Vanhaezebrouck zoekt andere job

Nico Wieme
| 5 reacties
Vanhaezebrouck zoekt andere job
Foto: © SC

Bij Club Brugge is het de laatste jaren een komen en gaan van spelers, Hein Vanhaezebrouck probeert een prijs weg te kapen, Michel Preud'homme laat zich op verschillende manieren neuken en hoe komt Quinton Fortune in godsnaam bij Tubeke terecht?

KV Duiventil
 
Als het niet was dat Club Brugge in blauw-zwarte outfit speelt, we zouden vermoeden dat het oude Standard uit de doden is herrezen. Volgens mij heeft Antoine Van Hove zich het voorbije anderhalve seizoen weer nadrukkelijker geprofileerd in het Brugse bestuur, en wat meer is, de professionele duivenmelker heeft zowaar zijn eigen duiventil meegebracht naar het Jan Breydelstadion.
 
Toen Club Brugge twee seizoenen geleden op een beschamende zesde plaats eindigde en twee trainers en evenveel sportleiders versleet, heette het dat de Brugse kern dringend uitgemest moest worden. Luc Devroe heeft zich, wat dat betreft, fantastisch van zijn taak gekweten.
 
Vorig seizoen haalde de Brugse sportmanager zeven nieuwe spelers binnen en liet er maar liefst tien vertrekken, plus Timothy Dreesen die uitgeleend werd aan Sint-Truiden. In de winter van vorige jaargang onderging de Brugse spelerskern geen wijzigingen.
 
Afgelopen zomer zette Devroe ‘operatie schoonmaak’ gewoon voort. Voor het tweede jaar op rij kwamen zeven nieuwelingen de kern ‘versterken’, zes spelers verlieten FCB definitief, drie werden er uitgeleend: opnieuw Dreesen, dit keer aan Lierse SK, Glen Verbauwhede aan KV Kortrijk en Stepan Kucera aan Sparta Praag. Deze winter kwamen er met Vadis Odjidja, Marc-André Kruska en Mohamed Dahmane opnieuw drie nieuwkomers bij. Ivan Leko trok voorgoed naar Germinal Beerschot en oproerkraaier Dusan Djokic verkaste tijdelijk naar Omonia Nicosia.
 
Op die manier is Club goed op weg om het Standard van eind de jaren ’90, begin de jaren 2000 te worden. De geschiedenis heeft ons ondertussen geleerd dat dit dé weg naar succes is. De Rouches behaalden met hun duiventilpolitiek welgeteld geen enkele prijs in al die jaren. Sinds een drietal jaar hebben ze aan de boorden van de Maas het geweer van schouder veranderd en trekken ze volop de kaart van de jeugd. Het huis van wantrouwen is er één van vertrouwen geworden, wat vorig seizoen resulteerde in de eerste titel sinds 25 jaar. Dit seizoen blinkt Standard vooral in Europa uit, sommige Luikenaars dromen zelfs al van de UEFA Cupwinst. Club Brugge mag nog hoop koesteren.
 
 
Scenarist Hein
 
Binnenkort worden de Oscars uitgereikt in Hollywood en alvast één Belg is genomineerd voor ‘Beste scenarist’. Niemand minder dan KV Kortrijktrainer Hein Vanhaezebrouck hoopt om met zijn schitterende film ‘KVK en het toeval’ het kleinood binnen te halen.
 
De West-Vlaamse scenarist heeft een film gemaakt met acht dubieuze scheidsrechterlijke beslissingen in het nadeel van zijn team. Met dit prachtige staaltje montage hoopt de goedgebouwde coach de referees tot inzicht te brengen dat zij dit seizoen de rood-witten al genoeg punten hebben gekost. Jammer, maar kan gebeuren, Hein.
 
Het idee van Vanhaezebrouck zou navolging krijgen in Gent. Naar verluidt is Preud’homme in het geheim bezig een film te monteren die zal luisteren naar de titel ‘AA Gent en de strafschop’. Of de coach van de Buffalo’s zijn montage nog tijdig klaar krijgt voor de uitreiking van de Oscars en zo een rechtstreekse concurrent wordt voor de West-Vlamingen, valt te betwijfelen. Gezien de uitspraken van Preud’homme over verschillende manieren van vrijen, bestaat de kans dat hij ook een pornofilm in elkaar steekt. De kijkers mogen zelf kiezen: met lawaai of in stilte.
 
 
Lost
 
Onlangs besliste Quinton Fortune om deel te nemen aan ‘Lost’. De Zuid-Afrikaan werd vanuit een vliegtuig gedropt boven België en moet in dit apenland proberen te overleven. De gelauwerde speler – 76 wedstrijden in de basis bij Manchester United, geflankeerd door de groten der aarde zoals David Beckham, en deelname aan de WK’s van 1998 en 2002 – belandde totaal onverwacht in het supermoderne stadion van AFC Tubeke.
 
