Elfsborg verstevigt leiderspositie

De elfde speeldag in de Allsvenskan zit er ook op. De eerste wedstrijd was zondag en ging tussen Gefle IF en Halmstads BK. Gefle won die match overtuigend met 2-0. Gefle is thuis op Strömvallen moeilijk te verslaan en liet dat ook zondag weer zien.
Een goed georganiseerde verdediging maakte het de bezoekers knap moeilijk. De wedstrijd ging gelijk op waarbij er vele duels plaatsvonden en verschillende doelkansen kwamen aan beide kanten. Op het half uur maakte de verdediging van de bezoekers een serieuze fout waardoor Daniel Westlin de kans kreeg om de bal in doel te werken.
Na de rust voerde de trainer van Halmstad, Jan Andersson, een aantal vervangingen door waardoor hij hoopte meer greep op de wedstrijd te krijgen. Maar Gefle wist aan de druk te weerstaan en nam langzaam aan de controle van de wedstrijd weer over. In de 57e minuut wist Berhardsson met een beetje geluk te scoren en legde zo meteen ook de eindstand vast.

Gefle IF - Halmstads BK 2-0
Doelpunten: 1-0 Daniel Westlin (’30), 2-0 Daniel Bernhardsson (’57)
Gele kaarten: Gefle; Mathias Woxlin. Halmstad; Andreas Johansson, Tomas Zvirgzdauskas
Toeschouwers: 4 583
Scheidsrechter: Tobias Mattsson

De dag erna, maandag 25 juni stonden er drie wedstrijden op het programma. AIK moest op bezoek bij GAIS. De club uit Stockholm doet het verre van goed de laatste tijd en ook nu geraakten ze niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De assistent-trainer van AIK, Novakovic, weet het zwakke spel van zijn ploeg aan de slechte staat van de grasmat. GAIS speelde een goede wedstrijd maar slaagde er desondanks niet in om de zege binnen te halen. Al na acht minuten wist Andreas Tobiasson met een knap schot doelman Daniel Örlund te verschalken. Op het kwartier was het Niklas Carlsson die de gelijkmaker binnenwerkte na een corner.

Gais - AIK 1-1
Doelpunten: 1-0 Andreas Tobiasson (’8), 1-1 Niklas Carlsson (‘14)
Gele kaarten: AIK: Figueiredo, Åhman-Persson
Scheidsrechter: Jonas Eriksson
Toeschouwers: 6 125

De match tussen Örebro en Djurgården eindigde op een 0-0 gelijkspel. Het was een wedstrijd waarin weinig te beleven viel tot de aanvoerder van Djurgården, Lance Davids, op het uur met een tweede gele kaart van het veld gestuurd werd. Örebro was de betere ploeg in de eerste helft. Na de pauze kreeg Djurgården meer tempo in het spel maar dat verdween al gauw toen Davids zijn tweede gele kaart opliep na een late tackle en de bezoekers met tien man verder moesten. Örebro kon zeven doelkansen versieren wat in schril contrast stond tot Djurgården dat geen enkele kans bij elkaar speelde. Het was vooral aan keeper Pa Dembo Touray te danken dat Djurgården geen goal tegen kreeg.

Örebro - Djurgården 0-0
Gele kaarten: ÖSK: Riddez, DIF: Arneng
Rode kaart: DIF: Davids (2x geel)
Scheidsrechter: Sven-Martin Åkesson
Toeschouwers: 11 565

Trelleborg kent al langer problemen met de aanval maar tijdens de match tegen Helsingborg leken die wel erg ver weg. Middenvelder Erik Sundin speelde naast Michael Mensah in de aanval en die rol leek hem wel te bevallen. Sundin slaagde er in om twee doelpunten te maken voor Trelleborg maar spijtig voor hem en de rest van de ploeg volstond het niet om de zege binnen te halen. Helsingborg begon in een hoog tempo aan de wedstrijd waardoor de thuisploeg moeite had om te volgen. Met om en bij de twintig minuten gespeeld stond het al 0-2 voor de bezoekers. Doelpuntenmakers waren Omotoyossi en Dahl. Na de rust speelde Trelleborg beter en kon Sundin via twee goals de stand terug in evenwicht brengen. In de toegevoegde tijd maakte invaller Jakobsson er alsnog 3-2 van voor Helsingborg. Door dit verlies blijft Trelleborg voorlaatste.

