Alles wat u (niet) wilde weten over Gibraltar

Luc Goderis
| 0 reacties
Alles wat u (niet) wilde weten over Gibraltar
Foto: © SC

Twee weken geleden stonden de media bol met het nieuws dat Gibraltar lid zou worden van de Uefa.  Ondertussen lijkt niemand nog wakker te liggen van De Rots, maar de Giblets worden straks in januari wel nog altijd lid van de Uefa.  Voetbalkrant sprokkelde wat informatie bij elkaar om zo een portret van het piepkleine gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk te schetsen.

Geschiedenis

De rots Gibraltar is een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk en ligt in het uiterste zuiden van Spanje.  De naam Gibraltar is afgeleid van de krijgsheer Tarik die er in 711 met zijn troepen vanuit Noord-Afrika overstak.  De rots kreeg de naam Djebel Tarik (berg van Tarik) waarna het via verbastering Gibraltar werd.

In 1309 veroverden de Castilianen de rots, maar in 1333 werd de plaats opnieuw Moors.  In 1462 kwam er definitief een einde aan de Moorse aanwezigheid op Gibraltar.  Een Engels-Nederlandse coalitievloot veroverde op 4 augustus 1704 de rots en sindsdien bleef  het een Britse exclave.  Gibraltar geniet wel zelfbestuur op gebied van binnenlandse zaken en rechtspraak, maar Groot-Brittannië is verantwoordelijk voor het buitenland beleid.

Medio 1966 sloot Spanje voor korte tijd het grensverkeer naar en van Gibraltar en beperkte de luchtvaart erheen.  Drie jaar later werd de grens zelfs volledig gesloten.  Na de dood van Franco verbeterden de betrekkingen en in 1982 werd de grens weer geopend.   Spanje blijft echter aanspraak maken op de rots en in 2002 sprak 99% van de bevolking er zich in een referendum uit tegen het voorstel om een gedeelde Brits-Spaanse soevereiniteit.  

Begin december 2006 stemden de bewoners in een referendum in meerderheid voor een nieuwe grondwet.  Dit was een belangrijke stap op weg naar onafhankelijkheid.

Als sinds 1895 voetbal op de rots

De Europese voetbalbond Uefa erkent nu dus ook het 6,5 km2 ministaatje als onafhankelijk lid en wie weet dingen de Giblets straks wel mee voor een EK-eindrondeticket.  Gibraltarese teams, zoals Manchester United of Newcastle United, kunnen dan eventueel een gooi doen naar Uefabeker- of Champions League-tickets...

De voetbalbond van Gibraltar is één van de oudste van de wereld en werd al in 1895 opgericht, maar toch duurde het tot 1993 vooraleer het nationale team in een competitie aantrad.  De Giblets namen toen deel aan de Island Games, maar verloren alle wedstrijden en scoorden zelf amper één keer.

Twee jaar later organiseerden ze op De Rots zelf het tornooi.  De openingswedstrijd tegen Groenland ging verloren, maar dankzij overwinningen tegen het eiland Man en tegen Anglesey finishten ze tweede in hun groep en boekten ze een plaatsje in de halve finales.  In de strijd om een finaleticket zetten de Gibraltezen Jersey met het kleinste verschil opzij, maar in de finale verloren ze met dezelfde cijfers van het eiland Wight.

In de editie van 1997 werd tijdens de groepsfase tweemaal gewonnen en evenveel keer verloren.  Een daaropvolgende nederlaag tegen Shetland resulteerde in een zesde plaats (op negen teams).  Twee jaar later deed Gibraltar nog slechter en finishte pas elfde.  Vanaf 2001 zat er een opwaartse curve in de resultaten van het Gibraltarese nationale team.  Ze sloten het tornooi af op een verdienstelijke vijfde plaats.

In 2003 behaalden ze hun grootste zege ooit.  Sark werd met maar liefst 19-0 afgetroefd.  Sterke prestaties tegen Groenland en Orkney zorgden er toen voor dat Gibraltar de competitie afsloot op een zesde plaats.

FIFI Wild Cup
 
Dit jaar nam Gibraltar, als derde reekshoofd, deel aan de FIFI Wild Cup.  Gibraltar bleef tijdens de openingsmatch tegen de gasten van de "St. Pauli Republiek" steken op 1-1, maar versloegen daarop Tibet met 5-0.  Vier punten volstonden voor een plaats in de halve finale, maar daarin bleek de "Turkse Republiek van Noord Cyprus" te sterk.  Het werd 2-0 voor de Turks-Cyprioten.
De play-off voor de derde plaats werd een kopij van de openingsmatch, alleen versloeg Gibraltar dit keer de gastheren wel en pakten de Giblets brons.

Ploegfiche Gibraltar (klik)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties