Stadion: Stadio Angelo Massimino
Chievo valt af
Maarten Vandenabeele

Na een razend spannende slotspeeldag, met een telkens weer veranderende situatie, is het verdict in de Serie A gevallen: Chievo, dit seizoen nog in de voorronde van de Champions League, degradeert met Ascoli en Messina naar de Serie B.

Catania (foto) haalde het in een rechtsreeks treffen van Chievo: beide ploegen konden, in geval van verlies, nog afvallen. In de eerste helft was er een licht overwicht voor Chievo, maar na de pauze brachten doelpunten van Rossini en Minelli de Sicilianen in veiligheid.

Reggina won van kersvers Europees kampioen Milan en blijft zo in A. Amoruso scoorde al vroeg de 1-0 en Amerini maakte de klus af na de pauze. De Rossoneri speelden zonder heel wat basispionnen en waren erg slordig.

Siena had ook een overwinning nodig tegen Lazio en die kwam er, al was het op de valreep. Maccarone versierde halverwege de eerste helft een strafschop en zette die zelf om: 1-0 (foto). Een kleine 20 minuten voor tijd bracht Rocchi de stand in evenwicht, ook al op strafschop, waardoor Siena virtueel in Serie B stond. In het slotoffensief scoorde Negro het bevrijdende doelpunt: 2-1.

Parma kon ook nog zakken maar klopte Empoli met 3-1. Muslimovic en Budan zetten de Gialloblu al vroeg op rozen, maar net voor de pauze bracht Saudati de spanning terug. Gasbarroni nam alle twijfels weg, kort voor het einde: 3-1.

Inter beëindigde het seizoen met een eenvoudige zege: Torino werd met een droge 3-0 opzijgezet. Materazzi benutte een strafschop in de eerste helft en na de pauze verdubbelde Maicon de voorsprong, waarna de afscheidnemende Figo de eindstand vastlegde, vanop elf meter: 3-0. Het was de 30e zege van de Nerazzurri.

Totti kroonde zichzelf zo goed als zeker tot Europees topschutter in de 4-3 zege van AS Roma tegen Messina. Rigano bracht de bezoekers 0-0 voor maar Totti maakte meteen gelijk (foto). Mancini zorgde voor een voorsprong bij de rust: 2-1. Rigano scoorde een tweede keer en nadat Totti eerst nog een elfmeter miste, was het even later toch raak: 3-2 en zijn 26e van het seizoen. Cordova verstoorde de festiviteiten even met de 3-3, maar invaller Rosi liet de thuisaanhang toch met een zege naar huis gaan: 4-3.

Fiorentina veegde de vloer aan met Sampdoria. Mutu startte het doelpuntenfestival met de 1-0 na 5 minuten. Montolivo scoorde nog voor de rust de 2-0, maar Quagliarella bracht de bezoekers tot 2-1 terug. Na de pauze tekende Pazzini de 3-1 aan, waarna Reginaldo met 2 heerlijke treffers de zware 5-1 cijfers vastlegde.

Palermo won met 1-2 in Udine. Caracciolo opende met 0-1, maar Sivok kon vlug rageren: 1-1. In de tweede helft werd Corini de matchwinnaar: 1-2.

Livorno won met 4-2 van Atalanta. Lucarelli scoorde op slag van rust de 1-0 en na de pauze vielen er doelpunten bij de vleet: Morrone (2-0), Zampagna (2-1), Lucarelli (pen., 3-1), Bombardini (3-2) en Paulinho (4-2) maakten er een aangenaam kijkstuk van.

Ascoli eindigde het Serie A-avontuur met een 2-1 zege tegen Cagliari. Mancosu zette de bezoekers op 0-1, maar Soncin en Paolucci lieten hun ploeg in schoonheid afscheid nemen van de hoogste klasse: 2-1.