Overzicht wedstrijden Ligue 1 *UPDATE*

Philippe Crols

Vrijdag werd met PSG - Metz de Franse competitie op gang getrapt. Kampioen Lyon sloot deze vooravond de eerste speeldag af. Wij geven u een overzichtje.

PSG - Metz  4-1

Vrijdag al blikte PSG tegenstander Metz vakkundig in. Kalou opende na een paar minuten al de score voor de thuisploeg. Cissé zorgde ervoor dat PSG met een 2-0 voorsprong de rust in kon. Net na de rust besliste Rothen de wedstrijd, 3-0. Met nog twintig minuten te spelen bracht Ahn de bezoekers weer een beetje in de wedstrijd, maar tien minuten later nam Landrin alle twijfels weg en zorgde voor de 4-1 eindstand.
Voor een uigebreid verslag: Klik

Marseille - Bordeaux  0-2
Marseille heeft zich laten verrassen op de openingsspeeldag. Het verloor thuis van Bordeaux en neemt zo een valse start. Faubert bracht de bezoekers na een goed kwartier op voorsprong. Na de rust werd Dehu uitgesloten bij Marseille en zo zat Bordeaux in een zetel. Net voor tijd scoorde Ducasse de 0-2 en daar kon ook Andres Mendoza niets aan veranderen. Hij speelde de hele tweede helft.
Voor een uitgebreid verslag: Klik

Lille - Rennes  1-0

Lille is dit jaar rechtstreeks geplaatst voor de Champions League. Denderend was het echter allemaal niet wat Lille presteerde. Makoun maakte zeven minuten voor de pauze de 1-0. Dat was ook de ruststand. In de tweede helft was de thuisploeg wel de betere ploeg, maar kansen creëren was zeer moeilijk. De kansen binnentrappen was blijkbaar onmogelijk, want gescoord werd er niet meer.

Nancy - Monaco  0-1

Monaco heeft geen punten laten liggen in Nancy en kaapte er de drie punten weg. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. In de eerste helft liet Monaco de kansen liggen. Nancy moest zich in de eerste helft beperken tot het verdedigen. In de tweede helft nam de nervositeit bij Monaco toe. Kapo zorgde twintig minuten voor tijd dan toch voor de verlossing. Toen Nancy-speler Kroupi een paar minuten later rood kreeg stond de thuisploeg voor een onmogelijke opdracht. Verder uitlopen deden de bezoekers ook niet en het bleef bij die 0-1. Nancy eindigde de wedstrijd nog met z'n negenen na de uitsluiting van Chretien in de laatste minuut.

Nice - Troyes  1-1

Nice kwam op eigen veld niet verder dan een gelijkspel tegen Troyes. De thuisploeg kwam via oude bekende Vahirua na een goed halfuur spelen wel op voorsprong. Nice had de wedstrijd in handen. Langzaam maar zeker kwamen de bezoekers echter beter in de wedstrijd. Dat resulteerde na vijftig minuten in de gelijkmaker van Dallet. Troyes leek erop en erover te gaan, maar moest de plannen toch even bijstellen toen Tourenne een rode kaart kreeg. Gescoord werd er niet meer en dus deelden beide ploegen de punten.

Sochaux - Toulouse  0-1

De grootste verrassing van de eerste speeldag kwam wellicht uit Sochaux. Daar verloor de thuisploeg van Toulouse. Sochaux staat bekend om zijn stevige thuisreputatie, maar die kreeg zaterdag al een stevige knauw. Na een kwartier zette Santos zijn ploeg in een zetel, 0-1. Sochaux probeerde wel, maar de bal wilde er niet in. Na een zeer frustrerend avondje voor de thuisploeg stond er in Sochaux dan ook een onverwachte 0-1 op het bord.

St Etienne - Ajaccio  0-0

Ajaccio beperkte zich zoals verwacht in St Etienne tot verdedigen. Het deed dat ook met succes, want het was zoeken met een vergrootglas naar kansen voor de thuisploeg. Als er dan toch eens een kans kwam dan stond doelman Porato in de weg voor de ploeg van Didier Zokora. Voor kansen van Ajaccio hoefde men echter niet te zoeken. Een brilscore was dus al bij al niet zo onlogisch.

Strasbourg - Auxerre 0-0

Ook in deze wedstrijd werd er niet gescoord. Het feit dat favoriet Auxerre na veertig minuten met tien man viel zal daar allicht niet vreemd aan zijn. Het was Kalabane die van het veld gestuurd werd. Geen goed nieuws was dat voor onze landgenoot Luigi Pieroni. Hij begon wel aan de wedstrijd, maar werd na de rode kaart van zijn teammaat gewisseld voor een verdediger. Strasbourg kon echter niet profiteren van het numerieke overwicht en werd zelf nog herleid tot tien man na een rode kaart van Pagis net voor tijd.

Le Mans- Lyon  1-2

Met Le Mans - Lyon is zonet ook de laatste wedstrijd van de eerste speeldag afgelopen. Kampioen Lyon won, maar had meer moeite dan verwacht. Lyon had het zoals gezegd dus niet onder de markt met Le Mans. Toch kwamen de bezoekers zeven minuten voor de rust via Wiltord op voorsprong. Le Mans kwam met veel goede bedoelingen uit de kleedkamer en dat resulteerde na tien minuten al in de gelijkmaker van De Melo. Lang duurde de vreugde niet bij de thuisploeg, want twee minuten later schoot Carew zijn ploeg weer op voorsprong. De treffer van de Noor bleek later ook de beslissende goal te zijn. Lyon meteen dus goed uit de startblokken.
Voor een uitgebreid verslag: Klik

Nantes - Lens  2-0
Tot slot had Nantes de wedstrijd tegen Lens al na zeven minuten in zijn zak. Na drie minuten spelen trapte ex-Beveren-speler Gilles Yapi Yapo de thuisploeg op voorsprong. Vier minuten later verdubbelde Luigi Glombard de voorprong. Bij Lens liet Aruna, die negentig minuten mocht meepselen, zich opmerken door een strafschop te eisen, maar hem niet te krijgen. Lens kreeg in de tweede helft meer kansjes, maar eigenlijk kwam de thuisploeg nooit meer echt in de problemen. 2-0 was dus de logische eindstand.