Winteranalyse: De top-5 van het klassement

Kevin Pieters
| 32 reacties
Winteranalyse: De top-5 van het klassement

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het nieuwe jaar is begonnen... Ook voor Tweede Klasse bundelt Voetbalkrant.com een terugblik op de heenronde. Vandaag staan we stil bij de top van het klassement. Vandaag belichten we STVV, Lierse, Tienen, Oostende en Antwerp. Wie wordt kampioen?

Verwachtingen bij seizoensstart

Sint-Truiden had ondanks de degradatie het merendeel van de sterkhouders kunnen behouden bij aanvang van het seizoen. Met een kleine aanpassingsperiode aan het Tweede Klasse-voetbal was Voetbalkrant ervan overtuigd dat STVV meteen een belangrijke rol ging spelen in de strijd om promotie. Met spelers als Chimedza, Debroux en Sidibe werd STVV een tweede plaats toegekend in onze seizoensvoorspelling.

K. Lierse S.K. ving het seizoen aan als titelkandidaat nummer één. Weliswaar riepen de eigen spelers en de club zich uit tot titelfavoriet. De welgekende slogan ‘samen kampioen’ en de belofte van Maged Samy: “we spelen dit seizoen kampioen”, waren de symbolen van de Lierse ambitie. Voetbalkrant volgde en riep Lierse eveneens uit tot kampioen van Tweede Klasse.

KVK Tienen kende een matig vorige seizoen en werd door Voetbalkrant getipt als mogelijke outsider voor de eindronde. Halverwege het seizoen lijkt het woord outsider niet meer van toepassing. Tienen is een eindrondekandidaat en met slechts drie punten achterstand op Lierse en zes op leider STVV lijkt Tienen zich te gaan moeien in de titelstrijd. Het aantrekken van aanvaller Dufoor (ex-Roeselare) moest het aanvallend compartiment van Tienen naar een hoger niveau tillen.

KV Oostende werd een rustig jaar voorspeld met het aantrekken van enkele versterkingen in de aanvallende linie in het tussenseizoen. Vorig seizoen was de aanval de zwakke schakel bij de kustploeg met slechts 44 doelpunten in 36 wedstrijden. Met het aantrekken van Grandisson en Mokulu Tembe moest daar verandering in komen. Een rustig seizoen dus en een plaats in de linkerkolom leek voor Oostende weggelegd. De linkerkolom is het geworden voor de winterstop, maar dat Oostende in de top van linkerkolom aan het meedingen is voor de titel en een eindrondeticket is toch wel verbazingwekkend.

R. Antwerp F.C. liet de favorietenrol bij aanvang van de competitie over aan Lierse en Sint-Truiden. De Great Old bleef gespaard van een leegloop in het tussenseizoen en verstevigde vooral het middenveld met Setti, Vervaeke en De Vriese. Menig supporter zag bij aanvang heel snel de achillespees van de Antwerpse club met het wegvallen van het spitsenduo Utaka en Olguin. Waardige vervangers voor deze goalgetters kwamen er niet. De vierde plaats die Voetbalkrant vooropstelde lijkt zeker binnen de mogelijkheden van ’s land oudste club te liggen.

Seizoensverloop

Sint-Truiden had niet echt een aanpassingsperiode nodig, zo bleek. Trainer Brepoels (ex-KVSK United foto) had voldoende Tweede Klasse ervaring om zijn manschappen goed voor te bereiden. STVV gaf met een 3-1 overwinning tegen OHL en een 7-1 tegen O. Charleroi meteen een visitekaartje af. VW Hamme hield de leider voor de eerste keer op een gelijk spel (2-2) en het was pas op speeldag 13 dat de Limburgers een eerste nederlaag moesten incasseren van rechtstreeks concurrent Lierse (3-0). Ondertussen had aanvaller Sidibe zich ontpopt tot topschutter van de club. Hij tikte net voor de winterstop af op 11 doelpunten. Voor STVV was het verlies tegen Lierse tot nog toe de enige uitschuiver. Maar enkele weken voor de winterstop begon de Limburgse motor meermaals te sputteren. Met vier opeenvolgende gelijke spelen tegen Brussels, Virton, Beveren en Ronse maakte STVV de titelstrijd in Tweede Klasse opnieuw aantrekkelijk. De kloof met de Antwerp (5de plek) bedraagt 10 punten, terwijl Lierse en KVK Tienen naderen tot op respectievelijk 3 en 6 punten.

