Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Amsterdam ArenA
Feyenoord wint klassieker in Amsterdam
Philippe Crols

Feyenoord blijft ook na drie speeldagen aan de leiding met het maximum van de punten. Het klopte vandaag Ajax Amsterdam met 1-2. Het koningskoppel Kuyt-Kalou zorgde voor de Rotterdamse doelpunten.

De Amsterdammers begonnen wel goed aan de partij. Er was amper afgetrapt of Feyenoord-doelman Patrick Lodewijks moest al ingrijpen op een kopbal van Zdenek Grygera. Niet veel later dreigden ook de bezoekers een eerste keer. Salomon Kalou kwam in scoringspositie, maar Urby Emanuelson verhinderde met een schitterende tackle de 0-1. Na tien minuten had Wesley Sneijder een geniale ingeving aan de overkant. Hij bracht met een hakje Markus Rosenberg alleen voor doel, maar de Deen verknalde de kans. Na een kwartier spelen kwamen de Rotterdammers op voorsprong. Na een mooi driehoekje met Pauwe, Kuyt en Kalou trapte die laatste de bal perfect in de rechterhoek binnen, 0-1. Ajax kreeg het balbezit van Feyenoord, maar de thuisploeg deed daar zeer weinig mee. Het eerste halfuur kwam Ajax dan ook niet verder dan enkele zwakke pogingen van Steven Pienaar, Grygera en Emanuelson. De bezoekers kwamen tien minuten voor rust op hun beurt nog eens dreigen. Ali Boussaboun trapte de bal van net buiten de zestien recht op Ajax-doelman Hans Vonk. De laatste vijf minuten van de eerste helft oefende Ajax redelijk wat druk uit op de Rotterdammers. Nigel De Jong strafte bijna het geklungel in de Feyenoord-defensie af, maar Lodewijks was paraat. Niet veel later nam ook Rosenberg de bezoekende doelman onder vuur, maar ook zonder grote gevolgen. Net voor rust verstuurde Hatem Trabelsi nog een goede voorzet naar Ryan Babel. De jonge Nederlander kwam echter net te kort en zo gingen de twee rivalen rusten met een 0-1 voorsprong voor Feyenoord.

Net na rust was het heel erg stil in de Amsterdam ArenA. Kalou kon in de zestien Dirk Kuyt bereiken die helemaal alleen stond. Zo'n kansen laat de Nederlander niet liggen en dus stond het na 47 minuten 0-2. Ajax probeerde de bakens te verzetten maar het kwam nauwelijks in de zestien van de bezoekers. Na een uur spelen zonderde Trabelsi Angelos Charisteas af, maar zijn schot was ongevaarlijk. Zijn kopbal twee minuten later was dan weer wel gevaarlijk, maar werd door Ferne Snoyl van de lijn gekopt. Ajax kon echter bijzonder weinig klaarmaken en dus hielp Ferne Snoyl de Amsterdammers even. Hij pakte met nog twintig minuten te gaan zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en mocht dus vroegtijdig naar de kleedkamer. Acht minuten na de uitsluiting scoorde Ajax de aansluitingstreffer. Sneijder zette Charisteas alleen voor Lodewijks en de Griek schoot proper binnen, 1-2. Feyenoord kwam niet meer in het stuk voor en beperkte zich tot verdedigen. Een paar minuten na de 1-2 scoorde Charisteas bijna de 2-2. Weer op aangeven van Sneijder trof de Griek de voeten van Lodewijks. Ook Ryan Babel was nog een keer gevaarlijk. Het schot van de 18-jarige ging net naast. Een echt slotoffensief kwam er eigenlijk niet meer van de Amsterdammers. Feyenoord hield redelijk makkelijk stand en won zo zijn derde partij op rij en blijft dus ook leider. Ajax, dat een wedstrijd minder speelde dan de rivalen uit Rotterdam, heeft voorlopig drie punten uit twee wedstrijden.

Scheidsrechter: van Egmond
Toeschouwers: 49.567