Analyse De extra beweegredenen van Duchâtelet: revanche en slim opportunisme

De extra beweegredenen van Duchâtelet: revanche en slim opportunisme
Foto: © Photonews

Alexander Scholz naar Standard, elke mercato moet in België zijn eigen soap hebben. De verdediger van Lokeren is een versterking, maar dat Roland Duchâtelet zo onder de duiven van Anderlecht kwam schieten, heeft wel meerdere redenen dan enkel het sportieve.

Door Johan Walckiers

Scholz is een goeie verdediger, maar nog niet dé top. Dat er zo'n getouwtrek rond hem ontstond, kon niemand verwachten, maar het lijkt er op dat Standard-voorzitter Duchâtelet wel meer achterliggende motieven had.

1. De 'Zaak Kanu' lag nog op de maag

Bij Standard zijn ze er nog altijd van overtuigd dat Anderlecht er over nadacht om Kanu binnen te halen, terwijl de verdediger zijn contract bij de Rouches eenzijdig verbrak. Bij Anderlecht ontkennen ze dat in alle toonaarden, van Besnik Hasi tot Roger Vanden Stock.

Toch is de zaak blijven hangen en Duchâtelet broedde al langer op een 'poets wederom poets'. Dat de relaties tussen Standard en Anderlecht een nieuwe flinke knauw gekregen hebben, hoeft daarbij niet gezegd.

2. De fans terug achter de ploeg krijgen

Met een transfertarget van 'het gehate' Anderlecht af te snoepen, wil Duchâtelet aan zijn eigen aanhang bewijzen dat hij nog steeds daadkrachtig is. De fans morren al maanden en het werd een linke boel. 

Met Scholz kan hij ze voorlopig sussen, want de 'die hards' zullen wel in hun vuistje lachen dat een verdediger die zo goed als van paars-wit was, uiteindelijk nog voor hun club koos.

3. De gemoederen opjutten

Net voor Standard-Anderlecht zal de transfer van Scholz 'De Hel' doen branden als vanouds. Standard was zijn thuisreputatie kwijt en met de komst van rivaal Anderlecht kan Sclessin zich opmaken voor een partijtje over-en-weer verwijten roepen.

Standard-Anderlecht heeft een extra dimensie gekregen. De Brusselaars mogen zich verwachten aan een opgejut publiek. Duchâtelet weet ook dat zijn ploeg op het randje van PO 1 staat en een zege tegen Anderlecht kan net dat duwtje geven om hen er definitief in te krijgen.

4. Zakenman ziet mogelijkheden

Scholz is nog maar 22 en heeft - zoals Besnik Hasi verschillende keren aanhaalde - nog een serieuze progressiemarge. Duchâtelet denkt op lange termijn en met zijn netwerk van clubs kan hij Scholz straks geleidelijk aan naar een Engelse club loodsen.

Dat zou hem een fameuze meerwaarde kunnen opleveren bij een verkoop. Duchâtelet ziet immers steeds de twee kolommen van de jaarrekening voor zich. En die moet uiteindelijk met een 'plus' eindigen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties