Competitie: The Championship
Speeldag: Eindronde: Halve Finale (Heen)
Preston al met een been in play-off finale
Luc Goderis

Mede dankzij een late lucky-goal van Richard Cresswell staat Preston North End al met een half been in de Play-off finale.
Preston, met Eddie Lewis terug in de basis, domineerde al van bij de start.  De Amerikaan, terug na een operatie aan de appendix, dreigde al meteen vanop de flank.  Lewis' loopwerk en voorzet trokken al in de eerste 8 minuten tot tweemaal toe de volledige Derby-verdediging aan flarden.  De cross werd door Cresswell pal op Lee Camp gekopt en bij de tweede gelegenheid besloot Lewis te zwak.
Lee Camp haelde tijdens de eerste helft nog enkele wonder-saves uit de kast.  Een volley van David Nugent, schoten van Cresswell en Chris Sedgwick,... Camp ranselde werkelijk alles uit zijn doel.
Derby County kon enkel via een Mo Konjic gevaarlijk zijn.  Zijn kopbal miste het doel op een haartje na.
Nog voor de pauze viel het doelpunt dan toch.  David Nugent trapte, op pass van Sedgwick, koelbloedig naast Camp het openingsdoelpunt binnen.

Ook na de herneming bleef Preston North End aanvankelijk de gevaarlijkste ploeg.
Voor Derby County had Konjic de gelijkmaker op het hoofd, maar hij kopte naast.  De Rams wonnen nu meer duels en ook middenveld viel stilaan in handen van de bezoekers.

Er vielen aan beide zijden nog enkele kansen te noteren maar geen van beide teams kon aanspraak maken op een doelpunt.

Derby's sterke prestatie tijdens de tweede helft leidde echter tot niets.  Net voor affluiten verdubbelde Cresswell met een lucky goal Preston's voorsprong tot 2-0, een wel zeer goede uitgangspositie voor de return van donderdag (19/05).

De winnaar zal het op 30 mei in het Millennium Stadium in Cardiff opnemen tegen West Ham Utd of Ipswich Town.  De inzet is dan een plaats bij de elite... De Premiership.

Preston: Nash, Mawene, Davis, Lucketti, Hill, Sedgwick, McKenna, O'Neil (80' Etuhu), Lewis (89' Broomes), Cresswell, Nugent (86' Agyemang).
Derby : Camp, Kenna, Konjic, Johnson (6' Mills), Jackson, Reich, Bisgaard, Taylor, Huddlestone, Smith (45' Bolder), Peschisolido.
Att : 20,315
Ref : A Marriner (W Midlands)