Competitie: African Cup of Nations
Speeldag: Finale
Egypte wint Africa Cup derde keer op rij
Manuel Gonzalez

Egypte heeft zich in Angola voor de derde keer op rij tot Afrikaans kampioen gekroond. Het won in de finale met 1-0 van Ghana.

In een vol stadion in Luanda zagen de toeschouwers een vrij gesloten wedstrijd. In de eerste helft dreigden beide teams met afstandsschoten. Zidan probeerde het voor Egypte, Gyan voor de Ghanezen.

In de tweede helft kregen we hetzelfde spelbeeld. Beide ploegen gingen hun kans maar meestal vanop afstand. Doelman El Hadary moest een vrijschop van Gyan wel goed wegboksen.

Toen iedereen zich al opmaakte voor verlengingen pakte supersub Gedo weer uit met een beslissende actie. Hij zette een mooie combinatie op met Zidan en rondde dito af in de hoek voorbij doelman Kingson.

Daarmee scoorde Gedo voor de vijfde keer als invaller op deze Africa Cup voor de Farao's. Na het doelpunt probeerden The Black Stars nog iets terug te doen, maar het kon niet echt meer dreigen.

Egypte pakt als eerste land drie keer na mekaar de Africa Cup. Voor ex-Anderlechtspeler en Egypte-aanvoerder Ahmed Hassan (foto) is het al zijn vierde trofee.

Verdediger Gomaa was opgelucht: "Het is ongelooflijk spijtig dat we ons niet konden plaatsen voor het WK in Zuid-Afrika. Dit is onze revanche, voor de fans en voor onszelf."

Ghana zien we straks terug op het WK in Zuid-Afrika. Afrikaans kampioen Egypte zal er niet bij zijn.