B-elftallen van profclubs in amateurreeksen een goeie zaak? In Nederland is niet iedereen enthousiast

Clint Vens
| 18 reacties
B-elftallen van profclubs in amateurreeksen een goeie zaak? In Nederland is niet iedereen enthousiast
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De invoering van de B-elftallen in de amateurreeksen is eindelijk een feit. Een goeie zaak ongetwijfeld, of zijn er ook nadelen aan dit opzet?

Francois Colin laat in Sport/Voetbalmagazine optekenen dat in Nederland een half jaar terug actie werd gevoerd om de beloftenteams weer naar een eigen competitie te verwijzen. Daar zijn een aantal redenen voor.

Weinig publiek

De supporters en sponsors van de amateurploegen vinden de jeugdteams totaal niet interessant. Zij verkiezen zo veel mogelijk derby's. De beloftenelftallen trekken bovendien weinig publiek in Nederland.

Competitievervalsing?

De beloftenteams hebben een heel andere instelling en doelstelling dan de reguliere ploegen in hun reeks en spelen telkens in een andere opstelling. Ze kunnen noch kampioen worden noch promoveren.

Verschil in begroting

Er bestaat bovendien een groot verschil in budget tussen de ploegen. Jong Ajax speelt bijvoorbeeld met topschutter Mateo Cassierra, een Colombiaan die voor vijf miljoen euro werd aangetrokken. Dat is evenveel als het budget van Fortuna Sittard en Telstar, twee teams uit de top van het klassement, samen.

Toch vindt Colin, ondanks bovenstaande bemerkingen, de invoering van beloftenteams in de amateurreeksen een belangrijke stap naar een verdere professionalisering van de Pro League.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties