Bestaat Liverpool FC nog na 6 oktober?

Yves Dekoning
| 8 reacties
Bestaat Liverpool FC nog na 6 oktober?

Volgt Liverpool weldra het voorbeeld van SK Lommel, Moeskroen, Leeds en Portsmouth? Zal de club met het roemrijke verleden binnenkort roemloos verzuipen door de schuldenlast? Zo’n vaart zal het niet lopen, maar 6 oktober 2010 is een cruciale dag.

Sportief loopt het helemaal niet lekker met Liverpool FC. Vorig seizoen ontspoorde de trein onder Rafael Benitez en Roy Hodgson krijgt die niet terug op de rails. Als de Reds niet snel in de winning mood komen, dreigen ze opnieuw de Champions League te missen en misschien zelfs Uefa Cup. Een leegloop dreigt, maar het kan snel nog erger worden.

Op Anfield woedt een felle machtsstrijd tussen de Amerikaanse eigenaars en de rest van het bestuur. Een schuldenberg van 237 miljoen pond zweeft als een zwaard van damocles boven de club. Op 6 oktober 2010 zouden George Gillet en Tom Hicks deze moeten terugbetalen aan the Royal Bank of Scotland. Vooral Hicks probeert wanhopig vast te houden aan zijn Engels speeltje. De fans hopen dat oktober nieuwe eigenaars brengt. Is Liverpool gedoemd te verdwijnen of wacht de Reds een prachtige toekomst? Hier volgen vijf mogelijke scenario’s.


   1. Royal Bank of  Scotland legt beslag op de club

RBS eist dat de schulden worden vereffend en legt beslag op de club. De club komt dan in handen van de bank, net zoals met je huis gebeurt als de bank er beslag op legt. Dit zou uiteraard een tijdelijke situatie zijn. De bank zoekt dan zo snel mogelijk een koper. De vraagprijs zou dan onder de 300 miljoen pond blijven, zowat de helft van wat de Amerikanen nu vragen voor de club. Waarschijnlijk gaan een aantal gegadigden dan naar de voorgrond treden. Ook Hicks en Gillet zouden dan opnieuw kunnen bieden.


   2. Kop Holdings gaat failliet

Portsmouth ging vorig seizoen “into administration”. Dat leverde een aftrek van negen punten op en betekende eigenlijk dat de club failliet was. Met Liverpool FC is dit in principe onmogelijk. De club op zich is een winstgevend bedrijf. De schulden zijn voor Kop Holdings, een bedrijf van Hicks en Gillet. Premier League chief executive Richard Scudamore heeft al laten weten dat Liverpool geen puntenverlies moet vrezen. De club zelf heeft geen schulden.


   3. Nieuwe eigenaar neemt de club over

De mogelijkheid dat een nieuwe eigenaar de club snel overneemt bestaat ook nog. Als alle leden van het bestuur een voorstel aanvaarden, staan Hicks en Gillet buitenspel. Tot op heden was er nog geen bod waarvan iedereen overtuigd was. Het is vooral belangrijk dat de club niet opnieuw in handen komt van louche zakenmannen. Elk bod zal dus eerst grondig bestudeerd worden. Momenteel zouden twee groepen onderhandelen, maar het is onwaarschijnlijk dat iemand een overnamepoging zal ondernemen voor de waarde daalt (scenario 1).


   4. RBS kent een nieuwe lening toe

RBS kan besluiten om de lening te verlengen. Hicks en Gillet zouden dan meer tijd krijgen om voldoende geld te vinden. Dit uitstel van betaling zou een paar weken kunnen zijn, maar ook een jaar. RBS zou kunnen oordelen dat de club zelf verkopen te ingewikkeld is. Ook is er de vrees voor een rechtszaak vanwege de Amerikanen.


   5. Hicks betaalt de schulden

Het is ook nog steeds mogelijk dat Hicks ergens voldoende geld vindt om de lening aan RBS terug te betalen. Dit zou mogelijk kunnen door een externe investeerder of door een nieuwe lening bij een andere bank. In dat geval zou Hicks de club volledig in handen krijgen en kan niemand meer iets tegen hem inbrengen. Hicks zou al een vennootschap hebben opgericht en zoekt nu rijke
investeerders die aandelen willen kopen. In dat geval zouden aandeelhouders via een omweg eigenlijk aandelen kopen van Liverpool FC. Op 7 oktober zou Hicks met zijn nieuwste creatie de beurs op gaan.


Voor de meeste fans zouden de laatste twee scenario’s onaanvaardbaar zijn. De overgrote meerderheid wil van de Yanks af. De belofte van een nieuw stadion en investeringen in de ploeg zijn niet nagekomen. De laatste jaren leverden uitgaande transfers steevast meer op dan er werd uitgeven aan inkomende transfers. De fans zien hun club langzaam maar zeker wegglijden en willen de Amerikanen weg.

Is Liverpool vertrokken voor enkele donkere jaren of zelfs decennia? Gaat het binnenkort serieus stormen aan de Mersey? Krijgen de Reds binnenkort de gouden hemel terug te zien? Het zijn in ieder geval belangrijke en spannende dagen voor iedereen die de club een warm hart toedraagt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties