Analyse Eerste puntenverlies voor Real en Sevilla

Tonnelier Caroline
Eerste puntenverlies voor Real en Sevilla

Na de vierde speeldag is er geen enkele Spaanse ploeg in geslaagd het maximum van de punten te behouden. Sevilla verloor zijn eerste thuiswedstrijd op het veld van Barcelona met 2-1. Real Madrid kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Valladolid. Valencia en Villarreal wonnen wel, en Atlético en Real Zaragoza pakten hun eerste overwinning van het seizoen.

Landskampioen Real Madrid beleefde zonder bankzitter Sneijder een moeilijke avond op het veld van Valladolid. De thuisploeg maakte in de eerste helft indruk, maar slaagde er niet in die goede prestatie te bekronen met een doelpunt. Toch was het de promovendus die in het midden van de tweede helft de score opende. Pedro Lopez liet met een schitterend afstandsschot, dat nu al in aanmerking komt voor de goal van het jaar, Real-doelman Casillas kansloos. In de slotminuten sleepte invaller Saviola toch nog een puntje uit de brand. Real blijft ondanks zijn eerste puntenverlies alleen leider.

De absolute topper van de speeldag was de confrontatie tussen Barcelona en Sevilla. De bezoekers uit Andalusië leken de nederlaag in de Champions League nog niet verteerd te hebben en leverden geen al te beste prestatie. Het was wachten tot twintig minuten voor affluiten op het eerste doelpunt. Messi was met twee potten, waarvan één strafschop, alweer de held van de avond. Sevilla zag nog een doelpunt afgekeurd worden en kwam niet verder dan de 2-1 van Kanouté. Barça springt zo naar de vierde plaats, met twee punten voorsprong op nummer vijf Sevilla.

Villarreal heeft zijn start dit seizoen absoluut niet gemist en trok de goede lijn ook thuis tegen Murcia door. De wedstrijd leek tegen een degelijke tegenstander nochtans lang op een scoreloos gelijkspel af te stevenen. In de slotfase bezorgde Rossi de thuisploeg met twee treffers nog een 2-0 zege. El Submarino Amarillo is nu tweede op één puntje van Real Madrid.

Valencia blijft doen wat het moet doen, al gaat dat niet altijd zonder moeite. Op het veld van Real Betis waren Villa & co wel duidelijk de sterkste ploeg en de 1-2 zege was dan ook verdiend. Ook hier vielen de doelpunten in het slot van de wedstrijd.   Miguel opende op knappe wijze de score en Joaquin bezorgde een tiental minuten voor het einde zijn ex-ploeg de doodsteek. Het publiek in Sevilla is zijn lieveling nog niet vergeten en trakteerde hem voor die treffer op een staande ovatie. Betis kwam nog terug tot 1-2 via Sobis, maar een remonte als tegen Espanyol zat er niet in. Valencia pakt zo een behoorlijke 9 op 12, voor Betis is er met 2 op 12 weinig reden tot vreugde.

Atlético Madrid is er eindelijk in geslaagd zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. De hoofdstedelingen kenden geen medelijden met Racing Santander en stuurden de ploeg van Tchité met een zware 4-0 nederlaag naar huis. In de eerste helft opende Raúl García de score en na de uitsluiting van de pas ingevallen Jordi maakten Aguëro, Forlán en Simão het helemaal af. Atlético springt meteen naar de zesde stek, Racing is met evenveel punten veertiende.

Almería is er niet in geslaagd zijn eerste thuiszege van het seizoen te pakken. Tegen Mallorca zag het er nochtans lang goed uit na de openingstreffer van Mané in de eerste helft. Vooral na de pauze kregen de bezoekers heel wat kansen om de partij nog naar zich toe te trekken. Mede door een goed keepende Cobeño kwam Mallorca echter niet verder dan de 1-1 van Guïza, die toch een aanwinst blijkt voor de ploeg uit de Balearen. De ploeg van Manzano heeft nu vijf punten, één meer dan Almería.

Real Zaragoza is er eindelijk in geslaagd zijn eerste zege van het seizoen te pakken. Tegen Osasuna werd het 2-1. De maños kenden een allesbehalve makkelijke avond en konden absoluut nog niet overtuigen. Matuzalem opende na een knappe actie de score, maar Juanfran zorgde al snel voor de gelijkmaker. In de tweede helft bezorgde Diego Milito de thuisploeg toch nog de zege. Real Zaragoza moet vooral de drie punten onthouden, want verder blijft er veel werk aan de winkel. Osasuna heeft voorlopig nog maar twee puntjes gesprokkeld.

Nog twee andere ploegen zijn er in geslaagd hun eerste zege van het seizoen te pakken. Recreativo Huelva hield dankzij een 2-1 overwinning de drie punten thuis tegen Espanyol Barcelona. Javi Guerrero maakte met twee treffers een vroege openingsgoal van Riera ongedaan. Athletic Bilbao mocht tegen Levante voor het eerst vieren. De thuisploeg uit Valencia verdiende meer, maar Aduriz bezorgde de Basken de zege. Het doelpunt van Rigano volstond niet voor Levante, dat laatste blijft.
 Tenslotte eindigde de wedstrijd tussen Getafe en Deportivo op een scoreloos gelijkspel. De thuisploeg slaagde er voor het eerst dit seizoen in de wedstrijd met elf man te beëindigen, maar dat was dan ook zowat zijn enige verdienste. De Madrilenen deden wel nog meer moeite dan de bezoekers om de zege naar zich toe te trekken, maar het waren de doelmannen die de hoofdrol speelden in dit duel. Deportivo pakte zijn vijfde puntje, Getafe nog maar zijn tweede.