Fortune was onmiddellijk onder de indruk van het immense Stade Leburton. Toen de flankspeler van een van de tienduizenden supporters vernam dat Tubeke een traditieclub met een roemrijk verleden in België is, aarzelde hij geen moment om zijn handtekening te zetten. “Ik had het geluk bij Man United te spelen. En nu heb ik het geluk voor Tubeke uit te komen.”
 
Het bestuur van Tubeke was zo slim geweest om Fortune de rangschikking in omgekeerde volgorde te tonen. Zo staan de Waals-Brabanders op een eervolle vierde plaats en strijden ze volop mee voor de titel. De Zuid-Afrikaan kon echter moeilijk geloven dat Standard, Anderlecht en Club Brugge tegen de degradatie vechten, maar men vertelde hem dat dit te maken had met de nivellering van de Pro League. En zo deed de ex-Manchester Unitedspeler zijn blijde intrede bij Tubeke.
 
Oh ja, de neo-eersteklasser stelde ook nog Valeri Sorokin en Blazek Radler als nieuwe spelers voor, maar geen haan die daarnaar kraaide.
 
Pinanti is niet altijd pinanti
 
AA Gent treft het de laatste tijd niet met de scheidsrechters. Vooral als het aankomt op moedige beslissingen in de zestien, durft het licht wel eens uitgaan bij de fluitenier van dienst. Sinds het begin van de terugronde kregen de Buffalo’s in bijna iedere match een penalty tegen of werd hen een (loepzuivere) strafschop onthouden.
 
Tegen Standard, de laatste match voor Nieuwjaar, weigerde de nederige Serge Gumienny zijn verantwoordelijkheid te nemen na een fout van Réginal Goreux op Milos Maric. Het moet gezegd, de Serviër ging wel iets te theatraal tegen de vlakte. Op Bergen was het weer prijs: Marco Suler beging al dan niet een fout in het strafschopgebied en good old Jérôme Efong Nzolo aarzelde niet om de Henegouwers de score van op de stip te laten openen.
 
Het volgende feestje werd vorig weekend op Charleroi gevierd. Bij een 0-2-voorsprong voor Gent bracht scheidsrechter Johan Verbist weer leven in de partij door de Karolo’s een elfmeter te geven na een drieste tussenkomst van keeper Bojan Jorgacevic. Hoewel Gentcoach Michel Preud’homme zich, zoals steeds in dergelijke omstandigheden, kalm en waardig gedroeg, moest hij van Verbist toch plaatsnemen op de tribune. Ongehoord! Na de rust maakte diezelfde ref het helemaal bont toen hij de bezoekers een strafschop weigerde nadat Mahamoudou Kéré Bryan Ruiz had omvergelopen. Preud’homme liet zich na afloop met veel lawaai neuken door Verbist.
 
De voormalige kampioenenmaker is tegenwoordig een genot om te interviewen. Zodra hij ook maar een iet of wat kritische vraag voorgeschoteld krijgt, antwoordt hij absoluut niet arrogant, maar probeert hij de kritiek op serene manier te pareren. Concreet: toen Preud’homme na de match op Charleroi met de realiteit (terechte penalty voor de thuisploeg) geconfronteerd werd, scheelde het geen haar of hij had de vraagsteller met de grond gelijkgemaakt.
 
En dan het bekeravontuur. Tegen Moeskroen weigerde die andere nederige ref, Stéphane Breda, de Buffalo’s een penalty toe te kennen na een duwfout op Maric. En dan het festival-Genk. In de openingsmatch maakte onze numéro uno, Frankieboy De Bleeckere, zich bij de twee teams populair. De Oost-Vlaming zag geen graten in een fout van Adnan Custovic op Adam Nemec. Aan de overzijde sloot De Bleeckere zijn ogen voor een (vermeende) fout van Joao Carlos op Kenny Thompson.
 
De poppen gingen aan het dansen, Genkcoach Ronny Van Geneugden zette meteen na de heenmatch druk op de arbitrage door te poneren dat hij hoopte op een goede scheidsrechter voor de terugmatch. Preud’homme zag het met lede ogen aan en … liet zich woensdag in stilte neuken door alweer Nzolo. De kleurling kreeg de zwarte piet toegewezen omdat hij de Limburgers een wel heel goedkope strafschop gunde. Dat Myrie in de slotfase de kwalificatietreffer onbegrijpelijk over doel kopte, was van geen tel. Het was Nzolo die als schuldige werd aangewezen voor het missen van de halve finales.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties