Analyse Speeldag 1 in Frankrijk

Speeldag 1 in Frankrijk

Gisteren was er al Nice-Lyon, het openingsduel van de L1 dat op 0-1 eindigde (doelpunt van Elber in de 77ste minuut), vandaag kwam de competitie pas echt op gang. In de vooravond versloeg Monaco Saint-Etienne, dat pas promoveerde uit L2, dankzij een doelpunt van Chevanton in de allereerste minuut van de partij.

Net versloeg Bastia verrassend Strasbourg met 2-1. Fabrice Jau maakte er met een mooie lob 1-0 van, net voor rust. Strasbourg trok meteen na het kwartiertje pauze naar voren en dit resulteerde meteen in een tegendoelpunt op corner van de voet van Mickaël Pagis. Dan bleef het even rustig, maar een kwartier voor tijd werd het dan 2-1 dankzij Tony Vairelles. Strasbourg protesteerde nog voor de buitenspelpositie van André, maar deze nam geen deel aan het spel, dus doelpunt toegekend aan Bastia. Tony Vairelles kreeg nog een applausvervanging van het Corsicaanse publiek.

Caen, het team van trainer Patrick Remy, nam het op tegen FC Istres, twee promovendi. Reeds na vier minuten scoorde Moussa N'Diaye voor Istres, dat nog nooit in de hoogste klasse speelde. Hij slaagde erin de bal af te nemen  van een tegenstander en scoorde van in de middencirkel! Caen reageerde en na 16 minuten maakte Cyrille Watier er 1-1 van. Hierna slaagde niemand er meer in om te scoren en dus eindigde de wedstrijd op 1-1.

Lille nam het in haar eerste competitieduel op tegen Auxerre, de club van onze landgenoot Pieroni. De thuisclub opende de score in de 42ste minuut dankzij een doelpunt van Philippe Brunel. Lille was veel vinniger en had er het meeste zin in... Het had meer dan 60% balbezit in de eerste helft. Geoffrey Dernis maakte er net na rust meteen 2-0 van en telde hiermee Auxerre volledig uit. Het bleef 2-0.

Olympique de Marseille, de grootste titelkandidaat, nam het thuis op tegen aartsrivaal Bordeaux. Geen gemakkelijke klus, ook al spreken de statistieken in het voordeel van Marseille. In het Stade Vélodrome kon Marseille al 23 van de 41 wedstrijden tegen Bordeaux winnen. Bordeaux wist er slechts vijf maal te winnen. De wedstrijd verliep gelijkopgaand tot in de 70ste minuut. Cyril Rool werd onterecht uitgesloten na zijn tweede gele kaart na een schwalbe van Ferreira. Toen iedereen zich al klaarmaakte om het stadion te verlaten, scoorde de ingevallen Laurent Battles. In de allerlaatste minuut ontplofte de Vélodrome dus toch nog. Hij scoorde vanop 35 meter met een prachtige bal in de kruising!

Ook in Metz-Nantes bleef het lang 0-0. Pas in de 86ste minuut slaagde Richard Socrier toen een van de vele kansen in het net verdween; 1-0. Nantes kon niets terugdoen en zelfs de vier minuten extra tijd hielpen hen niet . Metz pakt haar eerste drie punten van het seizoen.

Een van de andere titelkandidaten, PSG, moest voor haar eerste competitieduel naar Rennes. Twintig minuten lang bleef het langs beide zijden relatief rustig. Maar de volgende drie minuten, werden dolle minuten voor het thuisteam. Olivier Sorlin scoort op een magistrale wijze de 1-0. Hij trapt de bal en vooraleer deze binnendwarrelt, raakt hij de twee doelpalen! Twee minuten later scoort Alexander Frei de 2-0! Het stadion ontploft! Vijf minuten voor rust krijgt PSG een penalty. Pauleta, waarop de fout begaan was, zette de strafschop feilloos om. Na rust kwam PSG nog dicht bij een gelijkspel, dankzij  alweer Pauleta, maar die slaagde er niet in om nog eens te scoren. Bij een 2-0 stand miste Olivier Monterubbio voor Rennes ook nog een strafschop.

Sochaux, de verrassing van vorig seizoen haalde het van AC Ajaccio met 1-0. Net voor het halfuur klom Sylvain Monsoreau hoger dan de rest en knikte de vierde corner van de partij voor Sochaux binnen. Ajaccio probeerde nog wel, maar slaagde er niet in om te scoren.

Toulouse nam het thuis op tegen Lens, outsider voor de titel. In een leuke partij bleef het wel 0-0, maar beide clubs toonden dat ze konden voetballen, maar jammer genoeg resulteerde dit niet in een doelpuntenfestijn.