper een maand nadat hij aan de slag ging als marketing director bij de Grotten van Han, mag Gilbert Bodart op zoek naar nieuw werk, al zal hij daarvoor eerst de gevangenis moeten uitgeraken. Bodart was namelijk betrokken bij een overval op zijn eigen werkgever. Het was trouwens niet toevallig dat Bodart aan de slag ging in de grotten van Han. De Han vormen de grootste etnische groep van China. Aangezien de ex-doelman connecties heeft bij de Chinezen, was zijn keuze voor de Grotten snel gemaakt.
 
Toen de voormalige doelman midden juli in dienst trad op het domein, sprak hij volgende profetische woorden: “Ik word opnieuw een normale burger ten dienste van de mensen.” Hij voegde meteen de daad bij het woord door zich ten dienste te stellen van de Chinese medemens. Ook als trainer vond ik hem – zoals hij zelf zegt – niet al te normaal. Je moet al goed gek zijn om de pispaal van iedere clubvoorzitter te willen zijn. Ik zweer op het hoofd van mijn kinderen dat ik nooit-nooit-nooit trainer word!
 
Als we zijn advocaat, de beruchte meester Luc Misson, mogen geloven, werd brave Gilbert door geldwoekeraars verplicht om aan de overval mee te werken. “Hij heeft veel spijt dat hij iets deed dat niet bij hem paste. Het is de eerste keer in zijn leven dat hij zoiets doet”, voegde de vriend van René Verstringhe eraan toe. De hoogbejaarde bondsprocureur is maar al te blij dat Bodart zich dit keer iets buiten het voetbal op de hals gehaald heeft.
 
Uiteraard past het niet bij een loser eerste klasse om een overval te plegen. Als internationaal raakte hij gefrustreerd omdat Jean-Marie Pfaff en Michel Preud’homme hem de weg versperden. Als trainer staan roemrijke clubs als CS Visé, KV Oostende, La Louvièle en Wevelgem City op zijn palmares. Vooral bij de kustploeg en de club uit Henegouwen grossierde de ex-doelman in de nederlagen, al werd hij daar volgens Panorama niet bepaald armer van. Naar het schijnt zong hij na iedere nederlaag met de tegenstander uit volle borst: “Olyé olyé olyé olyé, I am the champion, I am the champion.” Nu verkeert Bodart in financiële moeilijkheden. Zijn reizen naar China dan zo duur geworden?
 
Joske is ziek
 
Afgevaardigd bestuurder Jos Vaessen van Racing Genk is ziek, zwaar ziek. Zijn miljoenenploeg miste compleet de start van de competitie en dat zint Genks sterke man niet. Jos nam twee seizoenen geleden na de affaire-Dufour wel ontslag als voorzitter, maar dat schijnt hij blijkbaar al vergeten te zijn. Meer en meer werpt de bedrijfsleider zich bij Genk opnieuw op als preses. Jos for President! De – op papier – echte clubvoorzitter, Harry Lemmens, geeft vooralsnog geen commentaar op de gang van zaken.
 
Amper vier nieuwkomers trok Genk aan, samen wel goed voor meer dan zes miljoen euro transfergeld. De Limburgers raasden door de voorbereiding en menig voetbalkenner zag in hen al een mogelijke kampioenenploeg. Ook Vaessen had er voor aanvang van het seizoen goede moed in: “We moeten weer aansluiten bij de Belgische top.” De (ex-) voorzitter zou naar het schijnt al contact opgenomen hebben met Jacky Mathijssen om te vragen welke busmaatschappijen gunstige offertes kunnen voorleggen voor de maand mei.
 
Na de povere één op zes en wanprestatie tegen Bergen trekt Vaessen al aan de alarmbel. “Als we zaterdag tegen Lokeren niet winnen, zullen niet enkel ik, maar velen, onrustig worden. We hebben financiële risico’s genomen om deze kern substantieel te versterken”, liet hij optekenen. Financiële risico’s, geen probleem, dat ze gewoon even naar Gilbert Bodart bellen en het geld zal binnenstromen. Alleen moeten ze dan wel eerst alle vensters laten verzegelen in de Cristal Arena.
 
