Analyse Fredrikstad verrast Rosenborg, VÃ¥lerenga wint wel

Nils Vanbellingen
Fredrikstad verrast Rosenborg, VÃ¥lerenga wint wel

Op de 3e speeldag van de Noorse Tippeligaen ging kampioen Rosenborg thuis met 0-1 ten onder tegen Fredrikstad FK. Het was uitgerekend ex-Rosenborg-speler Lars Blixt die vanop de stip zijn vroegere ploegmaats de das omdeed. Fredrikstad-doelman Steinar Sørlie, ook al ex-Rosenborg, was de held van de avond. Rosenborg kon geen enkele van zijn laatste drie thuiswedstrijden winnen en bestrijkt nu een magere achtste plaats in de Noorse eerste klasse. Vålerenga won wel en klimt op naar de vijfde stek.

Rosenborg drukte Fredrikstad vanaf het eerste fluitsignaal terug op eigen helft en ging op zoek naar de openingsgoal. Vooral Daniel Braaten speelde sterk, maar ook hij geraakte niet voorbij de uitstekend keepende Sørlie. De tweede helft begon op dezelfde manier: Sørlie hield zijn ploeg overeind op o.a. een schot van Roar Strand. Vlak voor het uur volgde dan de koude douche voor Rosenborg: Christer Basma legde Marcus Ringberg neer in het strafschopgebied, en ref Terje Hauge legde de bal op de stip. Lars Blixt, die na een mislukte periode bij Rosenborg tijdens de afgelopen winter verhuisde naar Fredrikstad, kende geen medelijden en schoot zijn ex-ploeg op achterstand. Rosenborg bleef uiteraard de aanval opzoeken, maar vond steeds opnieuw Sørlie op zijn weg. Fredrikstad bleef overeind en nam zo op een diefje de drie punten mee uit Trondheim. Door deze ietwat gelukkige zege staat Fredrikstad, voor het seizoen als degradatiekandidaat getipt, op een gedeelde eerste plaats samen met IK Start, de andere revelatie. Rosenborg blijft daarentegen matig presteren. Na het gelijkspel op de openingsspeeldag tegen nieuwkomer Aalesund en het 0-1-verlies tegen FC Kopenhagen in de Royal League, is dit nu al de derde thuiswedstrijd op rij dat de Noorse kampioen niet kon winnen.

Vice-kampioen Vålerenga kon wel winnen, hoewel het tegen degradatiekandidaat Molde aanvankelijk ook weer niet wist te overtuigen. Het was Molde dat in de eerste helft de meeste kansen afdwong en dat dan ook beloond zag met een doelpunt van kapitein Magnus Kihlberg. Vålerenga-trainer Kjetil Rekdal zijn spelers tijdens de rust een donderpreek. Die scheen geholpen te hebben: Vålerenga begon een stuk beter aan de tweede helft. Kort voor het uur bracht Rekdal Steffen Iversen in het spel. De Noorse international was net voor de start van het nieuwe seizoen geblesseerd geraakt en moest daardoor op de bank beginnen. En Iversen toonde nog maar eens zijn waarde voor Vålerenga: amper vijf minuten na zijn invalbeurt zette hij Morten Berre op weg naar de gelijkmaker, en zeven minuten later gaf hij de assist op het gepareerde schoot van Barry Hulsker, dat door Daniel Fredheim Holm in de rebound uiteindelijk binnengewerkt werd. Amper drie minuten daarna sloeg Ronny Johnsen Molde helemaal KO. Vålerenga – waarbij David Brocken de 90 minuten volmaakte – blijft zo dus verder ongeslagen met Iversen tussen de lijnen en rukt op naar de vijfde plaats. Molde wacht nog steeds op zijn eerste punten en bengelt helemaal onderaan het klassement.

IK Start hield Lyn Oslo op een gelijkspel, en blijft daarmee op de eerste plaats, die het nu wel moet delen met Fredrikstad. Start kwam in Oslo na dertien minuten zelfs op voorprong toen de thuisverdediging een hoekschop niet weggewerkt kreeg en BÃ¥rd Borgersen profiteerde. Nog voor het halfuur hingen de bordjes echter opnieuw in evenwicht na een kopbal van Jo Tessem. Verder kwam Lyn echter niet, waardoor het debuut van kersvers trainer Henning Berg maar een matig succes was. Nieuwkomer Start blijft daarentegen ongeslagen en mag spreken over een erg geslaagde seizoensstart.

In de overige wedstrijden hielden Viking (3-1) en Odd Grenland (2-1) de drie punten thuis tegen respectievelijk Lillestrøm en Bodø/Glimt, terwijl Ham-Kam, met Axel Smeets de hele wedstrijd tussen de lijnen, nieuwkomer Aalesund met beide voetjes opnieuw op de grond zette (2-1). Maandag moet het Tromsø van Ole-Martin Ã…rst nog op bezoek bij het Brann van Bengt Sæternes.