Interview "Willen Kroatië goedmaken"

Koen Schaaphok
| 4 reacties
"Willen Kroatië goedmaken"
Foto: © SC

Toby Alderweireld was aanwezig tijdens de persconferentie naar aanleiding van de interlands van België. De Ajax-verdediger ziet de bank van de Rode Duivels niet als een schande. "Dit is een ongelofelijke lichting dus de bank halen is een prestatie", aldus Alderweireld.

Koen Schaaphok in Brussel

Alderweireld heeft een simpel doel als het om de nationale ploeg gaat: eerste keus worden in de verdediging van bondscoach Marc Wilmots. “Ik wil de onbetwiste nummer een worden”, klinkt het bij Alderweireld. “Bij de Rode Duivel ben ik een rechtsback, bij Ajax een centrale verdediger. Ik bevind me dus niet op de positie die ik gewend ben maar dat is niet erg. Tijdens de wedstrijden tegen Frankrijk en Griekenland speelde ik ook op die plaats en toen ging het goed.”

Champions League

Een basisplaats in de selectie zou het allemaal nog beter laten gaan. “Momenteel zit ik veel op de bank maar dat is geen schande. We zitten met een ongelofelijke lichting dus ik zet mijn eigen wensen even opzij. Ik hoop ook ervaring te blijven opdoen bij Ajax”, vertelt Alderweireld, die nog geen week geleden ervaring opdeed in de Champions League tegen Real Madrid. “We maken ons geen illusies, we zitten in een aartsmoeilijke groep met Real Madrid, Manchester City en Borussia Dortmund. Het blijft jammer dat we met 1-4 verloren maar Real was gewoon veel te goed. Voornamelijk de aanvalsgolven van o.a. Cristiano Ronaldo waren een constante dreiging. Die jongens hebben slechts een paar seconden nodig om met een counter voor het doel te komen. De algehele top 5 van Spanje is goed. Kijk maar naar Anderlecht en de wedstrijd tegen Malaga. Het is een mooie competitie. We hebben echter wel lessen getrokken uit de match tegen Real. Je leert veel in wedstrijden van zo’n hoog niveau. Soms leer je meer uit een verlies dan uit winst.”

Leidersrol

Alderweireld komt tegen Servië enkele goede bekenden tegen uit de Eredivisie. FC Twente-fenomeen Dusan Tadic en sc Heerenveen-aanvaller Filip Djuricic. Beiden hebben een goede reputatie in Nederland en zijn dus geduchte tegenstanders voor de Belgische verdediging. Van zijn Ajax-collega, Serviër Miralem Sulejmani, vergaarde hij ook nog wat extra informatie. “Vooral Tadic is heel sterk bezig. Hij kwam nog niet zo lang geleden met Twente naar Amsterdam en toen merkte ik dat je hem geen ruimte mag geven in de zestien. Als je hem daar zijn ding laat doen, ligt de bal binnen de kortste keren in het doel. We moeten vanaf de eerste minuut de druk op het Servische middenveld leggen en zo het gevaar van Tadic ongedaan maken. Ook Djuricic is een gevaarlijke speler. Ik heb de rest van de verdedigers alvast van beide spelers op de hoogte gebracht. We zullen er klaar voor zijn.”

Een interlandperiode betekent voor Toby Alderweireld ook een fijn weerzien met ex-Ajaxmaatje Jan Vertonghen. “Het is altijd leuk om Jan weer te zien. Bij Ajax moeten we nog steeds wennen aan zijn vertrek. Hij was een bepalende speler voor ons en soms is het nog moeilijk om zonder hem op het veld te staan. Ik probeer echter een leidersrol op mij te nemen”, vertelt Toby, die kort is over de kansen van de Belgen in Servië. “Winnen is geen verplichting. Samen met Kroatië is Servië de sterkste ploeg in onze groep. Een puntje meenemen naar België is volgens mij ook al een goede stap richting kwalificatie voor het WK. Toch blijven we ambitieus. We willen het mindere resultaat tegen Kroatië goed maken.”

Antwerpen

Tussen Amsterdam en Brussel door was Toby Alderweireld ook heel blij om even terug in ‘zijn’ Antwerpen te zijn. De verdediger heeft zelfs een tatoeage van de Antwerpse kathedraal laten zetten. “Wij Antwerpenaren zijn daar trots op. Antwerpen blijft belangrijk voor mij en de kathedraal is een mooi symbool. Het was een pijnlijke ervaring om hem te laten zetten, ik heb er 3-4 uur voor in de stoel moeten zitten, maar ik ben er wel heel blij mee.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties