Krijgen we opnieuw een verrassing in de eindronde?

Maarten Coenen
| 6 reacties
Krijgen we opnieuw een verrassing in de eindronde?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vandaag om 16u gaat de eindronde voor promotie naar eerste klasse van start. Zo'n mini-competitie is altijd een beetje een loterij en zorgde er de afgelopen seizoenen regelmatig voor dat we een verrassende naam in eerste klasse kregen.

KVSK United, Bergen, Eupen en eersteklasser Roeselare maken vanaf vandaag onder elkaar uit wie vanaf volgend seizoen een plaats mag innemen bij de 'elite' van het Belgische voetbal. Roeselare mag dan al wel op papier de favoriet zijn, uit ervaring weten we dat het moeilijk is om te voorspellen wie zo'n eindronde wint. Wij stellen daarom graag even de 4 ploegen aan u voor.

KVSK United

United ontstond in het voorjaar van 2003 uit de overblijfselen van het failliete Lommelse SK en het in 3de klasse spelende Overpelt-Fabriek KVV. In zijn 2de seizoen in 3de klasse dwong het meteen als kampioen de promotie af naar 2de nationale en daar is United nu al een paar seizoenen een vaste waarde aan de top. Het speelt dit seizoen reeds voor de 3de keer! de eindronde voor promotie naar eerste klasse.

Onder leiding van coach Franky Van der Elst speelde United een knap seizoen, het stond zelfs een tijdje aan de leiding, maar moest finaal Lierse laten voorgaan. Zowel aanvallend als verdedigend presteerde het Limburgse team uitstekend: keeper Sengier was de minst gepasseerde doelman van de exqi league en werd zopas verkozen tot keeper van het seizoen in de 2de klasse. Ook in de aanval loopt er heel wat talent rond met onder meer Ketting en Brouwers die samen goed waren voor meer dan 30 goalen.

KVSK kan zonder druk aan deze eindronde beginnen, promotie was immers voor het seizoen geen must, maar de jongens van Van der Elst willen maar al te graag naar de hoogste afdeling.

RAEC Mons/Bergen

Bergen tuimelde vorig jaar uit de eerste klasse en hoopt om het verblijf in 2de tot één jaar te beperken. De draken eindigden in de exqi league op de 3de plaats, na United en kampioen Lierse. Halfweg de competitie leek Bergen al uitgeteld voor de titel, maar na het ontslag van coach Cossey en het overnemen van Geert Broeckaert kwamen ze nog gevaarlijk opzetten.

Toch bleken de draken finaal net iets tekort te komen om de titel te pakken. In de slotfase van de competitie werd teveel met de punten gemorst en voorin bleek Bergen iets te afhankelijk van Cédric Roussel. Al loopt er nog wel aardig wat aanvallend talent rond met onder meer Jarju en Matumona. Op het middenveld bij Bergen is er een belangrijke rol voor ex-Westerlo speler Tom Van Imschoot.

Voor Bergen kunnen we toch wel stellen dat promotie naar eerste een must is, zeker aangezien het volgend seizoen een pak minder (tv-)inkomsten heeft.

AS Eupen

De panda's zijn de hoogstspelende ploeg uit de Duitstalige Gemeenschap en staan onder leiding van Italiaanse spelersmakelaars, die op sportief vlak de leiding hebben. Her en der doken dit seizoen wel verhalen op over financiële problemen.

Eupen leek lange tijd op weg om de absolute verrassing van de competitie te worden. Vorig jaar konden de mannen van trainer Danny Ost zich nog op miraculeuze wijze redden in de 2de klasse, dit seizoen begonnen ze als een wervelwind. De panda's leken lange tijd op weg om favoriet Lierse van de titel te houden, maar een serieuse dip in de 2de helft van het seizoen zorgde ervoor dat ze uiteindelijk pas op de voorlaatste speeldag zekerheid kregen over de eindronde.

Eupen heeft technisch gezien misschien wel de beste ploeg van de eindronde met spelers als Milicevic, Lepiller en Obradovic en ook nog eens een prima afwerker met Mombongo, al durft die laatste wel eens wat wisselvallig presteren. De vraag is of de panda's niet moe zijn na een slopend seizoen.

KSV Roeselare

De laatste ploeg die we aan u voorstellen is misschien de ploeg die u het beste kent: eersteklasser KVSK Roeselare. Vorig seizoen wist Roeselare zich via deze eindronde nog te handhaven in eerste klasse, dit seizoen moeten de West-Vlamingen dit opnieuw proberen.

Onder leiding van Dennis Van Wijk leek Roeselare zich na het faillisement van Moeskroen nochtans te gaan redden, maar op de valreep eindigde het toch nog achter Lokeren. Met 58 tegengoals en slechts 4 overwinningen mocht dat een klein mirakel genoemd worden, al zal het komen en gaan van spelers bij Roeselare daar ook niet vreemd aan zijn. De club lijkt zich stilaan te herstellen na de doortocht van Wim De Coninck, daarom ook dat een verlengd verblijf in eerste klasse financiëel zo belangrijk lijkt voor Roeselare.

Bij Roeselare hopen ze dat Dequevy en Rukavytsya nog eens ontploffen.

Aftrap om 16u voor hopelijk een spannende eindronde!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws