feyFeyenoord
ajaAjax
0-3
49' Kenneth Perez (pen)
Dirk Pieters

Ajax heeft Feyenoord zondagmiddag een serieuze pandoering verkocht. Het werd in de Kuip 0-4 voor de Amsterdammers. De score had nog veel hoger kunnen oplopen als de spelers van Henk ten Cate niet zo laks waren geweest in de afwerking.

Toch begon Feyenoord het beste aan de wedstrijd. Al na enkele minuten kreeg Ali Boussaboun de eerste mogelijkheid, maar toen hij oog in oog kwam te staan met Ajax-doelman Maarten Stekelenburg faalde hij. Na de openingskans was het één en al Ajax in de eerste helft. Na een kwartier spelen was één van de eerste kansen voor de bezoekers meteen raak. Een hoekschop van Perez werd op knappe wijze met het hoofd in doel gewerkt door Klaas-Jan Huntelaar. Tien minuten later viel Ajax-aanvoerder Jaap Stam uit, maar dat wou niet zeggen dat de bezoekers minder goed gingen spelen. Tien minuten voor de rust verdubbelde Huntelaar zelfs de score. Dat was dan ook meteen de ruststand.

Feyenoord kwam met goede bedoelingen uit de kleedkamer, maar na drie minuten was de wedstrijd helemaal gespeeld. Perez zorgde vanop de stip, na een fout op Huntelaar in de zestien, voor de 0-3. Na een uur spelen was het opnieuw Perez die raak trof. Dat was de druppel voor veel supporters, maar ook de Feyenoord-spelers lieten zich van hun slechtste kant zien. Invaller Pierre van Hooijdonk kreeg een rode kaart nadat hij Ajax-verdediger Urby Emanuelson een doodschop had verkocht. Even later volgde er nog een speler. Ook Pardo mocht vroegtijdig naar de kleedkamer na zijn tweede gele kaart. Tussen al de kaarten door kreeg Ajax nog enorm veel kansen, maar steeds liep het mis bij de afwerking.

Ajax behoudt met deze overwinning de koppositie in de Eredivisie. Feyenoord zakt een plaatsje op de ranglijst, en staat nu negende. De achterstand op de Amsterdammers bedraagt na acht wedstrijden al tien punten. [AN]