Column Nooit meer een wedstrijd afgelasten

Jimmy Wouters
| 0 reacties
Nooit meer een wedstrijd afgelasten
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Nooit meer een wedstrijd afgelasten.
 
 
Kijk maar eens goed naar de foto. Niets speciaals op aan te merken? Iedereen kent nochtans de ArenA, de thuishaven van Ajax Amsterdam.
 
Laten we even teruggaan in de tijd. 1996: de inhuldiging van de Amsterdam ArenA. Vol trots en met een hoop showgehalte, werd het nieuwste en hypermodernste stadion van Europa aan het publiek voorgesteld. “In dit stadion zou dankzij de ingenieuze dakconstructie NOOIT een wedstrijd omwille van het slechte weer afgelast moeten worden!!” Althans dat deden onze altijd eigenwijze Noorderburen ons geloven.
 
We weten ook nog welke problemen het stadion met haar grasmat gekend heeft. Dit hebben ze ondertussen wel mooi opgelost, maar het word eens stilaan tijd hen met hun immer straffe uitspraken te confronteren: “Nooit meer afgelasten”. Het klonk allemaal heel mooi en veel belovend.
 
Zondag 6 maart 2005, Ajax – AZ, een topaffiche. Overal in de Benelux werd het afgelopen massaal wedstrijden omwille van de hevige sneeuwval afgelast. Maar in de ArenA, nee daar zou gevoetbald worden. Er zou toch nooit een wedstrijd omwille van het slechte weer afgelast worden. Ik weet uit ondervinding dat je straffe Nederlandse verhalen altijd met een korreltje zout moet nemen, maar toch verbaasde het bericht dat de wedstrijd niet door zou gaan me. Overal behalve in Amsterdam zou toch afgelast worden?
 
Dan heb je het modernste voetbalstadion in Europa. Het is multifunctioneel (denk maar aan de grote stadionconcerten), telt kantoorruimten, heeft tal van innoverende technische snuifjes aan boord, en het allerbelangrijkste: het heeft een dak dat in amper 5 of 30 min afhankelijk van instellingen gesloten of geopend kan worden. “Nooit gezien in Europa,” althans volgens de Amsterdammers. “Het mooiste en beste dak boven een voetbalveld.”
 
Wat denkt de globale voetballer en supporter: “Gaan we zondag eens lekker naar Amsterdam. Netjes overdekt in een glazen kast voetballen.” Al deze mensen bleven teleurgesteld achter, de wedstrijd ging namelijk niet door. De reden: “Er lag sneeuw op het dak.” Bij mij thuis lag er ook sneeuw op het dak. Nochtans was het binnen aangenaam vertoeven en is het dak niet naar beneden gekomen.
 
Volgens de veiligheidsinspecteurs kon de veiligheid van de supporters niet gegarandeerd worden. De sneeuw en het ijs kon immers naar beneden vallen en zo supporters kwetsen, er was naar het schijnt al ijs door een glazen koepel heen gevallen. Veiligheid boven alles natuurlijk en dan is het wijselijk om de wedstrijd maar niet door te laten gaan.
 
Alleen jammer van de reputatie van de ArenA. Dat kleine akkefietje moesten de bouwers toch voorzien kunnen hebben. Het modernste stadion blijkt nu ineens niet meer zo modern te zijn. Jammer ook voor onze Noorderburen met hun grootspraak. Maar ja, dat krijg je met als uitspraken als “nooit meer afgelasten.”
 
Maar ondanks alles staan ze wat betreft infrastructuur ver voor ons. Zo goed als alle ploegen hebben veldverwarming, waardoor enkel door extreme weersomstandigheden wedstrijden niet kunnen doorgaan in tegenstelling tot onze amateuristische terreinen. Maar wij verkopen dan ook geen stadions onder de noemer dat het alle weersituaties kan weerstaan.

 
Door Jimmy Wouters
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties