Speeldag: Speeldag 8
Stadion: Stade Municipal Saint Symphorien
Lyon haalt nog eens hard uit
Ruben Claesen

FC Metz kon zaterdagavond geen weerwerk bieden aan een oppermachtig Lyon. De zesvoudige Franse landskampioen haalde het met duidelijke 1-5 cijfers, een eindstand die het verloop van de wedstrijd perfect weergeeft: Lyon domineerde, Metz speelde navenant haar plaats in de rangschikking, namelijk de laatste. Het spitsenduo Benzema - Ben Arfa was de grote kwelduivel voor de thuisploeg, waarvan die eerste een zuivere hattrick scoorde.

Al na vier minuten moest doelman Marichez zich een eerste keer omdraaien. Op aangeven van Juninho kon Benzema de score openen, door het leer beheerst voorbij Marichez te schuiven. Een vroege goal beïnvloedt vaak de resterende match, en dat was ditmaal niet anders. Metz’ medewerking bleef beperkt tot het passieve, Lyon anticipeerde daarop en kwam even voorbij het halfuur op 0-2. Na een perfect uitgespeelde tegenaanval prikte Benzema de 0-2 binnen, na knap voorbereidend werk van Hatem Ben Arfa, die in zijn eentje de hele thuisverdediging oprolde. En Benzema leek er zin in te hebben, want amper twee minuten later besliste hij de wedstrijd al. Na dom balverlies in het eigen strafschopgebied kwam opnieuw Ben Arfa aan de bal, die opnieuw maatje Benzema vond, met de 0-3 én zuivere hattrick tot gevolg. Zo werd de tweede helft eigenlijk tot een futiliteit gedegradeerd, of Metz zou wel een hele metamorfose moeten ondergaan.

En tot ieders verbazing begon Metz alvast uitstekend aan de tweede periode. Lyon had net iets te veel vertrouwen in de voorsprong en begon niet oplettend genoeg, waar Effa Owana van profiteerde. Hij trapte de bal hoog in doel na een voorzet van Agouazi, Coupet was kansloos op dat licht afgeweken schot. Maar Lyon panikeerde niet en zette de wedstrijd in handen, en Metz leek nu wel helemaal uitgeteld toen Ben Arfa zijn goeie wedstrijd beloond zag met een goal. Na een fantastische collectieve combinatie kwam de bal via vele schijven bij de voeten van de Tunesische Fransman, die Marichez al voor de vierde keer het nakijken gaf. Wou Metz het nog spannend maken, dan moest het meteen reageren, maar dat zou er niet meer van komen. Lyon kwam dicht bij de 1-5 toen Govou de lat op zijn weg vond, maar uiteindelijk kon Juninho Pernambucano in de laatste minuten die vijfde treffer nog potten. Typerend voor de kleine spelverdeler: via een vrije trap vanaf twintig meter, de kers op de taart voor een oppermachtig Lyon.