Terugblik van onze WK-ambassadeurs: "Letterlijk alles moet beter"

Caroline Tonnelier
| 1 reacties
Terugblik van onze WK-ambassadeurs: "Letterlijk alles moet beter"
Foto: © SC

Het WK is afgetrapt en de eerste wedstrijden leverde al meteen de nodige stof tot discussie. Wat vonden onze ambassadeurs ervan en hoe beleefden zij de match?

Waar heb je de match gezien?

Maarten Vandamme (Ivoorkust): In mijn woonkamer, helemaal zielig alleen. Iedereen in huis was al gaan slapen en wie kon het ze kwalijk nemen natuurlijk? Slechts vergezeld met enkele slordige aantekeningen en een thermoskan koffie keek ik de match uit. Hoewel de match op zich wat tegenviel, ben ik uiteraard blij met het resultaat. Dit is meteen een goede stap in de richting van de 1/8ste finales. Deze overwinning is mijn verstoorde bioritme helemaal waard.

Lawrence Cannau (Japan): Zoals nagenoeg elke wedstrijd alleen thuis. Ik ben thuis de enige voetballiefhebber en zeker op zo'n ontiegelijk uur zit ik als enige nog voor de buis.

Vond je het resultaat terecht?

Maarten: Het meest opmerkelijke vond ik de teleurstellende prestatie van de Japanners. Ik had, net zoals veel andere voetballiefhebbers, meer verwacht van deze ploeg. Slechts vijf minuten in de eerste helft konden ze hun flitsende aanvalspel tentoonspreiden. Ivoorkust vond ik dan weer niet zo sterk in de eerste helft, waardoor de al bij al matige Japanners toch konden scoren. In de tweede helft waren we fysiek dan weer veel sterker en dat gaf uiteindelijk de doorslag.

Lawrence: Absoluut. Ik had uiteraard liever een andere uitslag gezien, maar op de overwinning van Ivoorkust valt niets af te dingen. Ze waren nagenoeg de hele wedstrijd ruim de betere ploeg en wonnen dus verdiend.

"Letterlijk alles moet beter"

Wat onthoud je voor de volgende wedstrijd?

Maarten: Hopelijk start Ivoorkust in de volgende matchen geconcentreerder. Ik vrees namelijk dat als ze tegen Colombia even flauw en lusteloos aan de wedstrijd beginnen het snel over zal zijn. We moeten uitgaan van onze eigen sterkte en zo kunnen we het de Zuid-Amerikanen zeer moeilijk maken. Verder ben ik tevreden over de fysieke présence van ons team. Ook Bony en invaller Drogba waren hoopgevend voor de rest van het toernooi.

Lawrence: Dat letterlijk alles beter moet. Zowel van de spelers als van de trainer. Japan heeft gedurende de hele match slechts een aantal minuten de bovenhand gehad op Ivoorkust. Dat is ruim onvoldoende. Japan kan zich echter niet meer wegsteken: tegen Griekenland moet er gewonnen worden. En dat wordt een lastige opdracht, want de Grieken moeten eveneens trachten te winnen om hun kansen gaaf te houden.

Wat viel beter mee dan verwacht of viel net tegen?

Maarten: Ik vond Kalou zeer flauw spelen. Ook de andere flankspeler Gervinho kende een moeilijke match en hierdoor konden we aanvallend te weinig brengen. Het middenveld vond ik dan wel weer zeer goed. Iedereen kent natuurlijk Yaya Touré, maar Dié en Tioté speelden opnieuw een sterke match. De Japanners, die het België en Nederland met hun kwieke spel toch heel moeilijk hadden gemaakt, verloren haast elk duel. Ook verdedigend stond het, op die paar minuten in de eerste helft na, als een huis. De ervaren defensie gaf zelden kansen weg, en spelers als Honda en Kagawa, die nochtans bulken van het talent, konden weinig forceren.

Lawrence: Nagenoeg alles viel tegen. Japan was onherkenbaar zwak en van hun vloeiende aanvallende patronen was niets te merken. Japan diende zich gedurende zowat de hele wedstrijd te beperken tot verdedigen, en zelfs dat deden ze niet goed. Zo ging Kawashima bijvoorbeeld niet vrijuit bij het tweede doelpunt van Ivoorkust.

Het meest teleurgesteld was ik in Kagawa. De speler van Manchester United was letterlijk onzichtbaar. Ook vond ik het onbegrijpelijk dat bondscoach Zaccheroni Kakitani slechts in de slotfase inbracht. En ook tijdens de match greep de Italiaan onvoldoende in om de wedstrijd te doen kantelen. Maar ik hoop dat we tegen Griekenland en Colombia alsnog het echte Japan te zien krijgen.

Wie vond je de uitblinker bij jouw ploeg?

Maarten: De invalbeurt van Drogba zal me wellicht nog het langst bij blijven. Niet dat hij veel speciale acties in huis had, maar hoe enkel zijn aanwezigheid voldoende was om de Japanse defensie te laten verzuipen, vond ik tekenend voor een topspeler als Drogba. Verder viel Aurier ook weer in positieve zin op. Ik had hem getipt als verrassing en met twee loepzuivere assists heeft hij me niet ontgoocheld.

Lawrence: Die waren er niet. Maar als ik er dan toch eentje moet kiezen, doe dan maar Honda. De middenvelder van AC Milan maalde heel wat kilometers af en was toch alweer beslissend voor zijn land met een knap doelpunt. Zijn pegel is zowat het enige wat ik mij wil herinneren van deze wedstrijd van Japan.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties