Rosenborg verslaat Lillestrøm

Afgelopen weekend werd de vijftiende speeldag in de Tippeligaen afgewerkt. Rosenborg nam het daarin op tegen Lillestrøm en Fredrikstad moest uit spelen in Bergen, tegen leider Brann. VÃ¥lerenga verloor zaterdag zijn partij in Skien tegen Odd.

Rosenborg – Lillestrøm: 3-1
Eerder deze week kwam het bericht dat trainer Per-Matthias Høgmo voor twee maanden met ziekteverlof thuis zit. Het was al langer geweten dat de wisselvallige resultaten bij Rosenborg Høgmo en het bestuur parten spelen. Na een slecht seizoen vorig jaar verloor de club uit Trondheim niet alleen de titel aan Vålerenga, ze wisten zich niet te plaatsen voor de Royal League en ook in Europa zullen ze dit seizoen niet te zien zijn. Gisteren traden ze aan tegen Lillestrøm dat lange tijd in de running was voor de titel. Bij winst kon Rosenborg zich handhaven in de top drie. En winnen deden ze op overtuigende wijze, interim trainer Knut Tørum mag tevreden zijn.
De thuisploeg speelde een uitstekende wedstrijd, keer op keer konden ze vanuit de linkerflank komen opzetten waarbij Stoflor en Tettey indruk maakten. Bij Lillestrøm stond debutant Dan Anton Johansen mee in de basis maar hij had grote moeite om in de wedstrijd te geraken. Lillestrøm kreeg in de eerste helft nog wel kansen maar kon het nooit echt afmaken voor doel. Bij de pauze was het dan ook nog steeds 0-0.

Van in het begin van de tweede helft ging Rosenborg resoluut in de aanval. Iversen ging dieper in de spits spelen en zette een goede prestatie neer. Met twintig minuten gespeeld viel het eerste doelpunt. Iversen speelde verder naar Braaten, die geheel vrij stond. Zijn schot kwam in de handen van keeper Müller terercht maar die moest de bal lossen. In de rebound kon Strand er alsnog 1-0 van maken.
In de 71e minuut kon invallen Jamtfall de LSK verdediging passeren en er 2-0 van maken. Tegen het einde van de wedstrijd kon Lillestrøm nog een tegenprik uitdelen. Robert Koren nam een goede vrije trap waarna de bal in de voeten van Sundgot terecht kwam die de bal prompt in doel trapte. Dat zou het enige wapenfeit zijn van Lillestrøm. In de toegevoegde tijd kon Iversen er nog 3-1 van maken na een goede pass van Tettey.

Met deze overwinning komt RBK nu op de tweede plaats terecht met zeven punten minder dan leider Brann en met een wedstrijd meer gespeeld. Lillestrøm staat op de vierde plaats met twee punten en twee wedstrijden minder dan de club uit Trondheim. De eerstvolgende wedstrijd van Lillestrøm is tegen Brann, die wedstrijd moeten ze winnen willen ze kans blijven maken op de titel. Het is ondertussen alweer van 16 mei geleden dat de kanaries nog een match wonnen.

Brann – Fredrikstad : 3-1
Fredrikstad had een moeilijke opgave: uit tegen de leider in het klassement. Brann kon bij winst hun voorsprong tot op negen punten brengen terwijl Fredrikstad moest winnen om niet in degradatiegevaar te komen.
In de eerste helft was Fredrikstad duidelijk de betere ploeg terwijl Brann eerder gelaten en tam speelde. Met vijf minuten gespeeld kon El Younoussi de score openen. Hij dribbelde drie verdedigers voorbij en plaatste de bal mooi tusssen de benen van verdediger Bjarnason. Op het half uur sloeg Brann terug. Charlie Miller speelde de bal verder naar Petter Vaagan Moen, die de weg naar Sæternes vond, die gaf op zijn beurt een mooi pass naar Andresen. Laatstgenoemde sloot de aanval mooi af door de bal met de linker in doel te werken. Luttele minuten later was het weer prijs. Charlie Miller met een goede pass naar Robbie Winters die de bal richting doel trapte. De bal ging net naast maar in de retour kwam de bal bij Bengt Sæternes terecht die maar binnen te trappen had. In de laatste minuut voor de pauze kreeg de thuisploeg een strafschop toegewezen na hand van Piiroja maar Shaaban kon de poging van Bjarnason stoppen. Die redding zorgde er wel voor dat een oude blessure Shaaban terug parten begon te spelen zodat hij na de rust plaats moest maken voor de 18-jarige Lasse Staw.

Na de rust domineerde Brann het spel en kwam verschillende keren dicht bij een doelpunt. Dat kwam er effectief in de laatste minuut. Migen Memelli probeerde Thorstein Helstad te vinden maar de bal kwam bij Szekeres terecht die de bal zonder aarzelen in doel werkte, de 3-1 overwinning van Brann was een feit.
Als Fredrikstad hetzelfde niveau blijft halen ziet het ernaar uit dat ze degradatie wel zullen kunnen vermijden.

Tromsø – Molde: 2-0
In een onderhoudende wedstrijd was het vooral Sigurd Rushfeldt die het verschil kon maken. Hij was diegene die de verdediging van Molde geen minuut rust gunde. Tromsø was duidelijk de betere ploeg maar het moet gezegd worden dat ook Molde kansen kreeg, vooral in het begin van de match. Tromsø heeft een woelige week achter de rug nadat trainer Ivar Morten Nordmark de laan werd uitgestuurd. Het was dan ook een gespannen sfeer die heerste in het Alfheim Stadion. Het eerste doelpunt viel er vlak voor het einde van de eerste helft. Een inworp vanop rechts, Rushfeldt probeerde de bal met de kop te raken maar slaagde daar niet in, de bal komt wel voor zijn voeten terecht en de spits liet die kans niet liggen, 1-0. In de 77e minuut kon Ole Martin Årst de bal onhoudbaar in de verste hoek trappen en zo was de wedstrijd ook beslist. Molde doet met dit verlies een slechte zaak en komt stilaan meer en meer in de degradatiezone terecht.

Sandefjord – Stabæk. 3-1
Sandefjord en Stabæk zijn de positieve verrassingen dit seizoen. Zondag namen de twee promovendussen het tegen elkaar op.
Stabæk was best goed en kon in de eerste helft verschillende kansen afdwingen. Het was echter Andreas Tegström die de eerste goal maakte. Op het half uur werd hij volledig vrijgespeeld en aarzelde dan ook niet. Amper drie minuten later slaagde Tommy Knarvik erin om de bal in de kruising te plaatsen. Vlak voor rust kon Daniel Nannskog een tegendoelpunt scoren via een strafschop toen hij de bal in het midden van het doel schoot, keeper Espen Bugge Pettersen koos, verkeerdelijk, voor de rechtse hoek. Na de rust kon Tegström in de 65e minuut zijn tweede van de avond binnenwerken.

Viking – Ham-Kam: 2-1
Het is geen makkelijk seizoen voor Viking. Gisteren liep het eindelijk wat vlotter zodat de club  uit Stavanger uit de degradatiezone kan beginnen wegkruipen.
Viking liet gisteren bij vlagen goed voetbal zien en de drie punten zijn dan ook meer dan verdiend. Ham-Kam daarentegen was kansloos niettegenstaande het doelpunt dat invaller Abiodun in de laatste minuut kon maken. Er was veel gezegd en geschreven over de dure transfer van Alexander Ødegaard van Rosenborg naar Viking. Tot gisteren had die nog niet veel opgebracht, maar gisterenavond nam hij weerwraak op zijn critici. Ødegaard speelde een goede partij en leek zich te kunnen vinden in het nieuwe 4-3-3 systeem waarin Viking speelde.
De eerste echte kans kwam er na een fout op Ødegaard. Viking kreeg terecht een strafschop toegewezen die simpelweg door Allan Gaarde in doel werd gemikt. In de 71e minuut speelde Ødegaard een vrije trap van in de zestien meter richting Nygaard. Die schoot op doel maar de bal werd goed opgevangen, in de rebound kon Ødegaard er alsnog 2-0 van maken. Ham-Kam kwam nooit echt in de wedstrijd en speelde fantasieloos en statisch. In de slotminuut kon Abiodun er nog 2-1 van maken maar dat is enkel voor de statistieken.

Odd Grenland – Vålerenga: 3-2
Odd speelde zelfzeker en aggressief. De passes waren goed en knappe combinaties op het middenveld zorgde ervoor dat Odd de wedstrijd kon sturen. De thuisploeg domineerde vanaf het begin en was duidelijk aan een heropstanding bezig na het miserabele voetbal tegen Molde vorige week.
Al vanaf de eerste minuut kwam er een goede kans en binnen een tijdspanne van drie minuten versierden ze drie corners. Vålerenga wist zich te herpakken. Met 18 minuten gespeeld kwam er in inworp vanop rechts door Storbæk, Flo kreeg de bal in de voeten maar zijn schot was te zwak een keeper Jarstein kon de bal in corner werken. Drie minuten later lukte het wel. Storbæk kon de bal naar voren spelen waar Flo kwam opzetten. Keeper Jarstein was te ver uit doel gekomen en Flo schoot de bal in de kruising. Nog twee minuten later won Kjetil Wæhler een luchtduel van Jarstein en zo ging Vålerenga met 2-0 aan de leiding. Espen Ruud wist een tegengoal te maken en dat was het startsein voor een totale overname.
In de tweede helft verloor dos Santos de bal op een nogal onhandige manier waar Jan Tore Amundsen gretig gebruik maakt. Zijn poging vanop vijftien meter ging meteen in doel. De stand was weer gelijk; 2-2. Zes minuten voor tijd kon invaller Hviden-Watson de eindstand vastleggen; 3-2 voor de thuisploeg. VÃ¥lerenga kreeg in de toegevoegde tijd nog twee kansen maar geraakte niet voorbij de solide verdediging van Odd.