K. Lierse S.K. leek zich in eerste instantie redelijk belachelijk te gaan maken met een desastreuze seizoensstart. De maand september was er één om snel te vergeten. Na het knappe gelijkspel op de Bosuil kreeg Lierse een pandoering 1-4 pandoering van Luik, speelde slechts 2-2 gelijk tegen Namen en ging met 0-1 onderuit tegen Oostende. Het was zelfs wachten tot midden oktober op een eerste thuisoverwinning voor de Pallieters. Deinze werd met 3-0 huiswaarts gestuurd. Lierse leek afgeschreven te zijn voor de titel. Ook de blessures van Frans, Janssens, Nedzipi en later Wisdom (foto) zorgden voor de nodige kopzorgen bij trainer Helleputte. Met het aantrekken van aanvaller Radzinski en het uitspelen van die andere oude rot, Cavens, in de aanvallende linie, lachten de non-believers in hun vuistje. Te vlug zo bleek, want zowel Cavens als Radzinski weten het doel nog steeds te vinden. Samen zijn ze goed voor 20 van de 36 Lierse doelpunten. De ommekeer was de thuiswedstrijd tegen Doornik (0-0). Lierse bleef van speeldag 8 ongeslagen tot aan de winterstop. En net wanneer leider STVV steken liet vallen, profiteerde de Pallieters maximaal en zagen de kloof met de leider gedicht tot op drie punten. Lierse onder stoom: eersteklasser Bergen werd uit de beker gekegeld en leider STVV werd een eerste competitienederlaag aangesmeerd (3-0). Hier en daar steekt de kampioenenslogan opnieuw op….

KVK Tienen deed vanaf de start va n de competitie meteen mee voor de knikkers. Het versloeg Oostende in een spectakel-wedstrijd (5-4) en ook ploegen als Eupen, Deinze, KVSK United waren een maatje te klein voor de Suikerploeg. Trainer Nassen moest wel lijdzaam toezien hoe Tienen er amper in slaagde wedstrijden tegen de topploegen te winnen: Lierse (0-1), STVV (0-2), Beveren (2-2), Brussels (4-0) en Antwerp (2-2). Een “net-niet-scenario” heeft zich op dit vlak dus wel afgespeeld. Kantel twee wedstrijden in het voordeel van Tienen, en de Suikerploeg gaat als herfstkampioen de winterstop in. Maar als, als…telt niet in het voetbal en Tienen mag trots zijn op de geleverde prestaties. Aanwallend lijkt het aantrekken van Dufoor (foto) een schot in de roos. De spits wist al tien keer de netten te krullen en heeft met Belme een ideale spitsbroeder gevonden. Dufoor geraakte echter geblesseerd aan de knie in het duel tegen Antwerp en het is voor trainer Nassen afwachten of hij bij de start van de tweede seizoenshelft een beroep kan doen op de topschutter van Tienen.

KV Oostende vatte de competitie aan met een heus doelpuntenfestijn. De kustploeg wist in de eerste drie competitieduels maar liefst 10 keer te scoren. Veel bracht het trainer Vande Velde aan punten niet op: 3-3 tegen Doornik en 5-4 op het veld van Tienen. Maar het scorend probleem leek van de baan en Oostende bouwde verder aan het vertrouwen in eigen kunnen. Dit resulteerde in enkele knappe resultaten en een snelle opmars in het klassement. Zowel op het veld van Brussels (1-2) als Lierse (0-1) wist Vande Velde met de drie punten te gaan lopen en ook Antwerp werd genadeloos huiswaarts gestuurd. Met Grandisson (6), Guei (7), Laleman (8) en Mokulu Tembe (7) heeft Oostende waarschijnlijk de dodelijkste (collectieve) voorlinie van Tweede Klasse.

