Analyse Wie strandt waar?

Maarten Vandenabeele
| 2 reacties
Wie strandt waar?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De lang aangekondigde titel voor Inter is na dit weekend eindelijk een feit. Toch zijn de twee resterende speeldagen ver van overbodig, want tal van beslissingen moeten nog vallen.

Inter hoefde niet eens zelf te spelen: de nederlaag van Milan zorgde voor een vervroegd feest. Bovendien was de grootste kater al verwerkt toen de Nerazzurri zelf de wei in moesten, zodat tegen Siena nog een mooie overwinning werd behaald. Moratti prees coach Mourinho: de Portugees had volgens hem karakter aan het team toegevoegd, want na een aantal opeenvolgende titels is het steeds moeilijker de reeks te verlengen. Net als vorig seizoen is Ibrahimovic een belangrijke factor van het succes, maar meer nog dan vorig seizoen zijn de prestaties van Julio Cesar (foto) van onschatbare waarde geweest. De Braziliaan is uitgegroeid tot misschien wel de beste doelman van de wereld en vaak hield hij zijn ploeg op moeilijke momenten recht. De applausvervanging die hij gisteren kreeg, was meer dan terecht.

Voor plaatsen twee en drie, die recht geven op rechtstreekse plaatsing voor de Champions League, zijn nog drie teams in de running. Milan staat er het beste voor: de Rossoneri hebben 3 punten meer dan Juventus en 4 meer dan Fiorentina. Wel wacht Milan nog een loodzwaar tweeluik: in San Siro ontvangt het Roma, om daarna af te sluiten in Firenze. Toch moet het al vreemd lopen als Milan dit nog uit handen geeft.

Juventus staat onder zware druk, nu Fiorentina tot op 1 punt is genaderd. De Bianconeri, wel al zeker vierde, willen absoluut minstens derde worden om de vooroondes van de Champions League te vermijden. De druk is zodanig groot dat de club voor het eerst in 40 jaar een trainer ontsloeg: Ranieri wordt voor de twee laatste speeldagen aan de kant geschoven. De lamlendige prestatie tegen Atalanta, in schril contrast met de sterke collectieve prestatie tegen Milan, was de druppel. Ex-speler Ciro Ferrara (foto), nu jeugdverantwoordelijke bij de Oude Dame en hulptrainer van bondscoach Lippi, neemt over. Brengt hij het tot een goed einde, dan is het niet ondenkbaar dat hij ook volgend jaar aan het roer van Juve staat. Op de voorlaatste speeldag moet Juve op bezoek bij Siena. In het eigen Olimpico, tegen Lazio, sluit Juve de competitie af.

Fiorentina heeft een zo goed als definitieve kloof geslagen met Genoa (5 punten) en heeft nu Juve in het vizier. Prandelli's mannen trekken volgend weekend naar Lecce, om vervolgens in een misschien wel rechtstreeks duel met Milan uit te maken wie onmiddellijk naar de vetpotten van het kampioenenbal mag.

Ook de degradatiestrijd is ongemeen spannend. Mathematisch kunnen nog 5 ploegen afvallen. De kans dat Chievo de strijd niet overleeft, is bijzonder klein. De ploeg uit Verona heeft nog een bonus van 4 punten op de hoogste degradatieplaats. Torino heeft maar 1 punt voorsprong op Bologna en zal moeten bibberen tot de slotspeeldag, want ook Reggina, met 4 punten minder dan de Granata, en Lecce, nog een eenheid verder, zijn nog niet uitgeteld. Op de voorlaatste speeldag kan Chievo het thuis afmaken tegen Bologna. Torino treft Genoa misschien wel op een goed moment en Reggina trekt naar Lazio, dat na de Coppa-overwinning al lang tevreden is met het seizoen. Lecce, thuis tegen Fiorentina, heeft het dan weer helemaal niet getroffen. De Zuiderlingen moeten sowieso winnen om op de laatste speeldag nog het behoud te kunnen verzekeren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties