Rosenborg onmondig , VÃ¥lerenga wint

viki meeuwis

Voor VÃ¥lerenga lijkt dit seizoen een met vele hindernissen te worden. Na de zware speeldagen van de voorbije maand waarin ze zowel voor de titel in de Tippeligaen als voor de kwalificatie in de Champions League moesten strijden, wordt september er zeker niet makkelijker op.

Vanavond speelde de club uit Oslo tegen Molde. Deze wedstrijd had eigenlijk al op drie augustus gespeeld moeten worden, maar toen trad VÃ¥lerenga in eigen huis aan tegen Club Brugge. Een nieuwe datum voor de inhaalwedstrijd bleek een heet hangijzer te worden. VÃ¥lerenga wou de wedstrijd liefst zo lang mogelijk uitstellen, met het oog op de UEFA-cup wedstrijden tegen Steaua Boekarest deze maand.
De Noorse voetbalbond lag dwars en wou deze wedstrijd enkel vandaag laten doorgaan. Kjetil Rekdal stak afgelopen weken zijn ongenoegen over de NFF (Noorse Voetbalbond) dan ook niet weg. Hij vond het niet kunnen dat VÃ¥lerenga in negen dagen vier wedstrijden moest spelen. Drie voor de Tippeligaen en een voor de UEFA-cup. Bovendien waren twee van zijn spelers, Iversen en Grindheim ook al opgeroepen voor de twee interlandwedstrijden van Noorwegen voor de WK-kwalificatie.

Rekdal vreesde dat het allemaal wat veel zou worden en dat de titel die zo dichtbij lijkt door net dat ietsje te veel aan wedstrijden toch nog aan hun neus zou voorbij gaan. Maar voorlopig mag de voormalige Liersespeler op zijn twee oren slapen. De titel is nog steeds haalbaar voor VÃ¥lerenga.
Het vlaggeschip van het Noorse voetbal, Rosenborg mag het dan al tot de eerste ronde van de Champions League geschopt hebben, in eigen land doen ze het veel minder goed. Eigenlijk is het sinds 1977 geleden dat Rosenborg nog vijf matchen op rij verloor en nu begint bij de spelers het besef te dagen dat ze volgend seizoen misschien wel eens in tweede klasse moeten aantreden.

Vålerenga – Molde: 3-1

Vålerenga begon het beste aan de match. Nog voor er tien minuten gespeeld waren kon Ardian Gashi vlot doorspelen naar Morten Berre. Die kwam luttele centimeters te kort om doelman Lillebak te verschalken die alsnog de bal uit het doel kon houden. Als Berre een kopbal had geprobeerd was de bal er naar alle waarschijnlijkheid wel in gegaan. De thuisploeg kwam enkele minuten later nog goed weg toen ref Moen geen strafschop blies en geen kaart bovenhaalde na een fout van Wæhler op Petter Rudi in de zestien meter. Vlak voor het half uur was het de eerste keer raak. Christian Grindheim, ook al goed op dreef bij de Noorse nationale elf, kreeg de bal toegespeeld via Thomas Holm op twintig meter en vervolgde zijn weg naar het doel van Molde. In de zestien kon hij de bal in de goede hoek krijgen en tegen de netten, een verdiende voorsprong voor de thuisploeg. David Brocken, onlangs nog gekoppeld aan enkele Belgische eerste klassers, deed ook zijn duit in het zakje. Grindheim met een mooie pass naar Brocken op de rechterkant en die aarzelde geen seconde, haalde sterk uit en wederom goal voor de thuisploeg.

