Viking en Lillestrom blijven in de titelstrijd

viki meeuwis

VÃ¥lerenga won zaterdag zijn inhaalwedstrijd tegen Molde, Viking haalde het van Rosenborg. (klik hier voor de verslagen). Leider Start moest dit weekeinde aantreden tegen Ham-Kam. Bij winst kon het de leiding blijven handhaven. Winnen was ook de boodschap voor Lillestrøm, dat met slechts zes resterende wedstrijden geen punten mocht morsen. De titelstrijd is in Noorwegen sinds vorig jaar, na jarenlange dominantie van Rosenborg, opnieuw spannend en dat bleef ook zo na de twintigste speeldag.

Start – Ham Kam: 2-1

Start trok in deze partij aan het langste eind en komt zo opnieuw een punt voor op VÃ¥lerenga, dat weliswaar een wedstrijd minder gespeeld heeft. De thuisploeg zette van meet af aan de standaard met offensief spel en een Alex Valencia die in bloedvorm verkeerde. Hierdoor kon Start de ene na de andere gevaarlijke doelkans na de andere creëren. De bezoekers lieten zich echter niet onbetuigd en konden zelf ook verschillende goede kansen versieren. Toch vielen voor de rust geen goals te noteren.

Amper twee minuten na de rust viel het eerste doelpunt, via een strafschop. Marius Gullerud van Ham-Kam werd neergehaald in de zestien en Jan Michaelsen zette de penalty eenvoudig om in een doelpunt. Start liet zich niet kisten en luttele minuten later kon Alex Valencia perfect afleggen voor Stefan Bärlin die de bal tegen de netten werkte: 1-1. Start had de smaak te pakken en begon meer en meer te domineren. Een kwartier na de gelijkmaker kon Strømstad de bal voorbij de verdediging van Ham-Kam en in doel werken: 2-1. Ham-Kam jaagde nog op de gelijkmaker maar kwam niet verder dan enkele doelkansen. Zo won Start deze partij verdiend en blijft de nieuwkomer zo aan de leiding in deTippeligaen. Onze landgenoot Axel Smeets bleef de hele wedstrijd op de bank. Ex-Westerlospeler Haraldsen speelde wel de hele partij, Geir FrigÃ¥rd mocht in de tweede helft nog twintig minuten het veld op.

Bodø/Glimt – Tromsø: 2-1

Met Glimt-Tromsø was het weer tijd voor de traditionele wedstrijd tussen de twee ploegen uit het hoge noorden van Noorwegen. Tromsø begon sterk aan de wedstrijd maar kon nooit echt een vuist maken richting Glimt. De thuisploeg domineerde de hele wedstrijd en er was dan weinig twijfel over wie de “slag om het hoge noorden” zou winnen.
Het meest dramatische moment in de eerste helft was toen Runar Berg geblesseerd uitviel en naar het ziekenhuis overgebracht moest worden. Even werd er gevreesd voor een blessure aan de kruisbanden, maar nog tijdens wedstrijd kwam het nieuws dat het minder erg was dan eerst gedacht werd. De sterkhouder van Glimt zal wel enkele weken buiten strijd zijn. Na dit incident viel Glimt een beetje terug en kon Tromsø wat meer in de wedstrijd komen maar beide ploegen gingen rusten met een brilscore.

Na de pauze werd duidelijk dat ex-Rosenborg-speler Harald Martin Brattbakk het scoren nog niet verleerd is. Halvorsen legde mooi af voor de voormalige topschutter die zich kon vrij maken en de bal netjes rechts voorbij keeper Lars Hirschfeld in het doel schoot, 1-0 voor de thuisploeg. In de 80e minuut was het weer prijs; Trond Olsen kwam opzetten en kon de gehele verdediging van de bezoekers verschalken en de bal tussen de benen van keeper Hirschfeld spelen: 2-0. In de laatste minuut kon Tamas Szekerz voor Tromsø nog de eer redden maar Glimt won verdiend de “slag om het hoge noorden”.

Lyn – Odd Grenland: 1-2

Odd verloor geen enkele van de laatste zeven wedstrijden. Lyn, een van de titelkandidaten, had de deserteur John Obi Mikel eindelijk terug in de rangen. Lyn begon het sterkst aan de wedstrijd en nam de leiding na een schot vanop korte afstand van Tomasz Sokolowski in de 7e minuut. De thuisploeg speelde goed en kwam steeds weer opzetten in de zestien van Odd Grenland. Geheel tegen het spel in kon Odd de gelijkmaker scoren via een vrije trap van Suffo vlak na het half uur. De keeper van Lyn, Al-Habsi kon de bal nog net opvangen maar liet hem uit zijn handen glippen, waardoor het leder alsnog in doel rolde.

Na de pauze gooide Odd het roer om en begon de ploeg in een 3-5-2 formatie te spelen. Dit leidde ertoe dat hun middenveld meer greep op de wedstrijd kreeg. Lyn moest nu de lange bal spelen naar Huusko en Tessem, Maar die hadden het moeilijk om voorbij de verdediging van Odd te geraken. Aangevoerd door Somen Tschoyi voerde Odd de druk steeds meer op en creërde het kans na kans. Een doelpunt was dus niet te vermijden: Tchoyi won een duel met een Lyn-verdediger en kon de nodige ruimte vrijmaken en met zijn linker de bal vanop 25 meter in het doel schieten.  Lyn gaf niet op en ging op zoek naar de gelijkmaker. Christoffer Dahl gooide de bal in richting Huusko die op doel schoot maar keeper Jarstein was opmerkzaam genoeg en kon zijn netten schoon houden. Lyn was het best in de eerste helft maar na de pauze was de formatiewissel bij Odd bepalend voor de wedstrijd. Lyn staat nu derde met 37 punten, drie minder dan VÃ¥lerenga en vier minder dan Start. Odd bewees dat het ook zonder de geblesseerde Svindal Larsen kansen kan afdwingen en op het middenveld sterk staat.

Lillestrøm – Brann 1–0

In de heenwedstrijd had Brann nog met harde 6-2 cijfers gewonnen van Lillestrøm. Ondertussen is er veel veranderd. Brann is al lang niet meer in de race voor de titel. Lillestrøm daarentegen wel. Beide ploegen begonnen sterk aan de partij maar vooral Lillestrøm kon voor gevaar zorgen. Bjørn Helge Riise was bij momenten een nachtmerrie voor de verdedigng van de club uit Bergen. Brann werd meer en meer teruggedrongen en zowel Mike Powell als Riise kregen doelkansen. Nochtans was het eerste doelpunt voor Lillestrøm eentje dat door een Brann-speler gemaakt werd. PÃ¥l Strand nam een vrije trap richting het doel van Brann. Soma kon bij de bal komen, maar die week af en ging voorbij een totaal hulpeloze keeper Opdal.

Zoals dikwijls dit seizoen was Brann ook nu weer beter na de pauze. De druk op de thuisploeg werd danig opgevoerd en Brann kon verschillende keren bijna tot de gelijkmaker komen. Dylan Mcallister miste een fantastische kans toen hij plotseling alleen voor het doel van Reitmayer maar net naast besloot. Het was niet meteen de beste dag voor Brann:  Lillestrøm won, was de beste ploeg voor de rust maar na de rust verdiende Brann de gelijkmaker, die er dus niet kwam.