Sterk spitsenduo nekt Tromsø

viki meeuwis

Zondag en vanavond werden nog enkele wedstrijden afgewerkt van de veertiende speeldag in de Noorse Tippeligaen. Rosenborg had op papier een makkelijke wedstrijd tegen Start Kristiansand, dat op de voorlaatste plaats stond. Zoals al meermaals is gebleken zijn dat nu net de wedstrijden in de Tippeligaen die voor verrassingen kunnen zorgen.

Start – Rosenborg: 2-1
Voor deze wedstrijd had Start thuis amper 6 punten kunnen vergaren terwijl Rosenborg de laatste acht uitwedstrijden onverslagen bleef. Maar met die statistieken zaten de spelers van Start niet in hun hoofd. Hun middenveld met Fredrik Strømstad, Bjarte Lunde Aarsheim en Kristoffer Hæstad hadden er plezier in om met tackles en dribbels de bezoekers gek te spelen. Al na een kwartier kon Strømstad afleggen voor Stefan Bärlin die geheel vrij stond. Bärlin schoot de bal makkelijk in doel, keeper Lars Hirschfeld kon er weinig tegen beginnen. Vanaf dan ging het spel over en weer waarbij beide ploegen kansen kregen maar waar Start gevaarlijk was voor doel was Rosenborg veel te laks.

Na de pauze werd het tempo wat teruggeschroefd maar het was vooral Start dat greep had op de wedstrijd. Na 83 minuten kwam het tweede doelpunt, een pareltje via Kristoffer “Doffen” Hæstad. Hij kon de bal te pakken krijgen vanop 30 meter en nadat de bal wat heen en weer gespeeld werd met Alex Valencia, kon de bal mooi in de kruising plaatsen. In de toegevoegde tijd kon Youssouf Kone nog de eer redden voor Rosenborg maar Start won al bij al de wedstrijd meer dan verdiend. Na hun overwinning in de beker is dit de tweede zege op rij nadat trainer Tom Nordlie werd ontslagen. Hopelijk kan de ploeg uit Kristiansand deze goede reeks voortzetten en uit de degradatiezone ontsnappen.

Ham-Kam – Sandefjord: 3-0
Nadat Ham-Kam woensdag al tegen Sandefjord aantrad in de Noorse Bekercompetitie, ze verloren toen, kon het gisteren weerwraak nemen. Ham-Kam zette meteen druk en deed Sandefjord alle hoeken van het veld zien. Vooral in de eerste helft speelde de thuisploeg heel sterk. Ham-Kam verzamelde de kansen en kwam dikwijls voor doel. Nochtans was het eerste doelpunt een owngoal. Roman Kienast kwam opzetten van opzij en speelde de bal mooi het veld in maar Arnar Førsund, die in de verdediging stond, werkte de bal in eigen doel, zo ging Ham-Kam zonder veel moeite meteen aan de leiding. Het beste moment van de wedstrijd kwam voor de pauze. Ramon Corrales speelde de bal verder naar Kienast die op zijn beurt aflegde voor Markus Ringberg. Ringberg werkte de bal met een knappe volley recht in doel.

Sandefjord liet een tamme indruk na in deze wedstrijd. Na de pauze kwamen ze iets beter in de wedstrijd en kregen zelf kleine kansjes. In de 75e minuut kon Rune Buer Johansen nadat hij een vrije trap over de muur speelde en recht in doel, keeper Espen Bugge Pettersen was kansloos.

Fredrikstad -  Viking: 2-1
Fredrikstad zorgde er gisterenavond voor de Viking nog meer in de degradatiezone kwam te staan. Brian West bracht de thuisploeg al na zes minuten op voorsprong. In de 24e minuut was het de Deen Nicolai Stokholm die keeper Rami Shaaban verschalkte. Drie minuten voor de rust kon invaller Elyounoussi de bal nogmaals in het doel van de bezoekers schieten.
De tweede helft was ongeveer het spelbeeld van de eerste zonder dat er nog doelpunten vielen. Viking kwam nochtans enkele keren dichtbij maar het was telkens net niet goed genoeg. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd moest Viking nog met 10 man verder toen Nicolai Stokholm met zijn tweede gele kaart van de avond en dus rood het veld moest verlaten.

De enige wedstrijd van vanavond was die tussen Stabæk en Tromsø, die partij eindigde in een 3-1 overwinning voor Stabæk in het eigen Nadderud Stadion. De ijzersterke defensie en drie doelpunten van het superduo Nannskog en Gunnarsson deden de rode lantaarn de das om.
Met een goed half uur gespeeld kopte Nannskog de 1-0 binnen. De thuisploeg werd aangevoerd door een kwieke en hard werkende Alanzinho en was duidelijke de betere ploeg voor de rust.  De 1-0 voorsprong bleef behouden tot aan de rust.

Na de rust kwam Tromsø langzaam maar zeker beter in de match. In de 62e minuut kon aanvoerder Ole Martin Ã…rst de gelijkmaker binnenwerken. De bezoekers bedienden zich veelvuldig van de lange bal naar Rushfeldt en Ã…rst en vooral middenvelder Patrice Bernier deed hier goed zijn best maar toch konden ze er geen doelpunt meer uit puren. De doelpuntenmachine bij Stabæk stond echter wel goed afgesteld.
Een kwartier voor het einde kon Nannskog zijn tweede van de avond tegen het net knallen. Net voor het einde van de match kon ook Veigar Pall Gunnarsson scoren en zo de eindstand op 3-1 brengen.

Met deze overwinning komt Stabæk, dit seizoen teruggekeerd in de hoogste klasse na twee jaar afwezigheid, op de tweede plaats te staan na Brann. Het heeft evenveel punten als Lillestrøm maar LSK moet nog wel twee partijen inhalen. Wel is het zo dat spitsen Nannskog en Gunnarsson tesamen verantwoordelijk zijn voor 19 van de 25 doelpunten die Stabæk tot nu toe al scoorden.