Blunder Bailly helpt Kroatië aan zege

België heeft na de zege tegen Hongarije terug kennis gemaakt met de nederlaag. Een blunder van Logan Bailly op een afstandsschot van Niko Krancjar bezorgde Kroatië een heel gevleide overwinning. Romelu Lukaku mag tevreden zijn over zijn debuut.

Van bij het begin waren alle ogen gericht op Romelu Lukaku. Kon de 16-jarige aanvaller van Anderlecht ook op internationaal niveau gensters slaan? De verwachtingen waren hoog gespannen en iedere keer Lukaku in de buurt van het leer kwam, gingen de decibels iets meer de hoogte in.

Lukaku lichtpunt

Lukaku ontgoochelde niet en was in een gezapige eerste helft samen met Eden Hazard één van de sterkhouders bij de Rode Duivels. De jonge leeuw liep zich goed vrij, liet de Kroatische vuurtorens achterin hard werken en zette mee enkele Belgische aanvallen op.

De eerste twee Belgische doelpogingen kwamen ook op naam van Lukaku, maar telkens dook ex-Standard-doelman Vedran Runje in zijn voeten. Hazard kreeg met enkele dribbels de handen op elkaar in de tribunes, de Belgische motor doen aanslaan zat er echter niet in.

De Kroaten waren daar duidelijk niet rouwig om en namen alle tijd om de grasmat van het Koning Boudewijnstadion te inspecteren. Die lag er immers niet al te best bij na een rugbywedstrijd. Mate Bilic kreeg net voor rust toch een uitstekende kans om de score te openen, maar de aanvaller van Sporting Gijon schoof de teruglegger van Luka Modric naast de kooi van Logan Bailly.

Zwabberbal

Zonder indruk te maken kwam Kroatië toch op voorsprong. Niko Krancjar kreeg alle tijd om aan te leggen vanuit de tweede lijn en gaf met een zwabberbal Bailly het nakijken. Een bal die de Luikenaar eigenlijk had moeten pareren.

België slaagde er te weinig in om de Kroatische verdediging te verontrusten. Ook met Wesley Sonck in steun werd Lukaku voorin te veel aan zijn lot over gelaten. Niet onlogisch dat de debutant in de tweede helft dan ook wat wegdeemsterde voor hij een kwartier voor tijd naar de kant werd gehaald.

Een nederlaag was echter een te harde noot om kraken voor de Rode Duivels. Een gelijkmaker was meer dan verdiend geweest en hing een paar keer in de lucht, maar Hazard krulde een vrije trap op de kruising en een schot van de goed ingevallen Mehdi Carcela belandde via een Kroatisch been in hoekschop.

Kroatië was via Danijel Pranjic nog heel dicht bij de 0-2. Dat zou pas echt overdreven geweest zijn. De speler van Bayern München besloot in het zijnet. (AN)