Vålerenga halt leider Stabæk onderuit

In de Noorse Tippeligaen warden afgelopen weekend zes wedstrijden van de twaalfde speeldag afgewerkt.

De openingswedstrijd van het weekend was de partij tussen Rosenborg en Aalesund in het Lerkendal Stadion. De bezoekers begonnen gehavend aan de wedstrijd want door blessures kon trainer Søren Åkeby geen beroep doen op Fjørtoft en Kibebe. Het was Aalesund dat de eerste kans kreeg in de wedstrijd. Al na twee minuten kon Tor Hogne Aarøy Alexander Mathisen vrijspelen die alleen voor doel kwam. Keeper Jarstein kon de bal wegwerken. Rosenborg was meteen wakker geschud en kon hierna verschillende kansen afdwingen. In de 23e minuut verloor Aalesund ook nog de rechtsback Erlend Holm, die met een blessure van het veld moest. Åkeby moest nu verschillende aanpassingen aan het team doorvoeren en dat zorgde ervoor dat de ploeg moeite had om voorbij het middenveld te geraken. Aalesund zette alles op verdedigen. Rosenborg kreeg op het half uur twee grote kansen. Eerst via Roar Strand, die zich voorbij de verdediging werkte maar zijn schot vanop zeven meter werd door keeper Andreas Lie uit het doel gehouden. Iets later was het de beurt aan Koné met een kopbal die net over het doel heen ging. Aalesund probeerde verkrampt om aan te klampen en even lukte dat ook. Johan Arneng stuurde een pass naar David Silva die achter Rune Jarstein in doel terecht kwam. RBK kreeg voor de rust nog enkele kleine kansen maar slaagde er niet in om tot scoren te komen.

Na de pauze haalde Silva totaal onnodig Lago onderuit wat hem een tweede gele kaart en dus rood opleverde. Aalesund moest dus met tien man verder. In de 55e minuut kwam de gelijkmaker via Alexander Tettey. Rosenborg begon nu echt op meerdere doelpunten te jagen. Steffen Iversen stuurde in de 71e minuut de bal na een corner het doel in. Iversen deed dat in de 85e minuut nog eens dunnetjes over nadat hij de bal met een lob in doel werkte.

Brann – Bodø/Glimt: 4-1
Voor de aanvang van deze wedstrijd stond Brann acht punten achter op Stabæk. Als Brann aansluiting bij de top wou houden, moesten ze winnen van Glimt.
En dat gebeurde ook, mede dankzij drie doelpunten van Thorstein Helstad. Al in der derde minuut kon Helstad de verdediging verschalken en de bal in het doel achter keeper Pavel Londak placeren. De landskampioen bleef offensief spelen en dat liet zijn sporen na. Glimt stond voortdurend onder druk en vooral in de eerste helft speelde Brann verschillende kansen bij elkaar. Net voor de pauze viel het tweede doelpunt. Demba Nyren, die de bal kreeg via Jan Gunnar Solli, slaagde er bij deze poging wel in om de bal tegen de netten te trappen.

Het duurde tot twintig minuten voor het einde van de match vooraleer het tegendoelpunt viel. Trond Olsen kreeg de bal toegespeeld en kon oprukken tot in de zestien meter van Brann. De bal kwam bij Thiago Martins terecht die de bal hard in doel knalde. Slechts twee minuten later kreeg Helstad de bal toegespeeld van Demba-Nyren waarna hij de bal in doel schoot. In de slotfase kon Helstad zijn derde van de avond maken, dat was genoeg om Brann aan een 4-1 overwinning te helpen.

Molde – Ham-Kam: 2-0
Ham-Kam keerde net zoals Molde dit seizoen terug in de hoogste klasse maar zonder al te veel succes voorlopig. De ploeg staat namelijk laatste met amper zes punten. Molde heeft ook al betere momenten gekend in de Tippeligaen en bengelt mee achteraan in het klassement. Mame Biram Diouf bracht Molde in de 25e minuut op voorsprong nadat Knut Olav Rindarøy eerder de bal op doel had geschoten. In de rebound kon Diouf de bal alsnog binnenwerken. In de 76e minuut kon Jose Mota de zege voor Molde veilig stellen amper een minuut nadat hij was ingevallen. Molde had makkelijk verder kunnen uitlopen want een doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd en Magne Hoseths doelschop raakte de lat. In de eerste helft slaagde Ham-Kam er niet in om een kans bijeen te voetballen. Na de rust kregen ze drie keer de kans om langszij te komen. Eerst via invaller Abiodun en iets later via Marius Gullerud. De beste kans kwam in de toegevoegde tijd voor Jan Michaelsen die alleen voor doel kwam.

Vålerenga – Stabæk: 2-1
Stabæk staat stevig aan de leiding van het klassement en moest het zondag in het Ullevaal Stadion tegen Vålerenga. Het was voor sportief directeur Lars Bohinen van Stabæk een weerzien met zijn oude stek. Bohinen was tot enkele jaren geleden immers nog assistent-trainer bij Vålerenga.
De club uit Oslo kwam al snel op voorsprong. In de zevende minuut kon Bengt Sæternes de bal op het middenveld te pakken krijgen en zette koers richting zestien meter. Daar werd hij afgeweerd maar de bal kwam bij Bojan Zajic terecht. Die dribbelde zich voorbij de verdediging van Stabæk en schoot de bal knalhard in doel. Het duurde tot iets na het half uur voor de gelijkmaker viel. Alanzinho speelde zich vrij vanop een twintigtal meter van het doel. Hij kwam alleen voor doel en kon de bal achter Troy Perkins in doel werken. Net voor de rust kon Daniel Fredheim Holm de bal in doel krijgen na een inworp van Alan Jepsen. Na de rust kreeg Sæternes een kans om de bal in doel te werken maar hij geraakte niet voorbij keeper Knudsen die de situatie goed inschatte. Iets later kreeg Sæternes nog een goede kans maar dit keer kwam de bal op de dwarslat terecht. Met nog een kwartier te gaan liep Annan een rode kaart op na een duel met Lars Iver Strand.

De andere wedstrijden die gespeeld werden:
Lillestrøm – Lyn: 1-2
Doelpunten: Occean (‘3 . 1-0), Hoff (‘4 ; 1-1), Hoff (’7 ; 1-2)

Tromsø – Strømsgodset: 2-0
Doelpunten: Rushfeldt (’86 ; 1-0), Moldskred (’90 ; 2-0)

Vanavond wordt de laatste wedstrijd gespeeld, daarin neemt Viking het op tegen Fredrikstad.