Manuel Santos de Vogelvanger
 
De Belgische Jupiler Pro League heeft er een nieuwe sensatie bij: Mario Santos de Matos. Deze pas 20-jarige doelman begon bij neo-eersteklasser Tubeke als eerste doelman aan het seizoen. Het Tubeekse sluitstuk liet zich al meteen opmerken. In de openingsmatch tegen Moeskroen ging de Spaanse Belg niet vrijuit bij de twee tegendoelpunten.
 
Vorig weekend tegen Lokeren bakte Santos het nog bruiner. Het Daknamstadion bevindt zich aan de rand van het natuurgebied de ‘Daknamse meersen’. Daar huizen heel wat interessante vogelsoorten, o.a. ooievaars. Toen Lokeren halfweg de eerste helft een vrije trap op de middenlijn mocht nemen, zag Santos daar niet direct gevaar in. De jonge doelman, ornitholoog in zijn vrije tijd, bestudeerde op dat moment de plaatselijke fauna. Luttele tellen later zag hij er één over zijn hoofd pardoes tegen de netten vliegen. Jammer genoeg voor Santos was het de bal. “Kop op”, troostte Lokerendoelman Barry Boubacar Copa zijn onfortuinlijke collega na afloop. “Iedere doelman ziet ze wel eens vliegen.”
 
BeLuxliga
 
AA Gentvoorzitter Ivan De Witte is een verstandig man, maar van aardrijkskunde heeft de brave man geen kaas gegeten. Om het niveau van ons voetbal te verhogen, is de voorzitter van de Profliga een fervent voorstander van de BeNeliga, een competitie waarbij de beste Belgische de beste Nederlandse teams treffen. Afgaande op de fantastische resultaten die onze ploegen Europees al neerzetten dit seizoen – het echte werk moet nog beginnen en drie van de vijf vertegenwoordigers zijn al tegen het canvas gemept – vrees ik dat De Witte eigenlijk een BeLuxliga bedoelde. Mits een tikkeltje geluk moet het mijns inziens wel mogelijk zijn om ploegen als F91 Dudelange, UN Käerjéng 97 of FC Avenir Beggen nipt te verslaan.
 
Ik begrijp volkomen dat het niveau van een bende steltenlopers uit Azerbeidzjan, enkele middeleeuwse tweedeklassers uit Wit-Rusland en een groep robuuste Vikingen uit Zweden te hoog gegrepen is voor ploegen uit een competitie die naar een biermerk genoemd is. Sinds dit seizoen mogen de Belgische eersteklassers zich zelfs PRO(fessionele) bierdrinkers noemen, want onze competitie kreeg nu de naam Jupiler PRO League. De enige die nog ontbreekt is Sergei Shmolik, de Wit-Russische topscheidsrechter die enkele weken geleden zogenaamd met rugpijn van het terrein moest geholpen worden (zie hier). Anderlechtvoorzitter Roger Vanden Stock heeft tijdens zijn bezoek aan BATE Borisov echter de nodige contacten gelegd om in de toekomst scheidsrechters tussen beide landen uit te wisselen. Volgend seizoen verandert de eerste klasse weer van naam, dan wordt het de Vodka PRO League.
 
Om even terug te keren naar de grond van de zaak, de Belgische Europese vertegenwoordigers benaderen volkomen het niveau van Gilbert Bodart: een bende losers! Gelukkig zorgde Standard woensdag voor een verademing. En dat meen ik uit de grond van mijn hart. Een welgemeende proficiat aan de Rouches voor de manier waarop ze zich tegen Liverpool gepresenteerd hebben: propaganda voor het Belgische voetbal! Ze moeten enkel opletten dat de broer van Mario Santos de Matos, die bij Standard tussen de palen staat, hen niet te veel punten zal kosten. Met deze woorden denk ik mijn mediaweek te kunnen beëindigen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties