Analyse Gais promoveert naar Zweedse 1e klasse

Nils Vanbellingen
| 0 reacties
Gais promoveert naar Zweedse 1e klasse
Foto: © SC

In de terugwedstrijd van de barrages om een plaats in de Allsvenskan, de Zweedse eerste klasse, raakte Landskrona zondagavond op eigen veld tegen Gais niet verder dan een 0-0-gelijkspel. Na de 2-1-overwinning op eigen veld in de heenwedstrijd was dit voldoende voor Gais om de promotie veilig te stellen. De ploeg uit Göteborg wordt zo na AIK en Östers de derde promovendus uit de Superettan, de Zweedse tweede klasse. Landskrona degradeert naar de Superettan.

In Zweden degraderen de nummers 13 en 14 uit het het eindklassement van de Allsvenskan. Hun plaats wordt ingenomen door de nummers één en twee uit de Superettan. Het nummer drie komt uit tegen het nummer 12 uit de Allsvenskan in een dubbele barrage, met als inzet een plaats in de hoogste voetbalklasse. Gais, dat vijf jaar geleden naar de Superettan degradeerde, kreeg zo de kans om zijn comeback in de Allsvenskan te maken. Daarvoor moest de ploeg uit Göteborg wel voorbij Landskrona.

Gais had woensdag al de heenwedstrijd op eigen veld met 2-1 gewonnen. Vroege doelpunten van Lundgren en Blomqvist hadden de thuisploeg al snel op rozen gezet, maar in de slotminuut van de wedstrijd scoorde Kevin Amuneke alsnog de belangrijke uitgoal voor Landskrona, waardoor de uitganspositie voor de terugwedstrijd er plots heel anders uitzag. Landskrona had op eigen veld genoeg aan één goal om het behoud te verzekeren. De ploeg van trainer Jingblad slaagde er echter niet in om het levensbelangrijke doelpunt te scoren. Landskrona domineerde en trok volop richting bezoekend doel, maar zonder succes. Ook de uitsluiting van Wilton Figuereido, die tegen twee gele kaarten aanliep, bracht niets op. Landskrona degradeert zo naar de Superettan, terwijl Gais eindelijk nog eens zijn geluk mag beproeven in de Allsvenskan.

Hiermee is ook meteen de laatste beslissing in de Allsvenskan gevallen. Gais is na het ongenaakbare AIK en het ietwat verrassende Östers IF de derde ploeg die naar de hoogste klasse promoveert. De nieuwkomers nemen de plaats in van Assyriska, GIF Sundsvall en Landskrona. Zaterdag haalde kersvers kampioen DjurgÃ¥rden de dubbel binnen, nadat het de bekerfinale met 2-0 van tweedeklasser Atvidaberg won. Doelpunten stonden op naam van Toni Kuivasto en Tobias Hysén. Omdat DjurgÃ¥rden als landskampioen echter al in de voorronde van de Champions League mag aantreden, mag Atvidaberg samen met vice-kampioen IFK Göteborg naar de voorronde van de UEFA-Cup. DjurgÃ¥rden en Göteborg hebben ook een ticket voor de Royal League, het Scandinavische wintertornooi met telkens de vier beste teams van Zweden, Noorwegen en Denemarken. De nummers drie en vier, Kalmar FF en Hammarby IF, vervolledigen het lijstje van Zweedse deelnemers. Uitreddend landskampioen Malmö FF, dat het seizoen als grootste titelfavoriet begon, eindigde na een ontgoochelend seizoen slechts vijfde en valt zo volledig buiten de prijzen.


OVERZICHT ALLSVENSKAN:

Landskampioen: Djurgårdens IF
Bekerwinnaar: Djurgårdens IF

Voorronde Champions League: Djurgårdens IF
Voorronde UEFA-Cup: IFK Göteborg, Atvidabergs IF
Deelname Royal League: Djurgårdens IF, IFK Göteborg, Kalmar FF, Hammarby IF

Degradatie: Assyriska För., GIF Sundsvall, Landskrona BoIS
Promotie: AIK, Östers IF, Gais

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Allsvenskan

Nieuwste reacties