Na de pauze werd duidelijk dat Molde probeerde om toch nog iets tegenover de overmacht van VÃ¥lerenga te zetten. Na enkele wissels kwam ex-Heerenveenspeler Daniel Berg Hestad helemaal alleen tegenover VÃ¥lerenga keeper Arason maar de Ijslander was de Noor te slim af. Spijtig voor Arason was Stian Ohr paraat en schoot de bal in de rebound wel tegen de netten, 2-1. In tegenstelling tot wat VÃ¥lerenga in de match tegen Brugge liet zien, trokken ze zich nu niet terug op hun eigen zestien meter en begonnen ze echter aan te vallen. De ploeg uit Oslo voelt de titel binnen handbereik en ging daarom recht op doel af. Twintig minuten van het einde van de partij kom Gashi het pleit beslechten in het voordeel van de mannen van Kjetil Rekdal. De “pitbull van het middenveld”, zoals Gashi in de Noorse pers wordt genoemd, kreeg de bal toegespeeld via Morten Berre vanop rechts en wist goed waar het doel en keeper Dørum Lillebak stonden, 3-2. VÃ¥lerenga won verdiend en heeft nog steeds uitzicht op de titel.

Vålerenga: Arason, Brocken, Johnsen, Wæhler, Holm, Grindheim (’90 Mabizela), Skiri, Gashi, Hoset (’61 Fredheim Holm), Hulsker (’86 Muri), Berre,

Molde: Lillebakk, Mavric (’84 Konate), Andreasson, Kallio (’46 Singsaas), Gjerde, Rudi, Kihlberg, Berg Hestad, Mork (’46 Møster), Ohr, Friend,

Doelpunten: Grindheim (’26 ; 1-0), 2-0 Brocken (’35 ; 2-0), 2-1 Ohr (’56 ; 2-1 ), 3-1 Gashi (’64 ; 3-1)

Scheidsrechter: Svein Oddvar Moen

Toeschouwers: 14.152

Viking – Rosenborg BK: 3-2

Rosenborg blijft op het thuisfront geplaagd door tegenslag. Het is niet dat ze slecht of ongeorganiseerd spelen, het zit meer in het feit dat ze het vergeten of te maken. De overgang van de oudgedienden en het inpassen van de jongere beloften verloopt nog altijd niet vlot genoeg.

Vanavond leed Rosenborg zijn vijfde nederlaag op rij in de Tippeligaen, iets wat hen sinds 1977 niet meer overkomen was.

Nochtans begonnen de bezoekers het beste aan de wedstrijd. Met amper twintig minuten gespeeld werd Solli vrijgespeeld maar kon keeper Basso niet bedreigen. De bal kwam bij Helstad terecht die niet twijfelde en hem hard tegen het net knalde? 0-1 voor de bezoekers. Een kwartier later kon Hestad wederom Helstad via Solli en Ronny Deila de bal elegant over de uitkomende Basso werken en zo de stand op 2-0 voor de bezoekers brengen.

In de tweede helft probeerde Viking weerwerk te bieden en slaagde daar ei zo na in via Nhleko die via een corner in het zijnet terecht kwam. Ook in de rebound kwam de bal niet in het net terecht maar slechts in de handen van doelman Rønningen. Tien minuten in de tweede helft werd het duidelijk dat Viking de leiding in hand nam. De Deen Danske schoot een volley, op aangeven van Kopteff mooi in doel, de gelijkmaker was er; 2-2.
Vier minuten van het einde was de vijfde nederlaag van Rosenborg dit seizoen een feit: Allan Gaarde speelde de bal voorbij de verdediging van Rosenborg. Zowel Borgvardt en Nhleko flirten met buitenspel maar Nhleko kon zonder kleerscheuren de bal in het doel werken en zo behaalde Viking toch nog de overhand in deze wedstrijd. Rosenborg moet stillaan wennen aan de gedachte dat voor het eerst in meer dan twintig jaar de tweede klasse wel erg dichtbij lijkt.

Viking: Basso (’46 Austbø), Dahl, Deila (’77 Borgvardt), Hansen, Pereira, Kopteff, Grande (’66 Mambo Mumba), Hangeland, Gaarde, Østenstad, Nhleko

Rosenborg: Rønningen, Riseth, Kvarme, Lago, Dorsin, Strand, Berg, Solli, Helstad, Braaten, Storflor

Doelpunten: Helstad (’18 ; 0-1), (’35 ; 0-2), Østenstad (’36 ; 1-2), Gaarde (’80 ; 2-2 ), Nhleko (’86 ; 3-2)

Toeschouwers: 14.990