Analyse De sleutel tot het succes van Union? Hard werk en hoge pressing

Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht en Hermès Van Damme
| 1 reacties
De sleutel tot het succes van Union? Hard werk en hoge pressing

Volg Union SG nu via WhatsApp!

Union Saint-Gilloise beleeft een droomstart in play-off 2. Nadat ze op de eerste speeldag Mechelen versloegen, moest ook Waasland-Beveren er aan geloven. Hoe is dit onverwachte succes mogelijk?

Union pakte 6 op 6 tegen clubs uit eerste klasse A. Zowel Mechelen als Waasland-Beveren gingen onderuit. Die laatste was één van de weinige mooie matchen van het weekend, want de echte topmatchen stelden toch teleur. Ze hebben nu wel bewezen dat ze een gevaar zijn in de nacompetitie, maar wat is de sleutel tot hun succes?

Geen druk op de schouders

Voor Grosjean en zijn manschappen zijn deze wedstrijden tegen eersteklassers een mooie uitdaging. Ten eerste kunnen de Brusselaars hun imago in het Belgische voetbal opkrikken. Daarnaast kunnen ze zich in de kijker spelen om een transfer naar eerste klasse A te versieren. Er heerst ook rust binnen de club, de spelers blijven ten allen tijde koel en laten zich niet van de wijs brengen door grotere clubs.

Lange termijn

Zoals Marc Grosjean al zei: “Deze prestaties zijn het resultaat van twee jaar werk. In deze ploeg zaten er vijf spelers uit derde klasse toen ik aankwam. Dus dit is het resultaat van hard werk. Ik ben helemaal niet verrast door wat het team laat zien, want dat doen ze ook elke dag op training. Het team speelt bevrijd en we ontwikkelen ons zowel offensief als defensief,” zei de coach na de overwinning tegen Waasland-Beveren.

Hoge pressing

Union zet meteen hoge druk bij balverlies, tot grote ergernis van de tegenstander. Dat lieten ze al zien in hun eerste twee wedstrijden en dat zullen ze ongetwijfeld nog tonen.

Het doelpunt van Rasjel tegen Waasland-Beveren was daar een mooi voorbeeld van. Aguemon zet druk, Da Silva recupereert en Rasjel haalt uit vanop dertig meter. “Er zijn vier, vijf ploegen in België die hoge pressing spelen. Toen we druk zetten op de verdediging van Beveren, wisten ze niet wat doen en probeerden ze alleen lange ballen te spelen. Je moet durven!,” verklaarde de coach van Union.

Dit systeem heeft echter ook zijn mindere kantjes, dus Union zal nog moeten opletten. Grosjean is zich daar van bewust: “Tegen Standard zal het iets anders worden, met spelers als Raman, Edmilson, Dossevi,…”

En het klopt, want als de tegenstander erin slaagt om de pressing te neutraliseren, hebben ze een hele boulevard om in te voetballen. Mechelen kon daar niet echt van profiteren maar eens ze over middenlijn kwamen, werd het vaak gevaarlijk.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 2

Nieuwste reacties