Speeldag: Speeldag 38
Stadion: Stadio Orneste Granillo
Juve kampioen, Fiorentina voorronde CL
Maarten Vandenabeele

Op de laatste speeldag van de Serie A 2005-2006 is Juventus kampioen geworden, nadat de Bianconeri een heel seizoen aan kop stonden. Het is de 29e titel voor de Oude Dame maar het is er één in mineur, na het uitbarsten van het 'telefoonschandaal'. Of Juve de titel kan behouden, valt nog af te wachten. Fiorentina won ook, op het veld van Chievo, en verzekerde zich zo ten koste van AS Roma van de voorronde van de Champions League.

Bij Juventus stond Buffon, ook in het oog van de storm na vermeende gokfraude, toch tussen de palen. De Bianconeri leken niet onder de indruk van alle aantijgingen en startten gezwind. Na 23 minuten leverde dat een doelpunt op: Trezeguet kopte een redding van Pelizzoli op een inzet van Cannavaro in doel, 0-1. Die stand bleef lang op het bord: Juve controleerde zonder problemen de wedstrijd. In de slotfase gaf Del Piero de overwinning een beetje meer glans met een gekruist schot: 0-2.

Milan won dankzij 2 benutte strafschoppen van Roma en eindigt zo op 3 punten van de ploeg uit Turijn. Roma blijft met lege handen achter, want Uefa-cupvoetbal is nauwelijks een troostprijs. Al na 5 minuten scoorde Kakà de 1-0, maar Roma kwam nog voor de pauze terug via Mexes. In de toegevoegde tijd volgde een nieuwe strafschop (en rood voor Rosi) en Amoroso liet Milan met een overwinning het seizoen afsluiten: 2-1.

Fiorentina viert feest na de 0-2 overwinning in Chievo. De Viola eindigen 4e en mogen de voorrondes van de Champions League in. Toni en Dainelli bezorgden de bezoekers een verdiende driepunter. Toni eindigt als topschutter met maar liefst 31 doelpunten.

In een aangenamen maar nutteloze wedstrijd speelden Cagliari en Inter 2-2 gelijk. Alle doelpunten vielen voor de pauze. Capone en Suazo leken de Rossoblu een prestigieuze zege te gaan bezorgen maar via Cruz en Solari vochten de Nerazzurri telkens terug.

Lazio eindigt net na buur Roma op de 6e plaats. De Biancocelesti sloten in schoonheid af met een 1-0 overwinning tegen Parma. Rocchi was de matchwinnaar met zijn doelpunt in de 16e minuut van de 2e helft.

Palermo won de Siciliaanse derby tegen Messina met het kleinste verschil. Na een groot halfuur legde Godeas de eindstand vast.

Empoli verloor thuis van Ascoli met 1-2. De thuisploeg scoorde eerst via Tavano maar zag zich tot 10 herleid na rood, in de 39e minuut, voor Pratali. In de staart van de wedstrijd draaide Budan met 2 doelpunten de score om: 1-2.

Lecce neemt afscheid van de Serie A met een 1-3 overwinning in Genua. Via Del Vecchio en tweemaal Konan liepen de bezoekers tot 0-3 uit, waarna Flachi namens Sampdoria de nederlaag iets lichter verteerbaar maakte.

Ook Treviso verlaat de Serie A met een zege: 2 doelpunten van Borriello, waarvan 1 penalty, volstonden om de maat te nemen van Udinese, dat via Pieri slechts eenmaal kon scoren. Muntari kreeg rood toen hij, bij het eerste doelpunt van Treviso, de bal als een volleerde doelman uit zijn eigen goal hield.

Siena - Livorno eindigde op 0-0.