Supportersgeweld

Kristof Blomme
| 0 reacties
Supportersgeweld
Foto: © SC

De Europese voetbalbond draagt fair-play hoog in het vaandel. Daarom heeft de Uefa in de lente van dit jaar extra maatregelen getroffen om supportersgeweld, verbaal of fysiek, uit de stadions te weren. Aanleiding voor het nog hardere optreden, waren de rellen tussen AC en Inter Milaan in de voorbije Champions – League campagne.
 
 
Supportersgeweld
 
Zelfs de niet – voetballiefhebber herinnert zich ongetwijfeld nog de beelden waarin AC-doelman Dida bestookt werd met vuurwerk en waarbij een deel van het stadion in vuur leek te staan. Dit soort acties mogen niet meer voorkomen. Daarom heeft algemeen directeur Lars- Christer Olsen de opdracht gegeven om een waar schrikbewind te voeren.

Zo kreeg Inter Milaan een boete van 300.000 Zwitserse frank (bijna 195000 euro) en moet de club de eerst volgende 6 Europese wedstrijden met gesloten deuren afwerken.
 
Ook buiten Italië is voetbalgeweld schering en inslag. Zo kregen Olympiakos en CSKA Moskou een geldboete van respectievelijk 65.000 euro en 22.800 euro omdat fans het veld bestookten met allerlei projectielen.
 
Maar ook tijdens interlands vorderde de Uefa al zware straffen voor supportersgeweld. Vooral de Engelse voetbalsupporters hebben hierbij een kwalijke reputatie. Menig organisator van een groot tornooi vreest de rood – witte invasie. Zo vochten de Engelsen tijdens Euro 2000 nog een veldslag uit met Duitse supporters in Charleroi en ook tijdens het laatste EK in Portugal lieten ze zich niet onberoerd.
 
Door deze golf van geweld dreigde de Europese voetbalbond meermaals om Engeland uit grote tornooien te weren. Tot deze drastische maatregel kwam het voorlopig nog niet, maar de Engelse voetbalfederatie blijft bevreesd voor het moment dat de Uefa effectief tot sancties overgaat.
 
Racisme
 
De Uefa stoort zich al jaren mateloos aan het toenemende aantal gevallen van racisme in de Europese voetbalstadions. Nochtans is dit geen fenomeen dat pas de laatste jaren de kop op steekt. Al sinds de dag dat er kleurlingen op onze velden rondlopen worden ze belaagd met verwijten.
 
De Europese voetbalbond wil dit fenomeen koste wat het kost uit haar stadions bannen. Zo lanceerde het al talloze campagnes die in het teken staan van diversiteit op het voetbalveld. Dat zwart en wit gezamenlijk ten strijde trekken om zo het voetbal te laten overwinnen.
 
Campagnes zoals de anti -racisme wedstrijd tussen Engeland en Nederland, waarin onze Noorderburen met het unieke en prachtige zwart –witte shirt speelden, leverden niet het gewenste effect op. Daarnaast poseren spelers vaak voorafgaand aan een belangrijke wedstrijd met een affiche dat oproept tot een racismevrij voetbal. Dit was laatst te zien op het WK-20 in Nederland tijdens de wedstrijd tussen het gastland en Nigeria.
 
Deze missen toch hun effectiviteit. Dit omdat de modale voetbalsupporter zich niet tot die boodschap aangesproken voelt. Men moet hem eerst raken alvorens hij tot actie overgaat.
 
Geldboetes.
 
Daarom heeft de Uefa besloten om naast sensibiliseringscampagnes het roer drastisch om te gooien. Zo heeft de Europese voetbalbond al sinds 2001 het besluit genomen om de straffen op spreekkoren gevoelig te verhogen. Tot  voorheen kon de Uefa clubs een boete opleggen van amper 20.000 euro.
 
Dat bedrag werd gevoelig verhoogd en daarnaast werd ook de tolerantiegrens verlaagd. Hierdoor kan er vlugger en harder tegen vocaal supportersgeweld opgetreden worden.
 
Getuigen hiervan zijn de talloze clubs die zwaar gestraft zijn. Zo ligt een modale straf al gemakkelijk tussen de 10.000 en de 60.000 euro. Vaak komt daarbij nog een sanctie waarbij één of meerdere duels voor gesloten deuren moeten gespeeld worden.
 
De Uefa lacht niet met racistische spreekkoren. Zo werd Lazio Roma al talloze keren beboet met straffen tussen de 5000 en de 10.000 euro. Ook Real Madrid werd al zwaar beboet. Zo kreeg de Koninklijke een boete van maar liefst 10.000 euro omdat enkele fans zwarte spelers met nazi – groeten salueerden.
 
Afgelopen seizoen kreeg ook Club Brugge een boete van de Europese voetbalbond wegens racistische spreekkoren. In de wedstrijd tegen FC Utrecht trakteerden enkele Brugse fans de zwarte spelers op oerwoudgeluiden. Dit kwam Club duur te staan, want de vereniging moest maar liefst 13.000 euro overschrijven op de rekening van de Uefa.
 
 
Dus een oproep aan alle supporters in België en ver daarbuiten: moedig je ploeg op een positieve, correcte manier aan. Aan negatieve kreten heeft de eigen ploeg helemaal niets. Integendeel, de broodnodige centen van de Belgische clubs gaan op die manier verloren aan dwaze boetes. Laat je ploeg niet in de steek, maar stuw ze vooruit op een positieve manier. Laat voetbal opnieuw een feest zijn.

Auteur: Jimmy Wouters
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties