algAlgerije
Egypte
0-1
39' Ahmed Raouf (pen)
0-2
0-3
90' Hany Said
Datum: 28/01/2010 20:30
Competitie: African Cup of Nations
Speeldag: Halve Finales
Egypte naar finale, aartsrivaal Algerije eindigt match met acht spelers
Manuel Gonzalez

Egypte heeft zich geplaatst voor de finale van de Africa Cup. Daarin treft het Ghana. Het versloeg aartsrivaal Algerije, dat de wedstrijd met acht spelers beëindigde.

Het was een passionele wedstrijd tussen aartsrivalen Egypte en Algerije, die in november ook al uitmaakten wie naar het WK in Zuid-Afrika mocht.

De Farao's kwamen in de 39ste minuut op voorsprong na een doelpunt van Hosni op strafschop. Verdediger Halliche kreeg hiervoor de rode kaart namens Algerije. Hosni scoorde zijn strafschop, maar leek tijdens zijn aanloop te stoppen. Toch keurde de scheidsrechter het doelpunt goed. Dat zorgde er meteen voor dat de gemoederen hoog op liepen bij doelman Chaouchi van Algerije.

Mohamed Zidan besliste de wedstrijd in de 65ste minuut: 0-2 voor Egypte. Bij de Algerijnen was het hek van de dam. De Woestijnkrijgers verloren hun kalmte en Belhadj mocht met een rode kaart gaan douchen. Abdelshafy zorgde in de 81ste minuut voor 0-3 en twee minuten voor het einde mocht ook doelman Chaouchi vertrekken met een rode kaart. Hij kreeg twee keer geel na een trap op Gedo.

Twee minuten later zorgde diezelfde Gedo voor de 0-4 eindstand. Zo plaatste Egypte zich voor de finale, waarin het uitkomt tegen Ghana.

Algerije en Egypte zorgden dus wederom voor een wedstrijd waarin de spanningen zeer hoog opliepen. Egypte nam revanche voor de uitschakeling op weg naar het WK in Zuid-Afrika en kan hierdoor zondag zijn derde Africa Cup op rij winnen, na eerdere zeges in 2006 en 2008.