WK U-20: Brazilië en Duitsland in finale 'avant la lettre'

Mathias Dumarey

Op het WK voor spelers onder de 20 jaar hebben zowel Duitsland als Brazilië zich geplaatst voor de kwartfinale. Daarin zullen beide landen elkaar ontmoeten. De andere kwartfinale gaat tussen Venezuela en Costa Rica.

BRAZILIË - URUGUAY 3-1

Brazilië had al geïmponeerd in de groepsfase tegen Costa Rica en Australië, maar tegen Uruguay legden ze wel hun beste prestatie op dit toernooi op de mat. Er was nog geen halfuur gespeeld of de Seleção stond al met 3-0 voor via doelpunten van Alan Kardec en Alex Teixeira (2). Het enige wat Uruguay nog kon doen, was tegenscoren. Dat gebeurde nog voor de rust via Jonathan Urretaviscaya. In de tweede helft probeerden de Uruguayanen nog wel aan te dringen, maar Brazilië hield moeiteloos stand. Meer dan ooit zijn zij de grote kandidaat om Argentinië op te volgen als wereldkampioen bij de U20.

DUITSLAND - NIGERIA 3-2

Nigeria kon zich ternauwernood plaatsen voor de achtste finales op dit WK, maar het slaagde er wel in om het Duitsland flink lastig te maken. Bjorn Kopplin zou uiteindelijk bij de Duitsers uitgroeien tot de grote held met een doelpunt diep in de blessuretijd van de tweede helft. Nigeria en Duitsland maakten er in Suez een dramatische wedstrijd van die pas in de tweede helft losbarstte. Danny Uchechi bracht Nigeria in de 51' voorop, maar een minuut later had Kopplin de stand weer op 1-1 gezet. Toen Duitsland na 64' verder moest met tien man na de uitsluiting van Tobias Kempe na een heel vuile overtreding, zag het er heel benard uit voor de Europeanen. Nigeria scoorde nagenoeg onmiddellijk via Rabiu Ibrahim. Duitsland knokte zich met tien man toch weer in de wedstrijd en een kwartier voor affluiten scoorde Mario Vrancic. Uiteindelijk liep Duitsland nog met de zege weg in de 93' toen Kopplin vanop de eigen helft counterde met een ren over het hele veld en de 3-2 binnenlegde.

VENEZUELA - VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN 1-2

De Verenigde Arabische Emiraten blijven verrassen in Egypte. Nu knikkerde het het veel sterker gewaande Venezuela uit het toernooi. De Zuid-Amerikanen waren nochtans het best begonnen aan de wedstrijd en kwamen na twaalf minuten ook verdiend op voorsprong via José Rondon. Lang kon Venezuela niet genieten van de voorsprong want tien minuten later had Mohamed Ahmed al weer tegen gescoord. In de tweede helft trok Venezuela het spel naar zich toe, maar de Emiraten kregen wel de beste kansen. Eén van die mogelijkheden werd uiteindelijk nog benut zeven minuten voor tijd via Ahmed Khalil zodat de Aziaten verrassend naar de kwartfinale mogen.

EGYPTE - COSTA RICA 0-2

Egypte is er op zijn eigen toernooi niet in geplaatst om zich te plaatsen voor de kwartfinale. Costa Rica bleek net wat te sterk. Egypte was nochtans het best begonnen aan de wedstrijd, maar een uitstekende redding van de Costaricaanse doelman verhinderde een doelpunt van Mohamed Talaat. Enkele minuten later was het wel raak aan de overzijde toen José Mena met een schitterende kopbal de score kon openen. Egypte liep van toen af achter de feiten aan, vooral gefnuikt door hun eigen nervositeit in balbezit. Costa Rica kreeg hierdoor nog geregeld kansen om het af te maken, maar dat gebeurde pas in de 88ste minuut door Marcos Urena. Costa Rica speelt nu tegen de Emiraten in de kwartfinale.