De Europese magie van Anfield: Villarreal is gewaarschuwd

Maarten Pottie
| 5 reacties

Donderdag neemt Liverpool het op tegen Villarreal. De Spanjaarden komen op bezoek in Anfield, het mythische stadion van de Reds. Liverpool moet een 1-0-achterstand goed maken, daar kan de magie van hun thuisbasis zeker bij helpen. Een terugblik op enkele Europese topmomenten in Anfield.

Liverpool - Dortmund

Dit jaar was el Kloppico de wedstrijd in de Europa League waar het meeste aandacht voor was. De huidige en de ex-club van Jürgen Klopp speelden 1-1 gelijk in Duitsland. De terugwedstrijd leek snel verloren voor Liverpool, het stond 1-3 op het uur. Maar in Anfield gebeuren mirakels, The Reds draaiden de situatie om met de 4-3 na 91 minuten.

Liverpool - Celtic

In 1966 stonden de twee teams die You'll Never Walk Alone het mooist brengen tegenover elkaar in de halve finale van de Europese Beker voor Bekerwinnaars. Celtic won de heenwedstrijd met 1-0, maar Liverpool maakte het nog goed en ging door na een 2-0-thuisoverwinning. Hoofdrol voor de Belgische scheidsrechter Joseph Hannet die in de laatste minuten een doelpunt voor Celtic onterecht afkeurde voor buitenspel.

Liverpool - Real Madrid

Real Madrid had in 2009 onder meer Fabio Cannavaro, Arjen Robben en Raul in de rangen, toch werden ze afgeslacht in Liverpool. De heenmatch was al voor de Engelsen met 0-1, maar in de terugwedstrijd werd het maar liefst 4-0. Daar moet bij gezegd worden dat Casillas in topvorm verkeerde, Anfield had anders 6 of zelf 7-0 kunnen vieren.

Liverpool - Chelsea

Een Engels duel in de halve finales van de Champions League in 2007. Nadat Liverpool in Londen met 0-1 de boot in ging, moesten ze de achterstand in eigen huis goed maken. De terugwedstrijd eindigde, na verlengingen, op 1-0 en dus kwamen er penalty's. De steun van Anfield hielp de spelers van The Reds. Reina pakte twee strafschoppen en niemand van Liverpool miste, 4-1 en een plaats in de finale.

Liverpool - Saint-Etienne

In de kwartfinale van de Europacup 1 van 1977 verloor Liverpool met 1-0 in Frankrijk. Na 51 minuten stond het 1-1 in Anfield, dus moesten The Reds nog 2 keer scoren. Het werd 2-1 na 59 minuten en na 84 minuten verloste David Fairclough de Engelsen met de 3-1. Het stadion ontplofte en Liverpool zou het toernooi uiteindelijk ook winnen.

Liverpool - Brugge

In de tijd dat de Belgische ploegen nog mee konden en Club Brugge in de finale van de UEFA Cup van 1976 stond. Blauwzwart stond na een kwartier al 0-2 voor, Lambert en Cools scoorden, en het leek op weg naar een uitstekende uitgangspositie voor de terugwedstrijd. Maar na 59 minuten begon de magie van het thuisstadion te werken en tegen minuut 65 was het 3-2. De terugwedstrijd in Brugge eindigde op 1-1, met weer een doelpunt van Lambert, en dus won Liverpool de UEFA Cup.

The Kop

Villarreal is bij deze dus gewaarschuwd, naar Anfield komen is altijd een moeilijke ervaring. Dat heeft alles te maken met de Liverpoolfans, als speler uit de tunnel komen terwijl een vol stadion You'll Never Walk Alone zingt, adrenaline voor de thuisploeg, onder de indruk zijn als bezoekers.