Trelleborg - Helsingborg 2-3
Doelpunten: 0-1 Razak Omotoyossi (’11), 0-2 Andreas Dahl (’18), 1-2 Erik Sundin (’28), 2-2 Erik Sundin (’48), 2-3 Andreas Jakobsson (’90)
Gele kaarten: TFF: Wihlborg, Melander, HIF: Dahl, Björck
Scheidsrechter: Daniel Stålhammar
Toeschouwers: 5 410

Dinsdag moest landskampioen Elfsborg aantreden tegen rode lantaarn Brommapojkarna uit Stockholm. Op papier een makkelijke partij voor Elfsborg dat de wedstrijd zoals verwacht dus ook won met 3-0. Al in de eerste tien minuten wist Elfsborg de leiding te grijpen. De verdediging van BP werd vakkundig opgerold en Stefan Ishizaki kon de bal in de rechtse hoek naast keeper Björklund werken. Net voor de pauze wist James Keene de voorsprong tot 2-0 te vergroten. Invaller Daniel Alexandersson wist de eindstand in de 81e minuut op 3-0 vast te leggen. Deze nederlaag betekent voor Brommapojkarna dat ze onderaan op zes punten blijven steken na twaalf speeldagen. Elfsborg daarentegen, speelde een wedstrijd meer een heeft nu 22 punten.

Elfsborg – Brommapojkarna: 3-0
Doelpunten: 1-0 Stefan Ishizaki (’10), 2-0 James Keene (’44), 3-0 Daniel Alexandersson (’81)
Gele kaarten: Elf: Ilola, BP: Asp
Scheidsrechter: Åke Andreasson
Toeschouwers: 9 101

Malmö ontving Kalmar FF. De bezoekers konden de voorbije wedstrijden telkens veel kansen versieren maar moest desondanks vaak het veld zonder een punt verlaten. Het leek erop of het in de wedstrijd tegen Malmö terug dezelfde kant opging tot Ari da Silva Ferreira er in de 73e minuut 1-2 van maakte en zo de drie punten binnenhaalde voor Kalmar. Ari en Cesar Santin waren de gevaarlijkste spelers bij Kalmar die veelvuldig voor het doel van keeper Sandqvist kwamen, zonder dat ze erin slaagden om de bal ook effectief in doel te krijgen. Het was rechtsback Arthur Sorin die in de tiende minuut zijn eerste goal ooit in de Allsvenskan maakte en Kalmar op voorsprong bracht. Net voor de pauze slaagde Malmö er via Osmanovksi erin om de gelijkmaker te scoren. Het was Malmö’s eerste doelkans van de eerste helft.
Na de rust werd het tempo opgevoerd en kwamen er meer duels op het middenveld. Keeper Peter Wastå moest verschillende keren reddingsacties uitvoeren om te voorkomen dat Malmö de voorsprong kon vergroten. Opluchting alom bij Kalmar toen Ari de eindstand op 1-2 vastlegde.

Malmö FF - Kalmar FF: 1-2
Doelpunten: 0-1 Arthur Sorin (’10), 1-1 Yksel Osmanovski (’42), 1-2) Ari Ferreira (’73
Gele kaarten: MFF: Toivonen, Andersson, Dixon, KFF: Elm
Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt
Toeschouwers: 12 927

Woensdag 27 juni stond de topper tussen Hammarby en IFK Göteborg op het programma. Alles leek gesmeerd te lopen voor de thuisploeg. In de eerste helft wist het de match zo goed als te domineren met 3 doelpunten en goed offensief spel. Vanaf het begin van de match was het al Hammarby wat de klok sloeg. In de negende minuut slaagde Eguren erin om via een volley de 1-0 op het bord te zetten. Een tiental minuten later was het de beurt aan Louay Chanko om de voorsprong te vergroten tot 2-0 via een vrije trap. Net voor rust kon Erkan Zengin de 3-0 in doel trappen.
Na de rust sloeg IFK terug. In de 50e minuut kreeg IFK een vrije trap toegewezen. Die werd door Magnus Johansson genomen vanop zowat de andere kant van het veld terwijl keeper Kingson zijn muur nog aan het opstellen was. De bal ging zowaar binnen wat Göteborg vernieuwde moed gaf. Desondanks slaagden ze er niet in om meer kansen te versieren. Met deze zege gaat Hammarby naar de derde plaats toe terwijk IFK op de zesde plaats blijft steken.

Hammarby – IFK Göteborg: 3-1
Doelpunten: 1-0 Sebastian Eguren (’9), 2-0 Louay Chanko (’22), 3-0 Erkan Zengin (’44), 3-1 Magnus Johansson (’50)
Gele kaarten: Hammarby IF; Richard Kingson, David Johansson, Toni Nhleko. IFK Göteborg: Stefan Selakovic, Magnus Johansson, Niclas Alexandersson
Toeschouwers: 12 512
Scheidsrechter: Martin Ingvarsson