R. Antwerp F.C. had de eerste seizoenshelft af te rekenen met financiële problemen in de zaak Gram en kon half december eindelijk een streep zetten onder de financiële strijd met deze zakenman. Antwerp betaalde haar deel, maar kreeg mogelijks hierdoor een transferverbod aangesmeerd van de Belgische Voetbalbond in afwachting van enkele rechtzettingen rond spelerslonen ed. Een uitspraak in deze zaak volgt nog. Op het veld startte Antwerp ook niet echt denderend aan de competitie. Zowel tegen STVV als tegen Beveren ging Antwerp ten onder, Lierse werd op een gelijkspel gehouden en Brussels werd met 5-1 vernederd. Het was na deze overwinning op speeldag 7 dat trainer Davidovic met zijn Antwerp een knappe reeks neerzette: 7 ongeslagen wedstrijden waarvan 6 winnend afgesloten. Het was de verplaatsing naar Oostende (2-1) die een einde maakte aan deze prestatie. Gelukkig voor Antwerp overtreft Kenmongé alle verwachtingen. De Antwerpse spits is de op één na beste spits uit Tweede Klasse en tikte voor de winterstop op 12 doelpunten af. Maar collectief gezien lijk Antwerp te weinig kracht te hebben in de voorste linie. Verdedigend, aan de andere kant, lijk Antwerp te leren uit haar fouten. Het draagt met trots de titel van beste verdediging uit Tweede Klasse. Het aantrekken van Vukomanovic en de prestaties van doelman Ristovic lijken hier deels verantwoordelijk voor te zijn.

Vooruitblik tweede seizoenshelft

Sint-Truiden doet er goed aan om vanaf de start van de terugronde opnieuw uit de startblokken te schieten. Trainer Brepoels voelt de hete adem van Lierse in de nek. STVV koos om een extra teambuildingsdag in te lassen als gevolg van de afgelastingen komend weekend. Een extra moment om de neuzen in de zelfde richting te steken en voluit te gaan voor het kampioenschap. Twee nieuwkomers krijgen dan de moment om zich beter te integreren in de spelersgroep, nl. Mennes (ex-Westerlo) en Weuts (ex-Lyra).

K. Lierse S.K. is dé ploeg onder stoom. De Pallieters leggen ondanks een zwakke start sterke statistieken voor. Slechts twee nederlagen, 36 doelpunten in 19 wedstrijden en de derde sterkste verdediging. Als de motor van leider STVV één keer te veel sputtert, lijken de Pallieters zeker in staat het roer van de Limburgers te gaan overnemen. Alle ingrediënten zijn in Lier aanwezig om er alvast een zeer spannende strijd van te maken.

KVK Tienen heeft de kwaliteiten in huis om stand te houden in de top van het klassement. Echte versterkingen lijken er niet aan te komen en overbodige spelers als Nys en Vanarwegen kregen de boodschap de club te mogen verlaten. Enkel een Tiense blessuregolf zou roet in het eten kunnen gooien. Vermits een grote groep achtervolgers in het klassement op amper enkele punten van Tienen staat, is een terugval in het klassement snel een feit. De toekomst van Tienen ziet er veelbelovend uit, zeker nu trainer Nassen een contractverlening van twee seizoenen heeft ondertekend voor de winterstop.

KV Oostende is een club die dit seizoen zowel buitenshuis als in het eigen stadion knappe en belangrijke resultaten behaalt. Wil trainer Vande Velde de glansprestaties van zijn team voortzetten, zal Oostende boven zichzelf moeten uitstijgen in de thuiswedstrijden: slechts de helft van die wedstrijden werden winnend afgesloten. De uitdaging voor de kustjongens in de tweede seizoenshelft is dan ook de balans (4 gelijke spelen) in hun voordeel te doen kantelen en dan lijkt een eindrondeticket binnen handbereik.

R. Antwerp F.C. werkte elf van haar negentien wedstrijden af buitenshuis en staat op een vijfde plaats. In de tweede seizoenshelft heeft Antwerp dus het voordeel de meeste wedstrijden in het eigen Bosuilstadion af te kunnen werken. En dat Antwerp een sterke thuisreputatie heeft, is geweten. Het enige nadeel is dat de Great Old zijn topwedstrijden grotendeels buitenshuis moet afwerken. STVV, Lierse en Brussels zullen het de Great Old alvast niet gemakkelijk maken. Struikelblok lijkt het ontbreken van een scorende spits. De uitgebreide Antwerp-kern is ondertussen geslonken met het vertrek van o.a. Bouchouari, Kiko en Geeroms en dat lijkt financieel een belangrijke stap. Samenvattend: titelkansen nee, eindronde ja.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties