Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Stadio Artemio Franchi
Inter en Juve doen goede zaken
Maarten Vandenabeele

Op de vijfde speeldag van de Serie A kon leider AS Roma de moeilijke uitwedstrijd in Firenze niet winnen. Inter en Juventus behaalden een ruime overwinning en komen respectievelijk naast en tot op een punt van de Romeinen. AC Milan zakt weg na verlies in Palermo.

Roma kon niet rekenen op Totti: de kapitein had te veel last van een spierblessure. In een doorregend Firenze namen de Giallorossi na 19 minuten de leiding: Mancini zag Frey te ver voor zijn doel staan en lobde over de Franse doelman, 0-1. lang genoten de Romeinen niet van hun voorsprong, want 5 minuten later ging Doni onder een hoekschop door, waardoor Gamberini makkelijk de gelijkmaker kon binnenleggen: 1-1. Mutu (foto, rechts van Taddei) kreeg vervolgens enkele glasheldere mogelijkheden om de Viola op voorsprong te brengen, maar het doelpunt viel aan de overkant. Aquilani liet de bal aan de aanstormende Giuly, die Frey geen kans liet: 1-2.
Na de pauze ging een niet meer fris van de lever voetballende thuisploeg op zoek naar de gelijkmaker, maar grote kansen waren schaars. In de 80e minuut werd invaller Vieri in de zestien ten val gebracht door Ferrari: strafschop. Mutu liet Doni met een subtiel lobje kansloos: 2-2. De Viola moesten de laatste minuten met zijn tienen verder na tweemaal geel voor Donadel, maar hielden een punt thuis.

Inter had weinig moeite om een zwak Sampdoria van zich af te schudden. Ibrahimovic hees zich naar de kop van de topschutterstand met 2 doelpunten, nummer 5 en 6 van de competitie, en Figo maakte de klus helemaal af in de 68e minuut: 3-0. Het tweede doelpunt van de Zweed was van een zeldzame schoonheid: hij zette drie tegenstanders in de wind en liet doelman Mirante volstrekt kansloos.

Juventus liet Del Piero en Nedved rusten, maar een negatieve invloed op het resultaat tegen Reggina had dat allerminst. Na een scoreloze eerste helft sloeg de motor aan na de rust: In de 48e minuut opende Legrottaglie (foto) de score en 2 minuten later zorgde Salihamidzic voor de 2-0.  Trezeguet kon niet achterblijven en bracht, met zijn zesde van de competitie, de stand op 3-0. In de extra tijd pikte Palladino ook nog een doelpunt mee: 4-0.

AC Milan ziet de concurrenten weglopen na de trip naar Palermo. De Rossoneri speelden nochtans een ijzersterke helft, waarin ze na 10 minuten op voorsprong kwamen via Seedorf. De Nederlander raakte later ook nog de paal. Ook na de rust waren de bezoekers beter en Palermo kwam eerder verrassend langszij. Diana klopte Kalac in de 73e minuut, na een assist van Amauri. Het stadion ontplofte helemaal toen Miccoli in de 93e minuut een vrije trap in doel schilderde: 2-1.

Napoli blijft bovenaan meedraaien na nipte winst tegen Livorno. Sosa scoorde laat in de wedstrijd het enige doelpunt: 1-0.

Lazio pakte zijn eerste overwinning: Cagliari werd puntenloos naar Sardinië gestuurd. Rocchi opende de debatten net na de rust (1-0) en zijn spitsbroeder Pandev verdubbelde even later de voorsprong: 2-0. Aquafresca bracht de spanning terug, maar Rocchi zorgde met zijn tweede doelpunt dat de zege niet in gevaar kwam: 3-1.

Na een prima wedstrijd pakte Genoa zijn eerste overwinning tegen Udinese. Man van de match was Borriello (foto), die alle doelpunten van de thuisploeg voor zijn rekening name en ook nog tweemaal de lat trof. Na de 2-0, kort na de rust, scoorde Asamoah vrijwel direct tegen maar met een penalty gaf Borriello de Rossoblu wat meer ademruimte. Door een doelpunt van Mesto werd het toch nog spannend, maar het bleef 3-2. Genoa speelde bijna een volledige helft met zijn tienen, want doelman Rubinho kreeg rood, toen hij de bal met de hand raakte buiten zijn doelgebied.

Parma won van Torino. Reginaldo en Corradi scoorden de doelpunten kort na elkaar: 2-0.

Catania won met het kleinste verschil van Empoli. Martinez was de matchwinnaar met de 1-0 na 48 minuten. Beide ploegen eindigden met zijn tienen: in de slotfase zagen bezoeker Marzoratti en thuisspeler Tedesco rood.

Siena en Atalanta verdeelden de buit. Loria bracht de thuisploeg op het halfuur 1-0 voor en Doni zorgde vanop de stip voor een eerder onverdiende gelijkmaker: 1-1.